Zeki Baştürk yazdı; BİLİNMEYEN KÜTÜPHANE

Zeki Baştürk yazdı; BİLİNMEYEN KÜTÜPHANE

Köşe yazarımız Zeki Baştürk bir kütüphanenin sırrını yazdı.

Mudanya Kitap Fuarı, tüm hızıyla sürüyor. Bursa’li yazar ve ozanların yanı sıra il dışından gelenler de fuara renk katıyor. Söyleşiler, konferanslar, konserlerle güzel ve anlamlı etkinlikler yapılıyor. Yazın ve sanat adına olumlu gelişmeler yaşanıyor. Yazar ve ozanlar birbiriyle tanışıyor, dostluklar yaşanıyor, keyifli anlar yaşanıyor.

Bir arkadaşımın isteği üzerine bir kütüphaneye gitmemiz gerekti. Yerini bilmediğimiz için sorup öğrenerek gitmek istedik. Kime sorduysak bilene rastlamadık. Adresi tanimlayanlar ise bizi yanlış yönlendirmişler. Dar ve ara sokaklarda biraz gezindikten sonra navigasyona başvurmak zorunda kaldık. Yer göstericinin yardımıyla hedefimize ulaştık.

Eski bir hamam burası. Bursa’da neredeyse tüm hamamlar ya kültür merkezine ya da kütüphaneye dönüştürülmüş durumda. Tarihsel yapılar adına üzücü ama kültür ve sanat adına sevindirici bir olay.

Hasan Bey kütüphanesi, dış görünüşüyle görkemli bir yapı. İçi çok güzel düzenlenmiş. Sessiz bir ortam. Kitap okumaya uygun bir ortam. Geniş bir bahçesi var. Yaşlı çınarlar, yaz sıcağında buraya hem serinlik katıyor hem de güzellik. Ulu çınarlar, zaten Bursa’nın simgesi.

Böylesine görkemli, böylesine güzel bir yapı nedense bilinmiyor. Sanırım tanıtımı yeterince yapılmamış. Hamam olarak biliniyor ama kütüphane olarak bilinmiyor.

İçeriye girdiğimizde bu görkemli yapının içinde üç kişiyi gördük. Bunlar da kitap okuyanlar değil ders çalışan gençlerdi. Zaten en yoğun olduğu zamanlar, üniversite sınavlarına hazırlık zamaniymiş. O dönemde ders çalışmak için gelenlerin sayısı otuz kişiye dek çıkabiliyormuş. Okullar açıldığında bu sayı biraz daha artsa da gelenler ders çalışmak için geliyormuş. Kitap okunmayan bir kütüphane. Çok acı değil mi?

Kütüphane, haftanın yedi günü açık. Sabah 08.30 açılıp akşam 20.00 de kapanıyor. Resmi bir kurum olmasına karşın açık kaldığı süre çok uzun. Bu denli çok uzun süre açık kalan bir kütüphanenin kitap okuyanı çok olsa.

Yine de bu güzel yapıyı görmekten mutlu olduk. Bu yazı belki tanınmasına yardımcı olur. Kültür ve sanat adına etkinlikler yapılır. Kitap sevgisi aşılayacak, okuma isteği geliştirilecek etkinlikler yapılırsa bizler de severek ve isteyerek bu etkinliklere destek olur ve katılırız.

Herkese iyi okumalar dilerim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?