“ÜRETİCİ SADAKA DEĞİL HAKKINI İSTİYOR!”

“ÜRETİCİ SADAKA DEĞİL HAKKINI İSTİYOR!”

CHP Milletvekilleri Türkiye’nin corona ile birlikte yaşanan tarım felaketlerine dikkat çekti. CHP Tarım Komisyonu’nda yer alan ve hafta sonu komşu vilayetimiz olan Eskişehir’e giden CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. Özkan; “Ülkemizin bir çok bölgesinde 15-25 Mayıs tarihleri arasında yaşanan, ani sıcaklık değişimleri sonrasında aşırı yağış, dolu ,don, kırağı, soğuk, fırtına, hortum vb. doğal afetlerin sonucunda çok sayıda üretim alanında üreticiler kayıplar yaşamışlardır. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, yaşanan bu doğal afetler ile ilgili, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal koordinesinde, milletvekillerini yurdun 19 farklı ilinde çalışmalar yapmak üzere görevlendirmiştir. Bende bu komisyonun üyelerinden biriyim.” Dedi.

“Kayıp Fazla!”

Özkan; “Eskişehir Milletvekilleri ile birlikte, komşu ilimiz Eskişehir’de yaşanan son doğal afetlerin sonuçlarının tarımsal üretim ve çiftçilerimize verdiği zararları araştırmak üzere Eskişehir ve ilçelerini ziyaret ettim. Ziraat Odası ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından zarara uğrayan üreticiler ile bir araya gelmek ve sorunlarını dinlemek için sırası ile Kalkanlı, Yahnikapan, Mahmudiye, Çifteler, Alpu ve Çavlum’da incelemelerde bulundum.  Üreticinin zararının tahmin edilenden daha çok olduğunu gözlemledik. Özellikle büyük yapraklı sebze-meyvede %70-%80, küçük yapraklı sebze-meyvede ise %20-%30 civarında kayıplar yaşandığı tespit ettik. Üreticiler bu durumda bir yılda iki sefer üretim yapmak zorunda kalmışlar, ekonomik olarak daha da kötü duruma düşmüşler. Ayrıca üreticilerin kullandıkları elektrik fiyatlarının sanayide kullanılandan daha pahalı olduğunu, tohum, gübre ve mazot fiyatları karşısında her geçen sene işlerinin daha da zorlaştığını, hükümetin ivedi olarak gerekli desteklemeleri çiftçiye vermeli, bunu da hemen yapmalıdır.” dedi.

“Çiftçi bağış ya da sadaka istemiyor!

Özkan; “2006 yılında çıkan Tarım Yasası’na göre tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynağın Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) en az yüzde 1’i olması gerekiyor. Ancak, bu yüzde 1’lik hak çiftçiye hiçbir zaman verilmedi, en fazla yüzde 0.7’lik kısım ödendi. Devletin şu an çiftçiye milyarlarca lira borcu var. Çiftçiler 2007’den bu yana kendilerine eksik ödenen toplam miktar 175 milyar lirayı istiyorlar. Bunun yanında çiftçilerin bankalara olan borçlarının da artarak devam ettiği, kazançlarının neredeyse banka faizi ve masraflarına gittiği, banka borçlarının altında kaldıklarını, çiftçilerin toplam borçlarının devletten alacağından daha az olduğunu, dolayısıyla borçlarının alacaklarına karşı silinmesi gerektiğini, ya da borçlarının faizsiz yeniden yapılandırılması gerektiğini bizlere belirtti. CHP Tarım Heyeti olarak gözlemlerimizi raporlaştırarak önce Genel Merkez’e ardından da ilgili kurumlara ulaştıracağız.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?