Tam kapanmayla özgürlüğe yelken

Tam kapanmayla özgürlüğe yelken

Türkiye pandemi ile mücadeleyi başarılı yürüten ülkelerin başında geliyordu.3.pik olarak adlandırılan ve gevşeme sonrası yeniden tırmanışa geçen vaka sayıları kısmi kapanmanın ardından tam kapanmayı da zorunlu kıldı. 17 günlük tam kapanma kararıyla beraber Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinden önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye pandemi ile mücadeleyi başarılı yürüten ülkelerin başında geliyordu.

  1. pik olarak adlandırılan ve gevşeme sonrası yeniden tırmanışa geçen vaka sayıları kısmi kapanmanın ardından tam kapanmayı da zorunlu kıldı.

Hükümet, yarın akşamdan itibaren Ramazan bayramı sonrasına kadar 17 günlük tam kapanma kararı aldı.

Umuyor ve bekliyoruz ki, bu kapanma bayram sonrası tam özgürlüğe kavuşmamıza vesile olsun.

Maskeleri atacağımız, özgürce sokak ve caddelere çıkabileceğimiz, yakınlarımız, konu komşu, dostla özlediğimiz o kahve ortamlarına da bu sayede kavuşmayı bekliyoruz.

Ancak tam kapanmadan istediğimiz sonucu alabilmemiz için hepimizin kurallara uyması şart.

Maske, mesafe ve hijyene dikkat ettiğimiz sürece bu illeti kendimizden, ailemizden ve toplumumuzdan uzak tutacağımız bir gerçek.

Çekirdek aile ortamını doyasıya yaşayacağımız bu 17 günlük sürede ne olur aile içi bulaşa da izin vermeyelim. Misafir kabul etmeyerek, misafirliğe gitmeyerek de bunu başarabiliriz. Sağlık ordumuzun çabalarına yurttaşlar olarak bizim de katkı sunabileceğimiz çokça şey var.

Unutulmamalı ki, mücadeleyi sadece hükümet ve sağlık çalışanları yürütürse netice alınamaz. Toplum olarak, eğer bu illetten kurtulmak istiyorsak, hepimizin alınmış kararlara konmuş kurallara uyma zorunluluğumuz var.

Biliyoruz, kapanma beraberinde çoğu sektörde, özellikle de küçük esnafta büyük bir sıkıntıya yolacak. Faturalar, kiralar, ödemeler yapılamayacak. En çok etkilenecek kesimlerin başında gelen esnafın kapanma sonrası desteklenmesi de kaçınılmaz görünüyor.

Aylardır pandemiyle mücadelede tam kapanma isteyenlerin şimdi seslerini yükseltmeleri de düşündürücü.

Hükümet kimseye yaranamıyor.

Aşağı tükürse sakal yukarı tükürse bıyık misali. Tama rahatlama olabilmesi için diğer ülkelerin yaptığı gibi tam kapanma bir zorunluluktu.

Şimdi bundan yakınmak da anlaşılabilir gibi değil.

Aşıda 3 büyük kenti yakalayamıyoruz

Zaman zaman Sağlık Bakanlığı’nın anlık yayınladığı aşılama haritasına göz atıyoruz. Hem ülke hem de Bursa olarak ne yazık ki, aşılamada beklenilen düzeyde değiliz. Bunda vatandaşın ikircikli tutumu, aşı karşıtlarının kafa karıştırmasının da etkisi yok değil.

Ülke genelinde birinci ve ikinci doz yapılan aşı sayısı 22 milyona yaklaşmış. İki dozu da yaptıran yurttaş sayımız 8,4 milyonu aşmış. Yani, ülke nüfusumuzun henüz yüzde 10 her iki dozu da yaptırmış.

Toplumsal bağışıklık için daha alınacak çok yolumuz var.

Bu durum Bursa için de aynı.

Bursa’da  toplam aşı 800 bini geçti. İki dozu da alanlarımızın sayısı 315 bini aştı. İlimiz nüfusunun da bu verilere göre yüzde 10 her iki dozu da yaptırmış görünüyor. Fakat, sayılar yetersiz. Kendimizi güvende hissedebilmemiz için yüzde 60’lık aşılama oranını yakalamamıza daha çok var.

Henüz hiçbirimiz güvende değiliz. Risk ortada iken, halen aşı konusunda tereddüdü olanlarımızın akıllarını başlarına toplamaları gerekiyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?