DİKENLİ ÇİÇEKLER NEDEN GÜZELDİR?

DİKENLİ ÇİÇEKLER NEDEN GÜZELDİR?

Evlerimizi, bahçelerimizi, parklarımızı süsler güller. Çoğunlukla kırmızı olsa da rengi sarısı da vardır, beyazı da, pembesi de. Az sayıda olsa da siyah renkli olanı bile vardır.
Salt rengi değildir güzel olan. Kokusu çok uzaklardan duyulur. İçinize bir ferahlık, bir mutluluk dolar. Gül kokusu denilince güzellik, mutluluk, erinç gelir usuma. Ozanlara esin kaynağı ; şiirlere , şarkılara, türkülere konu olmuştur. Aşkı simgeler. Hele gül reçelinin tadına doyum olmaz.
Yol boylarını süsler kaktüsler. Evlerde saksılarda da yetişir ama yol boylarındaki kaktüsler bir başkadır. Çoğunlukla sarıdır rengi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde oldukça büyüktürler. İnsan boyuna ulaşırlar. Dikenler arasında nasıl da güzellik katar çevresine. Meyvesi de dikenlidir ama tadı çok hoştur.
Yol boylarında, çayırlık alanlarda bolca rastlarız onlara. Köyümüzde kangal dikeni diye bilinir. Geneldeki adı deve dikenidir. Çiçeğinin rengi mordur. Nasıl da güzeldir. Yeşillikler arasında mor rengiyle kendini gösterir. ” Ben buradayım, görün beni” diye seslenir. Filizleri şifa kaynağıdır. Koparır, kabuğunu soyar da yerseniz buruk bir tad bırakır damağınızda. Şifalı bir bitkidir aynı zamanda.
Böylesine güzel, böylesine kokulu, böylesine yararlı çiçekler , neden dikenlidir? Hep merak etmişimdir. Kendi kendime yanıtını arar dururum. Bulamadım şimdiye dek.
Güzele, olumluya, yararlıya ulaşmanın zorluğunu göstermek için mi acaba? Kolay değildir bu çiçeklere dokunmak. Dikeni batar elinize ama güzelliği ya da kokusu ruhunuzu okşar. Dikenlerin engeline karşın tutmak, dokunmak, koklamak istersiniz onları. Zorlukları aşmak gibidir bu. Zorlukları, engelleri aştığınızda duyduğunuz mutluluk gibi.
Doğa, salt güzellikleri sunmuyor bizlere. Yaşamla mücadelenin zorluklarını da gösteriyor. Aşın engelleri , yıkın önünüze çıkan setleri , diyor. Aydınlığa, mutluluğa ulaşmak için mücadelenin önemini vurguluyor, yöntemlerini gözümüze sokuyor. Mücadele ederken de yaşamın güzelliklerini kaçırmayın, yaşama sevincini doyasıya yaşayın diye öğütlüyor.
Doğanın sesine kulak verelim dostlar. Gülün dikenli olduğu için yakınmaktansa , dikenler arasında gül yaratıldığı için mutlu olalım.
Yaşamınız, çiçekler gibi renkli ve güzel olsun. Yaşamı tüm renkleriyle yaşayın.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?