Osmangazi’yi Rantla Dönüştürmeye Çalışanlar Oy Kaygısıyla Yüzlerce Hatanın İçine Sürüklendi!

Osmangazi’yi Rantla Dönüştürmeye Çalışanlar Oy Kaygısıyla Yüzlerce Hatanın İçine Sürüklendi!

“Paitaht Şehri Ata Yadigarı! Osmangazi seni çok bahtsız ve talihsiz bir şehre dönüştürdüler…” Gelecek Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Çakmaker; ilçenin sorunlarını gazetemizle paylaştı. Başkan Çakmeker; “22.Dönem milletvekilliği yapmış olan bu yıl 3’cü dönemi olan sayın Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; 2009’da aday olduğunda Osmangazi’mizin makus kaderi değişir diye umutlanmıştım ancak maalesef olmadı.

Hakkını peşinen teslim edelim sayın Dündar’ın; Bursa’nın başta Büyükşehir ve diğer ilçelere göre yapmış olduğu bazı güzel çalışmaları oldu. Yeterli olmasa da bu yönüyle kendisini tebrik ediyorum. “Yiğidi öldür Hakkını yeme”  Ancak; neredeyse nüfusuyla, ekonomik hacmiyle ülke sıralamasına göre 62 ilden daha büyük olan yine ülke genelinde 4. büyük ilçe olan  Osmangazi’nin ulaşım,trafik,imar ve kaçak yapılaşma, çevre ve hava kirliliği, gürültü ve görüntü kirliliği, sosyal donatı alanlarının yetersizliği, kente ait kültür ve tabiat varlıklarının korunması bir an önce istiyorsa; resmi kurumlar ve kentin dinamikleri ile uyumlu çalışması şarttır elzemdir!

Kentsel dönüşüm umutlarımız vardı!  Ne oldu! Bu umutlarımıza tabi ki; mahir ellerde kocaman bir fiyaskoya dönüştürüldü!

Ulaşım ve Trafik: Kentimizde artan nüfus yoğunluğu ve buna bağlı olarak yeni yerleşim alanlarının eklenmesi, vs. Kentimizde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri sağlanmalıydı! Raylı Ulaşım Sisteminin gün içinde taşıdığı yolcu sayısı oldukça fazla olup, bu sistemin kentimizin her noktasına ulaştırılması için çalışmalar yapılmalıydı! Ayrıca bu kentte yaşayan insanların, sabah evlerinden çıktıktan sonra güven içinde gidecekleri yerlere ulaşıp, tekrar evlerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri için alınacak önlemler, bu kenti yönetenlerin başlıca görevidir! Soruyorum çözüldü mü?

İmar ve Kaçak Yapılaşma: Kentimizin bazı bölgelerinde bu sorunlar çok yoğun olarak bulunmaktadır. Kentimize iş bulma ve daha rahat yaşama isteğiyle göç eden vatandaşların başlarını sokacak bir ev yapma amacıyla bu bölgelerde arsa satın almaları, ruhsatsız ve kaçak olarak kendi evlerini inşa etmeleri,  yerel yönetimlerin, oy kaygısı düşünmeyip, bulundukları bölgelerde, teknik ekipleriyle kontrollerini sıklaştırmaları ve kaçak yapı yapanlara caydırıcı önlemlerini arttırmalıydı! Kendi evini ruhsatlı yapmak isteyen ve imkanları kısıtlı olan vatandaşlarımıza geçmiş dönemlerde olduğu gibi, yerel yönetimler ve yapı ruhsatı ile ilgili Akademik Odaların mensupları arasında işbirliğine gidilerek, proje fiyatlarında ve Ruhsat Harçları’nda indirimler yapılmalıydı! Ayrıca; Belediye Meclis,  Anayasa’mıza göre kişiye özel plan değişikliği, eşitlik ilkesine aykırı olan  uygulamalara  son verilmeliydi! Soruyorum çözüldü mü?

Çevre ve Hava Kirliliği: Kentimizde yer alan büyük ve küçük ölçekli Organize Sanayi Bölgeleri’nde bulunan endüstriyel tesislerin bacalarından çıkan ve Ovaakça’da yer alan Termik Santrali’n bacalarından çıkan duman ve zehirli gazlar,  bu tesislerin arıtma sistemlerinin yetersiz olması, kentimize göç eden insanların oluşturduğu nüfus ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yapı yoğunluğu, trafiğe çıkan ve giderek artan araçların egzozlarından çıkan gazlar, kentin bazı bölgelerinde hala doğalgaz yerine katı yakıt kullanılması, çevre ve hava kirliliğinin artmasına sebep olmaktadadır. Bu noktada Somut bir çözüm üretildi mi?

Yerel yönetimlerin, kendi bölgelerinde yer alan endüstriyel tesisleri, ilgili Akademik Odaları’nda desteğini alarak sık sık denetime tabii tutmaları gerekmektedir. Çevre Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası bu konuda gerekli çalışmaları yapılarak yaşanan sorunlar bitirilmeliydi! Soruyorum çözüldü mü?

Gürültü Ve Görüntü Kirliliği: Soruyorum çözüldü mü? Kapsamlı ve somut çözüm üretildi mi?

Sosyal Donatı Alanlarının Yetersiz Olması: Kent planlaması ilkelerine göre bir bölgenin kentsel tasarım projeleri hazırlanırken ön görülen nüfus projeksiyonuna göre; sosyal donatı alanları ayrılması gerekmektedir. Fakat kentimizin yoğun olarak göç alan ve nüfusun sürekli olarak arttığı bölgelerinde, sosyal donatı alanları, orada yaşayan nüfusa yetmiyor ve burada yaşayanlar kentin başka bir bölgesine gezmek ve eğlenmek için gitmek zorunda kalıyorsa, bu da kentte bazı bölgelere yapılan hizmetlerin yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Kentimizdeki her bölgenin eşit imkanlara sahip olması gerekmektedir. Bunun için de Osmangazi Belediyesi’nin kendi bölgelerinde ki sosyal ve kültürel donatı alanlarının sayısını artırarak sorun çözülmeliydi. Soruyorum çözüldü mü?

Kente Ait Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması: Kentimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten ötürü kentimizde özellikle Osmangazi ilçemizde birçok tescilli anıtsal yapı ve sivil mimarlık örneği yapı bulunmaktadır. Bu yapılar zaman içerisinde özelliklerini kaybederek yıpranmışlar ve yeniden ayağa kaldırılması gerekmektedir! Bursa’da kayıtlı 80 binden fazla yapı olduğu bilinirken restorasyon gören bina yüzde 7! Soruyorum çözüldü mü?

Resmi Kurumların Kentin Dinamikleri ile Uyumlu Çalışması: Kentimizin, burada yaşayan insanlar, sivil toplum kuruluşları, Bursa Akademik Odalar Birliği’ne  mensup meslek örgütleri ve kentimizde yer alan 2 adet üniversitenin akademisyenleri ile birlikte hareket edilerek ortak akılla yönetilmesi, şarttır! Sorunların çözülmesi yönünde büyük bir adım atıldı mı? İş birliği için bugüne kadar bir adım atıldı mı. Soruyorum çözüldü mü?

Kentsel Dönüşüm: Bana göre Osmangazi’nin en önemli sorunu kentsel dönüşümüdür. Ama maalesef kentimizde hatalı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” hakkında kanun kapsamında başlatılan, bu çalışmalar halkın sorunlarını çözmemiş! Tabiri caizse Osmangazi’ de de “Rantsal Dönüşüme” dönüşmüştür. İlçe içinde 21 bölge Kentsel Dönüşümü bekliyor. Soruyorum çözüldü mü? Osmangazi’nin bekleyen sorunlarını Gelecek kadroları çözecektir.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?