TİRİLYE’Yİ SEVENLERLE ,  TİRİLYE ÜZERİNE..!!

TİRİLYE’Yİ SEVENLERLE , TİRİLYE ÜZERİNE..!!

Tirilye’nin, Tirilyespor’un eksikleri ve sorunlarını  bir bir kaleme aldığımız, bu anlamda çözüm önerilerini de sunmuş olduğumuz Tirilye’nin sorunlarını  kendine esas gündem edinmiş olan beş  saygıdeğer,övülesi insan  ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik. Bu anlamda toplanmamıza vesile olan ve bizleri mekanında konuk eden Tirilye Yat Limanı’nda uzun yıllardır hizmet veren Taş Mahal Restaurant’ın işletmecisi Sayın Tuncay Kahraman’a , Tirilye Muhtarı Sayın Süleyman Alkız’a, Tirilyespor Kulüp Başkanı Sayın Ali Kocaman’a, Tirilyespor Kulüp Yöneticisi Sayın Kerem Öztan’a ve Tirilyespor Teknik Direktörü Sayın Selahattin Turan’a öncelikle teşekkürü bir borç biliyoruz.

*** Tuncay Bey öncelikle ev sahibi olmanızdan dolayı sizden başlamak isteriz. Tirilye masmavi Denizi, yemyeşil ormanları ile adeta cennetten bir köşe değil mi? Siz neler söylersiniz Tirilye  ile ilgili?

TİRİLYE BURSA’NIN DÜNYAYA AÇILAN YÜZÜ..!!

—- Öncelikle Tirilye’ye kadar gelmiş olmanızdan dolayı sizlere ve ekibinize teşekkür etmek istiyorum bizlere bu imkanı sağlamış olmanızdan dolayı. Tirilye’nin en önemli eksikliği bence turizmde geri kalmış olması. Turizmde Tirilye’nin  çok öne çıkması gerekirken,yeteri kadar özen gösterilmediği için maalesef bu durumda. Tirilye dediğimiz Belde ortodoksluğun doğduğu yer.Yani nasıl bugün dünya katolikleri Efes’e hac için gidiyor biliyorsunuz, Ortodoksların da buraya gelmesi gerekirken mevcut kiliseler herhangi bir bakım ya da restorasyondan geçmediği için  maalesef bu zenginlik Turizme çevrilememiş. Geldiğimde şok olmuştum. 3 papazın 3 tane Kilisesi var harabe, ahır olmuş. Tirilye Bursa’nın dünyaya açılan yüzü, yılda bir kere burada esnafın çabalarıyla Ortodoksların geleneği olan denizden hac çıkarma etkinliği burada yapılıyor son 8 yıldır. Ben şok oldum mesela dünya televizyonları geliyor ortodoksların lideri burada milyonlarca insana hitap edebilen insan burada, ama maalesef yetkili herhangi bir kişinin  gelmemiş olması üzüntü verici gerçektende.

TİRİLYE TURİZMLE COŞAR..!!

Şu kiliseler restore edilse mesela çok güzel olur. Sonra buradaki bir Taş Mektep denen bir yer var ortodoksların İlk okulu ,papaların yetiştiği yer Hristiyan camiasında çok önemli bir okul orası restore edildi sağ olsun ama Taş Mektep alçı mektebe döndü nerdeyse.Olsun yine de restore edilmiş oldu ama diğer kiliseler de  restore edilsin. Tirilye’nin böyle bir tarihi önemi var. Ama buna yönelik restore edilmesine yönelik ben herhangi bir gelişme göremedim. Size çok enteresan bir şey söyleyeyim Yunanistan’a gittim adamlar “Yeni Tirilye” diye bir belde kurmuşlar Tirilye’nin  aynısını yapmışlar. O kiliseleri vesaire diğer her şeyi yapmışlar ortodokslar oraya gidiyorlar aslı bizde biz aslından faydalanamıyoruz, gitmişler yeni bir Tirilye koyulmuşlar aynı buraya benzeyen. Bu anlamda tabii turizmden hak ettiği payı alamıyor.Buranın yerli turiste ihtiyacı yok ortodokslar yeter ama birazcık yatırım gerekiyor.

MUTLAKA BİR DÜZENLEME GEREKİYOR..!!

Cumartesi pazar gelin burada inanılmaz bir keşmekeşlik oluyor burada, araçlar bulduğu yere park ediyorlar. Biraz ileride 4000 metrekarelik bir dolgu  alanı var bomboş bir alan burası pek ala park alanı yapılabilir bence, bomboş duruyor belediyeye ait Milli Emlak’tan belediyeye devredilmiş bir alan. Liman sokağın en sonundaki dolgu alanı burası 4000 metrekarelik bir alan. Süper Amatör Küme’ye çıkmış olan Tirilye sporumuzun hiçbir geliri yok işte burada mesela halk ve  Spor Kulübü  el ele burayı düzenleyebilir böyle bir gelir de olabilir. Ben bunu belediyede de dile getirdim. Ayrıca bizim yolumuzun yarısı Tirilye  Jandarma’nın diğer yarısı Merkez Jandarma’nın yetkisi dahilinde. Buralar köy, köy yolları. Bakın hafta 7 gün Tirilye’ye gelmeye kalkın 7 gün Jandarma sizi çevirir. Bu 7 günün en az 3 gününde de yolun yarısında Merkez çevirir, 2 kilometre gidersin Tirilye çevirir. Sonuçta  toplam 10 kilometrelik yolda aynı gün 2 tane çevirme olur mu? Burası sakin bir yer buranın esnafı, restaurantlardan, kafelerden para kazanıyor dışarıdan gelecek insanlar bunun için geliyor başka yol yok diye haftanın 7 günü bu yolu kapatırsak Tirilye’ye gelecek insanların %60’ı jandarma kapata kapata kapata deyip düşünüp gelemeyebiliyorlar. Bu anlamda tabii biz bunu yapmasınlar demiyoruz ama bununla ilgili bir düzenleme yapılsın diyoruz.

**** Süleyman Muhtarım siz neler söylersiniz Tirilye ile ilgili?

ALT YAPI İLE İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VAR..!!

—- Muhtarlıktaki 3 dönemim. Belde Belediyesi varken bir dönem Enverpaşa Mahalle Muhtarlığı yaptım mahalleye döndükten sonra iki dönemdirde Tirilye’de Mahalle Muhtarlığı yapmaktayım. 31 Mart’ta tekrar adayız. Tirilye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi altyapımız. 2014’ten bu tarafa da kanalizasyon arıtma tesisi sokaklarımızın yenilenmesi sürekli her yıl dile getirilen bir konu olmazsa olmazımızın en başında gelen şeyler bunlar. Bizim mevcut bir deremiz var İskele Caddesi’nden aşağı dökülen burada kanalizasyon atıkları ,yağmur, su giderleri tamamen bu derede toplanıp denize dökülüyor. Biz 10 yıldır bu altyapının olması ile ilgili mücadele ediyoruz.10 yıldır da sağ olsun projeler her şey hazır deniliyor ama doğru düzgün bir adım da atılmadı gibi bir şey. Tirilye’nin sorunu bu altyapıyı  yaparsak üst yapı tarzında da iyileştirmeye gittiğinizde, Tirilye’ye baktığınızda Zeytin, zeytinyağı ve Turizm üzerinden çünkü bakarsanız bizim bölgemizde tarihi eser yapılar çok.Tarihi yapılar çok olduğundan dolayı da genelde Turizm amaçlı.Burada yaşayan insanlarımıza da bir ekmek kapısı açılması için turizmi canlandırmamız lazım. Burada turizmin canlanması için tamamen altyapının elden geçirilerek hiçbir pürüz kalmadan turizme  yönlenmemiz lazım. Belirli alanlarımızı sokaklarımızı Bu anlamda Turizm açısından belirlememiz lazım, gelen misafirleri rahat rahat ağırlayabilmek için projeler var ama uygulama yok. Dediğim gibi Tİrilye çok büyük bir yer Tirilye’nin ismini herkes anıyor ama gerekli hizmeti buraya veremiyor idareciler büyükler öyle söyleyeyim ben size.

SAHAMIZ DÖKÜM ALANI OLDU..!!

Kulübümüz adı altında spor yapıyorlardı yıllarca.Mevcut sahamız var döküm alanı oldu, moloz atıldı oraya. 30 yıldır hiçbir zaman orada futbol antrenman dahi yapılmadı. Mevcut Bursa sahalarını Mudanya sahalarını kullandık gençler açısından sportif sosyal faaliyet hiçbir zaman yok burada.Kulübümüz çok amaçlı kulübümüzde her türlü branşı oluşturabiliriz yelkencilik vesaire çok çeşitli spor dallarında faaliyet yapabiliriz ama burada bunu yapabilecek herhangi bir saha  vesaire yok. Mesela bizim burada iki tane okulumuz var taşıma sistemi ile çevre köylerden gelen öğrenciler var bizim bir altyapı oluşturarak çocuklarımızı  talepler doğrultusunda yönlendirebiliriz ama dediğim gibi alanımız olmadığı için biz bunu yapamıyoruz. Sonrasında üçüncü bir derdimiz burada mezar alanının dolu olması. Mezar alanının tespitinin yapılmaması. Tabii insan doğduğu toprakta gömülmek ister. Bizim nüfusumuz baktığımızda 1500 kişi ama Tirilye’nin  göç vermesinden dolayı toplamda aşağı yukarı 13-14 bin nüfus var buranın dışında ikamet eden insanlar olarak. Burası mevcut anlamda sit alanı tescilli olmasından dolayı yenileme yapamıyoruz. Bunun yanı sıra iş sorunu da  büyük problem. Bunun yanı sıra sahil düzenlemesi dedik hep son 10 sene de bu düzenleme yapılmaya başlandı 2014’ten Bu yana bizim burada yaşantı çok kısıtlı esnaf açısından bakarsanız doğru düzgün esnaf iş yapamıyor.İşte havalar biraz iyi olursa işte insanlar gelecek onun yanı sıra otopark çok büyük bir sorun ana sorunlarından biri.Buraya gelen gezmeye gelen insanlar aracını park edecek alan bulamıyor sonrasında alan bulamadıkları zaman tabii esnaf da mağdur oluyor. Mevcut bu konuların çözülmesi lazım gelir diye düşünüyorum.

***Şimdi de Tirilyespor’u namağlup olarak süper amatör lige çıkaran Ali Kocaman başkana  geldik.

YETERSİZ DEĞİL ,HİÇ YOK..!!

—- Futbol takımımızın öncelikle başarı amacını söylemek istiyorum.Başarı amacı buradaki saha ve sosyal alanların hiç olmamasından dolayı.Yetersiz değil hiç olmasından dolayı bir sesimizi duyurmak istiyorduk. Bizden önceki yönetimde bulunan insanlar şu anda hocalığımızı yapan teknik direktörümüz Selahattin Turan başkanlık da yaptı 4 dönem, muhtarımız 10-15 sene bizden önce Tirilyespor’da yöneticilik yaptı ve hala daha yönetici konumunda.Bizim başarı amacımız Tirilyespor altında sosyal alanların yapılması faal olması kazanılması öyle söylemek isterim. Çünkü şu an Tirilye’de bir halı saha yok ,tek kale oynanacak bir yer yok. Bir tane  basketbol potası yok okul hariç. Biz istediklerimizi yıllarca bağırdık ,muhtarımız bağırdı ,eski yöneticilerimiz bağırdı, tribünler bağırdı amacımız bu anlamda gündeme gelmek için şampiyon olmak istedik.Sesimizi duyurmak için şampiyon olmak istedik. Peki ne yaptınız derseniz bugün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanına, Mülki Amir valiye ,Kaymakama,belediye başkanlarına, il spor müdürlüklerine ilçe spor müdürlüklerine sözlü olarak gittik görüşmeye gittik yüz yüze birebir hepsi bizim derdimizi biliyor aslında.Bizim sıkıntılarımızı biliyor ilçe başkanlıkları biliyor herkes biliyor. Söyledik ama sonuç alamadık, sonuç alamayınca  dedik ki biz metot değiştirelim dedik.

1200 FORMA,2600 ATKI SATTIK..!!

Biz bu takımı başarılı yapalım dedik.Yöneticilere,esnaflara, Muhtara, manava, kasaba,herkese  var mısınız dedik forma satıyoruz abi dedik alacak mısınız dedik? 1.200 tane forma, 2600 tane atkı sattı Tirilyespor en büyük geliri bunlar oldu Tirilyespor’un. Tirilyespor’un evladı Selahattin Turan hocamızla anlaştık. Bursa’da hiçbir takımın getirmediği sesi getirdik, herkes Bizi ezberledi.buradan deplasmanA  600-700 kişi gittik 7-8 otobüs kaldırdık bunlar kolay işler değil, biz bunları yaptık, şampiyon olduk. Namağlup  şampiyon olduk. Şampiyon olduktan sonra tekrardan görüşmelerimizi yapalım dedik. Şimdi onlar bize geliyor bize gelme sebepleri şu an aslında yerel seçim havası olması.Tirilyespor şu an sus pus ,niye sus pus önümüzde 2 aylık bir süreç var 2 aylık süreçte kim başkan olursa olsun biz her zaman onun yanında olacağız. Sonuçta biz sivil toplum kuruluşuyuz biz futbol takımıyız, biz siyaset bilmeyiz, bize verilen sözlerin yapılması için en büyük kavgayı aslında o zaman başlatacağız.

FUTBOL ALANIMIZ FAALİYETE GEÇMELİ..!!

Şu an bizim futbol sahamız son zamanlarda 3 kere sel oldu Tirilye civarında  bir hafriyat alanı yoktu sahamızda 25-30 senedir kapalı kullanılmaz bir haldeydi ama hafriyat sahası da değildi, moloz alanı değildi. Bakımsızdı çayıralanı gibi olmuştu nasıl 25-30 yıl bakılmazsa o şekilde harap olmuştu ama selden sonra yetkililerin müsaadesiyle onayıyla bir an önce hafriyatın  kaldırılması ile ilgili döktüler. Sonuçta burada bir Afet  yaşanmış ise  Kumyaka bize yakın bir köy oranın da hafriyatı buraya geldi öyle olunca sonrasında o hafriyat kaldırılmadı ne BUSKİ tarafından ya da ne de Mudanya Belediyesi tarafından. Şimdi gider oradan da  fotoğraflar da çekeriz. Sonrasında tekrardan bir sel oldu tekrardan hafriyatlar geldi derken bugünkü görünümünü aldı. Bizim amacımız bu futbol sahasının faaliyete geçirilmesi.Tirilyespor’un kalıcı gelire ihtiyacı var, benden önce 15-20 sene muhtarımız Süleyman Alkız yöneticilik yapmış Selahattin Turan 320 maça çıkmış takım kaptanlığını 10 yıl yapmış 4 sene başkanlık yapmış.

TİRİLYE BELEDİYESİ ARTIK YOK..!!

Onların en büyük arkasındaki güç Tirilye Belediyesiydi, az da olsa çok da olsa o günkü şartlarda  bir futbol kulübü yönetmek bugünkü şartlardan bana göre çok daha kolaydı.Eskilerde futbol takımının bir forması varken şu an 2 tane ayrı formayla çıkılıyor eşofmanlı futbol topları antrenman topları ayrı,maç topları ayrı.Vs,vs,çok büyük giderler var. Eskiden belediye vardı belediyenin destekleri ile bunlar giderilebiliniyordu. Şu an 1. amatörde minimum şartlarda bir topçunun manyeti 30-40 bin lira oldu. Şimdi bizde 22 kişilik kadro 3 tane teknik ekibi düşündüğünüzde ulaşım ve diğer maliyetleri hariç tuttuğunuzda baktığınızda neredeyse 1 milyon TL’ye yakın para lazım. Başarı isteniyorsa verilen sözlerin yerine getirilmesi isteniyorsa bunun mutlaka bulunması lazım. Tirilyespor 1958 yılında kurulmuş 66. yılını yaşayan bir kulüp. Geçmişten bugüne kimsenin laf söylemediği bir kulüp Tirilyespor. Ben Tirilyespor’da oynadım ama hakkımı da aldım kardeşim diyor herkes.Bu güven çok önemli.Burada başkanlığım bir buçuk sene oldu. Bize temiz bir bayrak teslim edildi temiz bir forma teslim edildi o avantajla biz yola çıktık onun gururu var, bize desteklerin de gelmesinde en önemli olan şeydi bu zaten.

Konuşman bayağı uzadı sanırım son olarak Tirilye limanında 44 özel yat sahibinin Tirilyespor’a yardım olarak her birinin 250 TL toplam 11.000 TL destekleri için teşekkürler.Olmasaydınız olmazdı gerçekten deee..:) Demek istiyorum yani bunuda ayrıca belirtmek ,eklemek istedim.

**** Şimdi de Trilyespor yöneticisi ve aynı zamanda esnaf olan Kerem Öztan’ı dinliyoruz.

TAŞ MEKTEP YÜKSEK OKUL OLMALI..!!

—-İsmim Kerem Öztan 1988 doğumluyum Tirilye’de yaşıyorum burada işletmecilik yapıyorum aynı zamanda Trilyespor kulübünün hem taraftarı hem yöneticisiyim. Tirilye dediğiniz zaman baştan başa sorun problem. Mesela istihdam problemi var burada sadece zeytin ve balıkçılık var, Onun haricinde Burada sadece işletmecilik yaparsın küçük esnaf olursun gelirini o şekilde sağlarsın. Bizim elimizin altında bir Taş Mektep dediğimiz yer vardı, orayı nasıl en faydalı bir hale getiririz diye sorulmuş olsa ben mesela Kütahya’da öğrencilik yaptım oranın 15 tane ilçesi varsa böyle bir yerde değil orası dağ bölgesi ama her yerde yüksek okul var mesela bana soracak olursanız  bu Taş Mektep kesinlikle üniversite olabilecek bir yer. Denizcilik olur, tarih olur, sanat olur o anlamda işte Uludağ Üniversitesi ya da başka bir üniversiteye bağlı bir fakülte olabilir. 300-500 öğrenci dediğiniz zaman o öğrencilerin gelmesi burada yaptıkları harcama işte lokantasından tutun tüm sektörlere  her türlü sıkıntıya kadar güzel bir yer olurdu burası.Daha keyifli daha kalabalık bir yer olurdu burada göç de azalmış olurdu. İkinci  problem ulaşımla alakalı bizim burası eskiden yaz kış yaşanılan bir yerken artık tamamen yazlığa döndü 2 ay çok hareketli çok kalabalık bir yer onun haricinde akşam saat 7’de 8’de el ayak çekilen sadece kahvelerde yaşlı amcaların kaldığı bir yere döndü. Burada minibüs saatleri bir, bir buçuk saatte bir oluyor  böyle bir sıkıntı var akşam saat 9’dan sonra araç hiç yok zaten. Onun haricinde gençlere burada hiçbir şey yok.Nasıl olabilir ki, top sahası, halı saha, bilardo salonu, bir internet kafesi ne bileyim bir Kütüphanesi faydalanabilecekleri hiçbir şey yok ,burada gençlerin top oynayacakları kale direği dahi yok.

*** Selahattin Hocam tabii çok uzadı röportajımız ,sayfamızda kısıtlı son olarak sizin de görüşlerinizi almak isteriz?

TİRİLYESPOR ,TİRİLYE’NİN GURURU OLDU..!!

— Ben Selahattin Turan Tirilyespor Teknik Direktörüyüm. Geçmişte bu kulüpte 20 yıl futbol oynadım, 10 yıl kaptanlık yaptım, 4 yıl kulüp başkanlığı yaptım. Mudanyaspor’da yönetimde yer aldım altyapı takımlarında orada hocalık yaptım. 2 yıl Kumyaka Spordaydım orada 2 şampiyonluk yaşadım. 2. amatör 1. kümeye- 1. kümeden de spor amatöre çıkmıştık. Dışarıdaydım 4-5 yıldır teknik direktör olarak yardımcı  hoca olarak sonrasında Tirilye’den görüştüğümüz tanıştığımız arkadaşlarımız bu sene için geçen seneden benden söz aldılar, böyle bir projemiz var dediler. Sahamızın olmadığını bütün Bursa biliyor başka yoldan bunu duyuralım dediler şampiyon olup bunu gündeme getirelim dikkat çekelim kendimizi tanıtırız isteklerimiz söyleriz dediler. Ben de kabul ettim bu görevi seve seve .

Sezon başlangıcı transferler derken güzel bir sezon geçti, çoğu bildik tanıdık çocuklardı , İdman yapma sahamız yoktu, Güzelyalı’daki sahada yaptık idmanlarımızı. Malzemelerimizi başkanımızın, muhtarımızın tanıdıklarından çevreden yaptırmaya çalıştık, dört dörtlük hazır bir takım haline  geldik, çok iyi çalıştık.

Grubumuz belli oldu başından beri şampiyon olacağız dedik karakterli bir oyuncu grubu oluşturduk maçlara başladık her şey istediğimiz gibi gitti, hiç zorlanmadık bu başarımız Tirilye  halkı tarafından memnuniyetle karşılandı,onlar çok mutlu oldu biz de en çok bundan mutlu olduk inanın.

HEP DESTEK,TAM DESTEK..!!

Dediğimiz gibi sesimizi az, çok duyurduk.

Birçok mecra da bu durumu anlatmaya çalıştık röportajlarda vesaire. Sahamızın yapılması ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdik. Seçim yaklaştı siyasetçiler buraya geliyorlar, biz mücadelemize devam ediyoruz tek istediğimiz mevcut sahanın yapılması kulübümüze ait bir tane binanın olması çünkü malzemelerimizi koyabileceğimiz toplantı yapabileceğimiz,bir binamız olsun istiyoruz.Şu an da burası bizim binamız dediğimiz Burası bizim yerimiz diyebildiğimiz bir yer yok göçebe gibiyiz.

Süper amatör kümede oynayıp sahası olmayan tek takım biziz Bursa’da. Bu ayrı bir konu. Şimdiden oyuncu izlemelerine başladık bütçemize uygun oyuncuları izliyoruz takip ediyoruz. Gelir getirici kalıcı projeler şart. Takvim yaptırdık. Elimizden geldiğince kalıcı gelirler kazanılması ve Tirilyespor’un önünün  çok daha güzel bir şekilde açılması için çalışıyoruz çabalıyoruz.Son olarak tüm yöneticilerimize bize destek olan esnaflarımıza Tirilye’deki herkese   kulübümüze  destek olan bütün işletmecilere herkese teşekkür etmek istiyorum .

İnşallah gelecek senelerde bu yönetim anlayışıyla çok daha başarılı bir Tirilyespor ortaya çıkacak. Ama dediğim gibi mutlaka ama mutlaka bu saha ve kulübümüzün ihtiyaçlarını karşılayacağı bir binanın  bir an evvel hayata geçmesini bekliyoruz diyerek sözlerini tamamladı.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?