Artık esnafında yüzü gülsün!

Artık esnafında yüzü gülsün!

Bursa 32’ci Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinliklerine hazırlanıyor. 16-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ahilik Haftası, 16 Eylül Pazartesi sabah saatlerinde Heykel Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve Ulucami Orhangazi Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle başlatacak. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı 104 odanın katılımıyla 1 hafta sürecek olan etkinlikler hakkında BESOB ve Ahilik Teşkilatı Başkanı Arif Tak özel açıklamalarda bulundu. Tak; “Esnafımızın her zaman yanında olduk. Ahilik Kültürünü Bursa’mızda 700 yıldır yaşatmanın gururunu taşıyoruz.” Dedi.

“Ahilik tam uygulansa Mahkemelere iş kalmaz”

Tak; “Eğitim bizim için çok önemli, Ahilik’te bu da var. Eğitimde mesafe almaya çalışıyoruz, esnaf ve sanatkarımızı eğitmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar büyük çoğunluğu şoför esnafı olmak üzere 22 bin esnaf sanatkarımızı eğittik. Projemiz devam ediyor, 2 -3 yılda mevcut esnaf sanatkarımızı eğitimden geçirmek. Bu proje devam edecek, kaynağı da hazır. Ülkede toplumsal ve siyasal bir sorun baş gösterdiğinde hemen her ağızdan ortak değerler hatırlatılarak, koro halinde bin yıldan bu yana Anadolu halkının kardeşçe bir arada yaşadığı herkesçe söylenir. Ancak bu değerlerin ne olduğunu ve nasıl uygulandığını tam olarak kimse bilmez. Türk toplumunu bir arada tutan ve Türk tarihinin en önemli kurumu olan Ahiliğin, Osmanlı’yı kuran ve Osmanlı İmparatorluğu’na 130 yıl başkentlik yapmış Bursa’da gelecek kuşaklara her yıl düzenli bir şekilde hatırlatılması çok önemlidir.” Dedi.

Vekillerimiz esnafa sahip çıkmıştır.

Tak, Bursa’daki etkinlikler kapsamında 17 ilçedeki esnaf ve mülki amirlikleri de dolaşacaklarını belirterek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti. Tak; “900 yıllık bir kültürün ürünü olan Ahi-Evran’da dönemin yöneticileri esnafın derdini dinledikten sonra bazı kararlar alırdı. O dönem için esnafın tavsiye kararlarındaki ağırlığı söz konusuydu. Şimdi esnafımız bazı konularda tek başına. Son 10 yılda esnafımız için Hükümetlerimiz tarafından bir takım iyileştirmeler gerçekleştirdi. Buradan başta Bursa vekillerimize hepsine ve parti il başkanlıklarına özellikle sayın Hakan Çavuşoğlu’nun gayretleri için teşekkür ediyorum. Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklara sorunlarımız için 24 maddelik bir rapor sunduk.” Dedi

Yükümüzü hafifletsinler!

Tak; “24 maddelik sorunlarımızın ana başlıkları ile açıklamak istiyorum. Esnafımız için yabancı dil kursları, toplu ve çok ortaklı iş yerleri kurulması, sanayi sitelerinin TOKİ aracılığı ile kurulması, vergi kalemlerinin azaltılması, SGK ve Bağkur primlerinin azaltılması, ihracat desteği, bürokrasi işlemlerinin kısaltılması, KOBİ’lerin kredilerinde faizlerin düşük tutulması, kayıt dışı esnafın ve göçmenlerin kısıtlandırılması, 3308 sayılı yasa ile çalışanların eğitim sürelerin kısaltılması, basit usul defterin tekrar hayata geçirlilmesi, aynı iş kolunda çalışan işletmeler için belli bir mesafe de açma izni, kamu kurumlarının esnafla rekabet edecek iş yerlerinin açılmasını engellenmesi, uygulan cezaların hafifletilmesi, bayan üyelerimiz için bazı muaffiyetlerin getirilmesi. Çalışanların tazminatlarının fonda biriktirilmesi, işyeri ruhsatları ve defter tastiklerinin birliklere devredilmesi. Nace kodlarının tekrar gözden geçirilmesi. Kaybolan mesleklerin tekrar canlandırılması, işte biz bu konularda bir çalışma yaptık. Bu Ahilik Haftasında bunları kamuoyu ve vatandaşlarımız ile paylaşarak sesimizi duyurmaya çalışacağız.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?