CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Nimet Yıldız eleştiri dozaşını yükseltti! Yıldız; ”
Faaliyet raporuna geçmeden raporun önemini ve raporlama ilkesine değinerek başlamak istiyorum .
Faaliyet raporu 5393 sayılı belediye kanununun,
belediyeler 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun 41 inci maddesinin 4. Fıkrasında belirtilen stratejik plan, performans programına göre yürütülen birim faaliyetlerinin belirlenmiş, performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu, meydana gelen sapmaları, nedenleri, bütçeleri, belediye borçlarının durumunu açıklayan, faaliyet raporu hazırlanır
Bu rapor yönetmelikte gösterilen sorumluluk, tarafsızlık, açıklık ve tam açıklama, tutarlılık ve yıllık olma ilkesi aşamaları, raporlama ilkelerine uygunluğu, öncelikli olmalıdır.
Bu raporu incelediğimizde bu ilkelere uygun olmadığı, bol resimler ile göz aldatıcı, hedeflenip uygulanmayan projelerin resimlenerek görüntülenmesi yıllık ilkelerine uymadığı, birimlerin hedeflediği stratejik planlarının performans programına göre yürüttükleri faaliyetlerin, maliyet bütçesinde tam açıklayıcı olarak görülmüyor.
Mali bilgilerde bütçe uygulamasını İncelediğimizde
2023 yılı basında yaklaşık 1.751.000.000 gibi bir bütçe öngörülmüştü yıl içinde maaş artışı ve enflasyona atıfta bulunarak ek bütçe yapılmıştı.
418.000.000 (milyon) ₺ ek bütçe ile de 14.900.000₺(milyon) personel giderlerinde kullanılmış, buda ek bütçenin sadece %3.5 tekabül etmektedir
Peki nereye kullanılmış ek bütçe mal ve hizmet alımına %61ayrılmıştır.
Belediyemiz mal ve hizmet alımlarını nasıl yapmıştır mal ve hizmet alımına bu kadarlık sapması sadece enflasyon diyerek geçiştiremezsiniz.
1.210.000.000 alımlar nelerdir en fazla alım yapılan ilk 10 kalem hangi giderlerdir, yine en çok ödeme yapılan yüklenici firmalar hangileridir .
Yine Alınan bağış yardımlar ile özel gelirler kısmında 54 Milyon bir rakam görüyoruz. Bu bağış ve yardımları kim yada nereden yapıldı belediye ile iş veya bir ilişkisi var mıdır?
8.700.000 ₺ ek bütçeden faiz giderleri ödenmiştir. Bunlar ne faizi kredi faizimi eğer bunlar kredi faizi giderleri ise krediler sabit faizle mi değişken faizle mi alındı.
Bu öngörüsüz bir finansman gider kalemi değilmidir.
Gideri geliri üstünde olan Yıldırım belediyesinin borcu ne kadardır.? Borç ödeme planınız nedir? Borç ödeme planı yaparken yıldırıma yapılan hizmetlerin aksatmıyoruz diyemezsiniz.
Stratejik planda hedefleyip hedefine ulaşmayan Projelerin başında
Duaçınarı Kültür merkezi projesi vardı 6-7 yıl da tamamlanamadı. Her yıl birde bu projeye bütçe ayrıldı. Bu bütçeyi nereye aktardığınızı sorduk cevapta alamadık. Yine soruyoruz
Yine stratejik planda 2023 yılında 6 kapalı Pazar alanı bitmesi gerekiyordu bitmedi
Yine otopark sayısı 7 tane hedeflenmişti olmadı.
Engelsiz yaşam merkezinin 2023 te tamamlanması gerekiyordu % 45 seviyesinde tamamlanamadı bunlar sadece bir kısmı
Dğer birim müdürlerin bütçelerini incelediğimizde öngörülemeyen bütçeler ile karşılaşıyoruz.
Park bahçeler müdürlüğü bütçesi rekor kırmış 131 milyon gibi bir rakam Öngörülmüş 100 milyon daha ödenek sağlanmış toplamda 230 milyon gibi bir rakam park bahçelere bütçe harcanmış
Az boz değil 230 milyondan bahsediyoruz. Bu rakamla yıldırımın çehresinin değişmesi lazım bunu çok göremiyoruz Bunun nedeni de en çok mal ve hizmet alımlarında harcanan bütçe olduğu olduğunu gösteriyor.
Ciçek ağaç çim gibi bitki türlerini kendimiz yetiştirirsek, Bursa tarım kenti, yada bunları büyükşehir belediyesinin tarım alanlarında üretilse yani kendi öz gücümüzle üretirsek maliyetler daha düşük olmaz mı?
Ekim ayında gelen performans programında Park bahçelerin bütçesine 135 milyon gibi bir bütçenin çok yüksek olduğunu bu meclisten ifade etmiştim ancak 6 ay gibi geçen bir sürede 230 milyon olarak %100 artış ile karşımıza çıkıyor bu öngörüsüzlük değil de nedir.
Diğer birimlerden yine temizlik işleri müdürlüğü 106 milyon öngörülmüş 110 milyon ek bütçe ilave edilmiş yine 66 milyon daha eklenmiş toplamda 280 milyon gibi yüksek bir bütçe oluşmuş
tüm bunlara baktığımızda bu kadar yüksek artış ile bu bütçelerin öngörüsüzlüğünün nedeni nedir
ihalelerde enflasyon farkı maddesi var mı ihale devam ederken yüklenici firmaya enflasyon farkı mı ödendi .
Bu soruların cevaplarını bu meclisten öğrenmek isteriz.
Yine plan proje müdürlüğü biriminde 88 milyon olan bütçeye ek ödemeler ile 150 milyon olmuş bu bütçenin harcamalarında ne var sadece proje ve planlara mı. Bu rakamlar ödeniyor
Tüm bu birim bütçelerini incelediğimizde
Birçok birimde artışlar %100’ü bulurken insan kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nde 458 milyon olarak öngörülen bütçe net ödenekte 282 milyon bir rakam görüyoruz bunu iyi öngöremediler mi yoksa insan kaynaklarında çalışanlarımızın ücretlerinden mi kısıtlama yapılıp enflasyonun altında ezildiler mi , eğitimler mi tasarruf edildi bunu öğrenmek isteriz.
Yine önemli bir bütçe olan afet işleri müdürlüğü 1 milyon 290.000 lira gibi bir rakam ayrılmış bu rakamlar bize gösteriyor ki deprem bölgesi olan Bursa’da fay hattının geçtiği Yıldırım’dan da çok hazırlıklı olmadığımızı gösteriyor.
Ulaşım hizmetlerinde mahallelerde yapılan Asfalt miktarı 83. 705 ton deniliyor ancak üretilen Asfalt miktarı 68.000 ton toplamda 152.000 ton
Şimdi bu 68.000 ton nedir üretip satılan asfalt mı açıklarmışsınız biz Bir şey anlamadık
Bilişim envanterinde bilgisayarlarda 125 tane bilgisayar alınmış oldukça fazla nereye alındı?
Çalışanlarda geçen yıl ile karşılaştırdığımızda memur kadrolarında 55 alım var geçen yıl ile kıyasladığında bunlar sınav ile alındı mı yoksa mülakat ile Akp ye yakın isimler mi alındı?
yine farklı kurumlarda çalışanları görüyoruz bunların kadroları hangi kurumlarda
Faaliyet raporuna baktığımızda kıssaca yapılan faaliyetlerde harcadığınız bütçeleri göremiyoruz ihaleleri hangi yüklenici firmalarda verilmiş göremiyoruz, doğrudan temin ile yapılan ihale alım miktarı ne kadar , belediyenin mali tablosunda ne kadar borcu var göremiyoruz .
Tüm bunları göz önünde bulunduğunda Bu faaliyet raporu yukarıda söylediğim gibi , acık, anlaşılır ve şeffaf olmadığı için ilkelerine uymuyor. CHP olarak red veriyoruz