HUKUK, TOPLUMSAL YAŞAMIN GÜVENCESİDİR.

HUKUK, TOPLUMSAL YAŞAMIN GÜVENCESİDİR.

Son günlerde gündemi oluşturan konu adalet ve hukuk. Mahkemeler , art arda kararlar veriyor. Siyasetçiler, parti liderleri adalet ve hukuk konusunda konuşuyor. Haber kanallarında sürekli bu konu işleniyor.

Tren kazalarında canlarını yitirenlerin, maden ocaklarında göçük altında kalanların yakınları adalet arıyor. Tarlasını, ovasını, dağını, gölünü korumak isteyen köylüler, adalet arıyor. Siyaset yapanlara seçme ve seçilme kısıtlaması getiriliyor. Çeşitli konularla ilgili olarak kişilere umulmadık cezalar veriliyor. Hak arama mücadelesi verenlerin önü kesiliyor. Twit atanlar, yargılanıyor. Twit atana, yumruk atandan daha ağır cezalar veriliyor.

Pahalılık , enflasyon,  almış başını gidiyor.  Elektrik, doğalgaz, benzin vb. zamları , yaşamı çekilmez hale getirmiş. Pazar yerleri yangın yeri. Fileler dolmuyor.  Mutfakta tencere kaynamıyor. Yeterince kazanamayan babalar, eve gitmeye çekiniyor. Çocuklarına bez alamayan, süt içiremeyen analar, çaresizlik içinde. İşçiler, emekçiler, emekliler geçim derdinde.

İçinde bulunulan koşulların  nedeni, gelir dağılımındaki adaletsizlik.

Hiç kimse, yargı kararlarından hoşnut değil. Herkes, adalet istiyor, herkes  hukukun üstünlüğünü istiyor. Çünkü, adalet, çünkü hukuk sosyal yaşamın güvencesi. Kişilerin ve toplumun güven içinde  yaşayabilmesi için adaletin herkese eşit uygulanması gerekir.

Bir kıssadan hisse ile yazımı pekiştireyim:

Ormanlar kralı Aslan, yanında Kurt, Çakal ve Tilki olduğu halde ava çıkar. Şöyle kısa bir gezintiden sonra koca bir mandayı devirirler birlikte. Devirirler devirmesine ya, sıra ganimetin paylaşılmasına gelince işler karışır. Bakalım neler olur.

Aslan yanı başındaki Kurt’a döner ve der ki: ” Hadi bakalım Kurt kardeş, şu avı adaletli şekilde paylaştırıver de afiyetle yiyelim”

Dik başlı Kurt hesapsızca cevap verir : ” Ondan kolay ne var efendim” der. ” Her birimiz bir bacağını alırız olur biter”

Bu paylaşım Aslan’ın hoşuna gitmez. ” Ya öyle mi?” der ve bir pençede Kurt’u öldürüverir oracıkta. Sonra Çakal’a döner ; ” Hadi bakalım Çakal kardeş sen paylaştır şu avı, amma adaletli olmayı unutma”der gülerek.

Az önce ki manzaradan etkilenen Çakal temkinlidir. “Efendim” der ; ” Buyurun siz bu avın yarısını afiyetle yiyin, diğer yarısını da biz Tilki kardeşimle paylaşırız”

Çakal’ın adaleti hoşnut etmez Aslan Hazretlerini. ” Olmadı Çakal kardeş” der ve pir pençede onu da Kurt’un yanına seriverir. Ve döner Tilki’ye usulca.” Eee hadi bakalım Tilki kardeş sıra sende, sen şu avı adaletle paylaştır bari de oturup bir güzel yiyelim şu mandayı”

Tilki dersini almıştır. “Ne demek efendim der”. Siz buyurun bu mandayı istediğiniz gibi afiyetle yiyin. Siz doyduktan sonra kalanlar bu fakir kulunuza yeter de artar bile.”

Kurnaz Tilki tam da Aslan’ın duymak istediklerini söylemiştir. Gülümseyerek   Tilki’ye şöyle der : ” Aferin Tilki kardeş. Bu paylaşım hoşuma gitti. Lakin sen bu adaleti kimden öğrendin söyle bakalım?

Tilki müthiş zekâsının eseri olan cevabı yapıştırıverir:” Kimden olacak efendim, işte şurada yatan Kurt’la Çakal’dan öğrendim”.

Yorum sizlerin

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?