“2020’Yİ KAYBETTİK! 2021’DE MEZARA GÖMMEK İSTEMİYORUZ!”

“2020’Yİ KAYBETTİK! 2021’DE MEZARA GÖMMEK İSTEMİYORUZ!”

Salgın Türkiye ekonomisini derinden vurdu. Toparlanmaya çalışan ekonomide turizm önemli bir yer tutuyor. Ancak; turizmin önemli aktörleri yeni toparlanma sürecinde kendilerine yeterince önem verilmediğini düşünüyor. Yüzde 80 oranında kayıp yaşayan sektör Avrupa’yı vuran 2’ci dalga corana ile şokta. Konuyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan TÜRSAB Yönetimi’nde Sayman olarak Bursa’yı temsil eden Hasan Eker’e göre, salgında vaka sayısının artması önümüzdeki yılın nisan-mart aylarına kadar sektörü iş yapamaz duruma getirecek.

“DİLE GETİRDİĞİMİZ ÖNLEM PAKETİ DİKKATE ALINMALI”

Eker; “Kriz başladığında 20 maddelik önlem paketi istemiştik. Diğer sektörlerle birlikte isteklerimizin bazıları karşılandı. Ancak turizme özel çıkan imkanlardan yararlanan az oldu. İşletmeler 500 bin liralık ciro şartı nedeniyle kredilerden yararlanamadı. Otellerin ise ön ödemelerin iadesi için alınan kredileri kendileri kullandığı için acentalar bundan yararlanamadı. Turizmin ana motoru acentaların ayakta kalabilmesi için yeni destekler şart. Hükümeti anlıyoruz; turizme özel bir destek yapılırsa diğer sektörler itiraz edebilir endişesi var. Ancak, turizme yapılacak desteğe kimse itiraz etmez. Acentalar 4 aylık dönemi sıfır gelirle kapattılar. Hibe değil, iş avansı şeklinde, işletme sermayesi için uzun vadeli faizsiz kredi istiyoruz. Özellikle taşımacılık yapan üyelerimizin en büyük beklentisi, motorlu taşıtlar vergisi alın-maması. Ayrıca tüm sektörün istediği vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması, belediye ve kamunun yeni alacak tahakkuk ettirilmemesi. Turizme özel olarak istihdamın sürmesi için personele maaş desteği.” Dedi.

“TURİZM TESİSLERİ DAHA GÜVENLİ”

Sosyal medyadaki plaj ve restoran görüntülerinin yarattığı görüntülerin vatandaşı endişelendirdiğini dile getiren Eker; “O görüntüler yüzünden tatilden vazgeçmesinler. Turizmi ayakta tutmamız lazım. Güvenli turizm belgesi olan tesisler AVM ve şehirlerdeki birçok yerden daha güvenli. Turizm tesislerinin birçoğu 80-100 dönüm arazi üzerine kurulu. Geçen hafta bir arkadaşımla görüştüm. 180 dönümlük alanda kurulan ve kapasitesi 2 bin 500 olan resort otelde bin 500 kişi ağırlanıyormuş. Büyük tesislerin yanı sıra orta ölçekli ve butik oteller- de çok ciddi tedbirler var. Tatil yapacağım diye halk plajlarına akın etmek yanlış. Kurallara uymamız lazım.” Dedi.

TURİZMCİLERİN TALEPLERİ
 
Toplantıda, TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu tarafından dile getirilen turizmcilerin talepleri ise şunlar:
Kısa çalışma ödeneği uzatılsın. Çalışan acentalar için yüzde 50 gider paylaşımı yapılsın. Eleman çalışacaksa SGK ve muhtasar desteği sağlansın.
Kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılsın.
Döviz kazandırıcı hizmetlere teşvik getirilsin.
Tüketicilere verilen tatil kredileri sadece büyük firmalara değil tüm acentalara uygulansın.
Tur ve transfer araçları, karayollarından ücretsiz faydalansın, köprü geçiş ücretlerinde indirim yapılsın, Motorlu taşıt vergisinde indirim uygulansın.
Kültür turlarında bu dönem müze girişlerinde ücretler kaldırılsın veya indirim uygulansın.
Uzun vadeli, faizsiz kredi imkanı sağlansın, 70 bin liralık TÜRSAB belgesi kredi için teminat sayılsın.
KDV alacaklarından vergi ve SGK mahsubu yapılsın.
Amme alacaklarının faiz oranları düşürülsün.
Turizm kaynaklı bütçe gelirleri desteklensin, hizmet, ihracat kapsamına alınsın ve turizm katkı payı belirli bir dönem kaldırılsın.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?