Yurt ücretlerine %150 zam yapan ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Yurt ücretlerine %150 zam yapan ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) yurt ücretleri açıklandı. Resmiyette konuk evi olarak geçen ve Devlet konukevlerinin günlük ücretleri üzerinden fiyatlandırma yapan MGÜ’nün açıkladığı fiyatlar dudak uçuklatacak cinsten. Geçtiğimiz sene aylık 1050 TL olan yurt ücreti bu sene 2550 TL yapıldı ki bu hemen hemen %150 artış demek oluyor. Yurtta geçen sene açılmayan tek kişilik odaların fiyatı ise bu sene 4500 TL olarak açıklandı. Üstelik bu ücretlere kahvaltı ve akşam yemeği de dahil değil. Geçtiğimiz sene mecburi tutulmayan yemek ücretleri üniversite yönetimi tarafından bu sene mecburi tutuluyor. Yine geçen sene toplamda günlük 53 TL olan yemek ücretinin bu seneki zamlarla birlikte en az 85 TL olması bekleniyor ki bu da ayda 2550 TL yapıyor. Yani paylaşımlı odada kalacak öğrencinin aylık en az 5050 TL, tek kişilik odada kalmak isteyen öğrencinin ise aylık en az 7050 TL ödemesi gerekecek. Bu sene yurtta kalacak öğrencilerden bir aylık ücret bedeli de depozito olarak alınacağı açıklandı. Konuştuğumuz öğrencilerin büyük bir kısmı bu yüksek bedelleri ödeyemeyeceklerini belirtiyorlar. Bu şartlar altında öğrenim hayatına devam edemeyip okulu bırakmayı düşünenler dahi var.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK yurt ücretlerinin artırılmayacağını bildirmişken, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin “misafir evi” tabelasının arkasına sığınarak çoğunlukla kendi öğrencilerinin yararlandığı yurdu, maalesef öğrencilerin kaz gibi soyulduğu bir gelir kapısı haline getirdiği bildiriliyor. Hiçbir şeffaflığı olmayıp kâr amacı güdülmediği iddia edilen yurdun vaktiyle KYK’ya devredilmesi tartışılarak okul yönetiminin uhdesinde bırakılması, artık öğrencilerin aleyhine bir duruma dönüşmüş durumda. Çankaya Yukarı Dikmen-Oran semtinde bulunan okulun yakınında KYK yurdunun bulunmaması, bu civarda ev kiralarının da çok yüksek olması nedeniyle anlaşılan okul yönetimi öğrencilerin bu şartlara ve ücretlere mahkûm olduğunu düşünüyor olmalı ki pervasız bir şekilde bu kötü şartları dayatıyor.

Geçtiğimiz sene benzer bir durum yemek ücretlerinde yaşanmış, okul yönetimi aynı pervasızlığı yine göstermişti. Civarda öğrencilerin yemek yiyebileceği hesaplı lokantalar olmamasını fırsat bilen okul yönetimi artan maliyetleri bahane ederek geçen sene 2. dönemde akşam yemeği ücretini iki katına çıkarmış, öğrenciler fiyata itiraz edince de çözüm olarak akşam yemeğini tamamen kaldırmışlardı. Bu yüzden öğrenciler her gün sınav dönemlerinde dahi 1 saatlik yolu teperek Kızılay’a inmek durumunda kalmış, tüm şikâyetlere rağmen okul yönetimi bu pervasız tavrından vazgeçmemişti.

Ankara MGÜ’nün öğrenci yurdu bu yüksek ücretlere rağmen maalesef KYK yurtları standartlarının bile çok altında şartlara sahip. Öğrencilerin isyanı üzerine okul sayfasında bir duyuru yayınlayarak turizm otel standartlarında bir yurt olduğunu ve fiyatının buna göre ucuz olduğunu bahsettiler. 3 kişilik paylaşımlı odalarda tuvalet, lavabo ve banyo bulunmuyor. Yurt odalarının sene içerisinde bir kez bile temizlenmediği şikâyet ediliyor. Tüm öğrenciler sağlıksız şartlar altında her katta bulunan tuvalet, lavabo ve banyoları ortak kullanıyor. Öğrenciler ‘’Hiçbir turizm otelinde 150 öğrencinin aynı banyoda duş aldığını görmedik’’ diye gelen duyuruya itirazda bulunuyorlar. Okulun internet sayfasında reklamı yapılan spor merkezi okul kurulduğundan bu gğne kadar tamamen kapalı olup öğrencilerin ısrarcı talepleri ve dilekçeleri üzerine dahi makinaların pahalı olması, sorumlu hiç kimse bulunmaması sebepleriyle yönetim öğrencilere hiçbir şekilde izin vermiyor. Kahvaltı ve akşam yemekleri ise alınan yüksek ücretlere rağmen yetersiz kalıyor ve öğrenciler sene içerisinde birkaç kez bu yemeklerden zehirleniyor. Öte yandan misafirhane olarak kullanıldığı için yabancıların da kaldığı yurt, öğrenciler için güvenlik açısından da sıkıntı doğurma potansiyeli taşıyor.

Ankara MGÜ öğrencileri, okul yönetiminin, bu yurtta kalacak olanların misafirhanede kalan yabancılar değil, kendi öğrencileri olduğunu unutmamalarını istiyor, yatak ve yemek ücretlerinin öğrencilerin ödeyebileceği minimal seviyelere çekilmesini, mecburi yemek şartının kaldırılmasını, yurt ve yemek şartlarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Öğrenciler okul yönetimi bu tavrından vazgeçmezse Gençlik ve Spor Bakanlığının, YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı’nın konuya el atarak bu üniversitemizde her geçen gün büyüyerek çözülmez hale gelen barınma sorunun akademik takvim başlamadan çözülmesini istiyorlar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?