MHP Bursa Milletvekili’nden Bakan Bilgin’e ‘Kod 29’ sorusu

MHP Bursa Milletvekili’nden Bakan Bilgin’e ‘Kod 29’ sorusu

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e , “İşverenlerin KOD-29 uygulamasını suistimal ederek, işçileri işten çıkardığı veya istifaya zorladığı, üzerlerinde bir baskı unsuru olarak kullandığı iddiaları sosyal medyada ve görsel basında dolaşmaktadır. Bu iddiaların doğruluğunun tespit edilip gerektiğinde tedbir alınmasına yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?” sorusunu sordu.MHP Bursa Milletvekili  Mustafa Hidayet Vahapoğlu, KOD-29 ile işten çıkarmalara ilişkin sosyal medyada dolaşan bazı iddialar hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in cevaplaması için soru önergesi sundu.

İşte Vahapoğlu’nun soru önergesi:

“Korona virüs salgınının menfi ekonomik etkilerini azaltmak için ilk olarak 17 Nisan 2020 tarihinde ilan edilen işten çıkarma yasağı en son 17 Mart 2021 tarihinde 2 ay daha yeniden uzatılmış bulunmaktadır. Devletin yerinde ve iyi niyetli bir yaklaşımına rağmen istisna kapsamında tutulan 4857 Sayılı İş Kanunu 25/2 sayılı “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri” başlıklı maddesinin istismar edildiği, işverenin kısıtlamaları ihlal edip işçileri işten çıkarması için bir metod olarak kullanılmaya çalışıldığına dair iddialar bulunmaktadır.

Bu maddede belirtilen fiiller KOD-29 olarak uygulanmakta ve işten çıkarmalar bu madde ve fıkralara dayandırılarak yapılmaktadır. İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olması, kaza, doğum, gebelik gibi sebeplerin yanı sıra, ahlaka aykırı fiiller, cinsel tacizde bulunmak, sarhoş yahut uyuşturucu madde alarak iş yerine gelinmesi, hırsızlık, güveni kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlarda KOD-29 uygulaması içerisinde yer almaktadır. Bu maddelere istinaden iş akdinin feshi halinde işçi tazminata hak kazanamazken iş güvencesi hükümlerinden ve işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadırlar. Toplumca da hoş karşılanmayan şart ve durumları içeren, fiiller olmasına rağmen aynı madde kapsamında yer almaları büyük mağduriyetlere sebep olabilmektedir. Bazı hallerde aile içinde bile huzursuzluklara sebebiyet verdiği ayrıca yeni bir işe başvuruda bulunulduğunda KOD-29 ile işten ayrılmış olmanın sebep olduğu olumsuzluklar yaşadığı bu şekilde işten ayrılanlar yeniden işe girmek istediğinde hak etmediği olumsuzluklara sebebiyet verildiği bilgileri alınmaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1-İşverenlerin KOD-29 uygulamasını suistimal ederek, işçileri işten çıkardığı veya istifaya zorladığı, üzerlerinde bir baskı unsuru olarak kullandığı iddiaları sosyal medyada ve görsel basında dolaşmaktadır. Bu iddiaların doğruluğunun tespit edilip gerektiğinde tedbir alınmasına yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

2- Bugüne kadar oluşan mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?