ARTER KOLEKSİYONU’NDAKİ “YAĞMUR ORMANI V (VARYASYON 3)” İSİMLİ YAPITA YAKINDAN BİR BAKIŞ SUNAN KİTAP YAYIMLANDI!

ARTER KOLEKSİYONU’NDAKİ “YAĞMUR ORMANI V (VARYASYON 3)” İSİMLİ YAPITA YAKINDAN BİR BAKIŞ SUNAN KİTAP YAYIMLANDI!

David Tudor tarafından tasarlanan ve John Driscoll ile Phil Edelstein (Composers Inside Electronics, Inc.) tarafından gerçekleştirilen Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı etkileşime açık yapıt, Sesli Dizi’nin dördüncü sergisi olarak Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli küratörlüğünde Arter’in performans salonlarından Karbon’da sergileniyor. Bu kendi kendini icra eden ses yerleştirmesi için Arter Yayınları’nın “Yakın Plan” başlıklı yayın dizisi çerçevesinde hazırlanan kitap geçtiğimiz günlerde okurlarla buluştu. Melih Fereli’nin John Driscoll ve Phil Edelstein ile gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşiyi merkezine alarak Yağmur Ormanı’nın yolculuğuna odaklanan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı yayın, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.

Her kitapta Arter Koleksiyonu’nda yer alan tek bir esere odaklanan Arter Yakın Plan dizisi, çağdaş sanat tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve 2018 yılında koleksiyona katılan Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) isimli etkileşimli yerleştirmeye derinlemesine bir bakış sunuyor.

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt hâlinde yayımlanan ve yerleştirmenin Arter’in Karbon adlı performans salonundaki gösterimiyle de bağ kuran yayın, Arter Kurucu Direktörü ve bu serginin küratörü Melih Fereli’nin John Driscoll ve Phil Edelstein ile gerçekleştirdiği söyleşi aracılığıyla Yağmur Ormanı’nın evrimine, çevresinde gelişen işbirliklerine, CIE’nin (Composers Inside Electronics, Inc.) sosyal ritüellerine, eserin Arter’deki kurulum sürecine ve gelecek girişimler için atılan tohumlara ışık tutuyor. Serginin Arter’deki serüvenini Orhan Cem Çetin’in çektiği fotoğraflarla sunan, tasarımını Esen Karol’un Türkçeye çevirileri Özgür Gökmen’in üstlendiği yayın, okurları Yağmur Ormanı evreninde tarihsel bir gezinti vadeden arşiv fotoğraflarıyla da bir araya getiriyor.

Yağmur Ormanı serisinin doğuşu, koreograf Merce Cunningham’ın 1968 yılında benzer isimli dans gösterisi için David Tudor’dan bir müzik parçası sipariş etmesine dayanıyor. Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)CIE’nin parçası olan besteciler John Driscoll ve Phil Edelstein tarafından geçmişte, Yağmur Ormanı IV bağlamında David Tudor’la yaptıkları işbirliklerine dayanarak kendi kendini icra eden bir ses yerleştirmesi olarak geliştirildi. Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) Arter’in Karbon adlı performans salonunda ilk kez izleyici karşısına çıktı ve böylece üçüncü varyasyonun dünya prömiyeri gerçekleşti.

Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı-Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir. Arter’in güncel programına www.arter.org.tr adresinden; güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirleri, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere ise arter.org.tr/ziyaret adresinden erişilebilir.

YAĞMUR ORMANI V (VARYASYON 3) SERGİSİ ARTER’DE GÖRÜLEBİLİR

Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı sergi, Salı-Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Bu etkileşimli yerleştirmede büyük şamandıralar, plastik fıçılar, bakır bir kazan, bir saksı ve bir badminton raketi gibi 20 buluntu ve yapılandırılmış nesne havada asılı şekilde mekâna yayılırken, farklı biçimlerde müdahale edilip birleştirilmiş nesneler önceden kaydedilmiş ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşerek izleyicilerin keşfine açık bir biçimde gelişimini sürdüren bir ses ortamı meydana getiriyorlar. John Driscoll tarafından Arter Koleksiyonu’na hediye edilen ilave nesne ise ikinci kat galerisinde devam eden Dinleyen Gözler İçin sergisi kapsamında Oda 2’de görülebiliyor.

Arter’de eşzamanlı olarak gerçekleşen Dinleyen Gözler İçin ve Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) sergileri, birbiriyle ses ve sessizlik kavramları üzerinden yakından ilişkilenerek iki bileşenli tek bir sergi gibi de işliyor.

MELİH FERELİ HAKKINDA

Robert Kolej’deki lisans eğitiminin ardından Virginia Tech üniversitesinde akışkanlar mekaniği alanında yüksek lisans çalışmasını tamamlayan Melih Fereli, 1973–1985 yılları arasında Lucas Industries şirketinde çalıştı. Londra Philharmonia Korosu’nda tenor korist sanatçılığının yanı sıra yönetim kurulu üyeliği (1985–1992) yaptıktan sonra 1993’te İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) genel müdürlüğünü üstlendi ve 2001 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 2005 yılında VKV kültür-sanat danışmanı olan Fereli, 2010’dan bu yana Arter’in Kurucu Direktörü ve yönetim kurulu üyesidir. Fereli, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) öğretim üyeliği görevine devam etmektedir.

ARTER SALI–CUMARTESİ GÜNLERİ ARASINDA AÇIK

Arter, pandemi kuralları çerçevesinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması doğrultusunda yeni bir bilgilendirmeye kadar  Salı–Cumartesi günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde gerekli sağlık tedbirleriyle ziyarete açık. Aynı anda 400 kişinin kabul edilebildiği ve galerilerinde sosyal mesafe kurallarının uygulandığı Arter binasının yanı sıra ücretsiz ulaşım imkânı sunan Arter servisleri de düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın desteğiyle Arter sergilerine giriş Perşembe günleri her yaştan izleyici için ücretsiz; 24 yaşın altındaki gençler ile Arter Beraber üyeleri ise Arter’i her gün ücretsiz ziyaret edebiliyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergisine giriş için bilet gerekmiyor.

Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor. Güvenli bir ziyaret için Arter’de alınan tüm sağlık tedbirlerine, ziyaret ve ulaşımla ilgili güncel bilgilere arter.org.tr/ziyaret adresinden erişilebiliyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?