Duran: Hedefimiz Dünya Şampiyonası

Duran: Hedefimiz Dünya Şampiyonası

Kyokushin, Ashihara ve aynı segmente yer alan ekoller ile diğer Kempo ve Sankukai-Nanbudo gibi dışarıda kalan tüm ekoller ile TKF, dev bir federasyona yelken açtı ve ‘OSS’ dedi. Bizler de bu tarihi söyleşimizde Sensei Ömer Duran’a sorduk.

Öncelikle Ömer Bey bizleri, ekibimizi çok uzun bir aradan sonra tekrardan iş yerinizde ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Saran Endüstriyel Tekstil’deki çalışmalarınız ve Kyokushin Karat’ye başlamanız sonrasında hem sporcu, hem hoca, hem hakem olarak hizmet vermeniz gerçekten takdire şayan. Kısaca sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım?‘ÖNEMLİ OLAN GELECEK NESİLLER’

Ben Ömer Duran Erzurum’un Oltu ilçesi Ayyıldız köyü doğumluyum. 1989 yılında Bursa’ya taşındık, Bursa’nın Akçağlayan Mahallesi’nde ikamet etmekteyiz. Saran Tekstil olarak Osmangazi’de 2, Yıldırım’da bir mağazamız var. Osmangazi’deki mağazalarımızdan biri marketlere tedarik merkezi, diğeri de toptan terlik üzerine mağaza. Millet Mahallesi’ndeki mağazamızda çorap, çamaşır, pijama, terlik, çocuk kıyafeti ,bayan çanta üzerine bir mağazamız var. Piyasada Saran Tekstil olarak geçiyor burası. Saran Endüstriyel Tekstil, Millet Mahallesi’ndeki Saran İç Giyim bir de ilaveten Saran Terlik bünyemizde bulunmakta. Buradan Bursa’daki bütün yerel marketlere, Çanakkale’deki yerel marketlere Yalova’dan Gölcük’e kadar yerel marketlere Gezer terliğin dağıtımını yapıyoruz. Gezer’in Güney Marmara distribütörüyüz. Bursa’daki bütün yerel marketçilere terlik, çorap, çamaşır tedariği yapıyoruz. Bünyemizde 15 çalışanımız, 4 aracımızla biraz önce söylemiş olduğumuz bölgelere tedarik işini gerçekleştirmekteyiz.

 

Ömer Hocam, spora, Kyokushin Karate’ye başlamanızı ve günümüze dek süregelen gelişmelerle ilgili bilgi verir misiniz?

‘ZORLU SÜREÇLERDEN BUGÜNLERE ULAŞTIK’

Kyokushin Karate’ye Bursa’ya taşındığımız zaman 1989 yılında başladım. Resmi federasyon için 2010 yılında Karate Federasyonu’na başvurdum. Böyle bir spor olduğunu, bu sporun dünyada çok yaygın olduğunu ama ülkemizde geri kaldığını anlattım. Biz Kyokushin Karate ama karate sporu yapıyoruz diyerek ekledim. Bu sporun da karate federasyonunun bünyesinde olması gerektiğini izah ettim. O zaman rahmetli Esat Delihasan Karate Federasyonu Başkanıydı, o da bizimle aynı düşüncede olduğunu Kyokshin Karate sporunun karate Federasyonu’nda yapılması gerektiğini söyledi ve bize bir kapı açtı. 2010 yılında bizi resmi olarak da bünyesine dahil etti. Milli takım kurulamayacaktı bunu özellikle belirtmişti çünkü Dünya Karate Federasyonu bunu kabul etmiyordu o yüzden milli takım kurulamıyordu. 2013 yılında milli takım kurulmadan bu sporu yaymamızın, büyütmemizin imkanı yok dedim başkana, ‘bekleyin’ dedi. Dünya Karate Federasyonu Kyokushin çalışan organizasyonda işbirliği yapacaktı. Buradaki amaç da 2020’de Japonya’daki Tokyo olimpiyatlarında karate dağınık olduğu için olimpiyatlara kabul edilmiyordu bu dağınıklığı kaldırmak için böyle bir işbirliği yapılacaktı. 2014 yılında bu protokol Japon Karate Federasyonu Dünya Karate Federasyonu adına Kyokushin Karatenin üst kuruluşu Japonya’da merkezi Uluslararası Karate Organizasyonu arasında bir protokol yapıldı. Bu protokol olimpiyatlara gitmek için işbirliği yapılacağına dair bir protokoldü.

1-183

İKO Kyokushin Karate Türkiye Branş Şefi,Sensei Ömer Duran,Kyokushin Karate’de Dünya Şampiyonu Rus Hoca Senpai Evgeny Prudnikov ile birlikte.

‘7 BİRİNCİLİK KAZANDIK’

Bundan sonra Türkiye’de Kyokushin Karatenin Milli Takımını kurduk. O tarihten itibaren de milli takım olarak Türkiye Karate Federasyonu, Kyokushin Karate milli takımı olarakta Balkan Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Avrupa Kupası adı altındaki yarışmalara katılıyoruz. 4 yılda bir yapıldığı için Dünya şampiyonasına şimdiye dek bir kez katıldık. Diğer Avrupa ve Balkan şampiyonlarına her yıl katılıyoruz. Sadece 2020 yılında pandemiden dolayı yarışmalar yapılmadı onun haricinde katılıyoruz. İlk başladığımız zaman milli takım olarak sporcularımızın müsabakaları sonuna kadar bitirmesini bile bir başarı olarak görürken son 2022 yılında katılmış olduğumuz şampiyonada Avrupa Şampiyonası’nda 14 tane final, 7 tane birincilik, 7 tane ikincilik, 6 tane de üçüncülüğümüz oldu. 2015 yılında Milli Takım kuruldu 2015 ile 2022 arasında her geçen yıl başarılarımız arttı. Önceleri üçüncülükler kazandık, ikincilikler kazandık sonra şampiyonluklar kazandık ama Avrupa Şampiyonası’nda ise 2022 yılında çok ciddi bir başarı elde ettik.

Ömer Hocam bundan sonra hedeflerinizde neler var? Görmüş olduğumuz kadarıyla 2015’ten 2022 yılına kadar çok güzel başarılar gelmiş, ivme hep yukarıya çıkmış.

DSC_0580

‘SENPAİ EVGENY PRUDNİKOV HOCAMLA DAHA GÜÇLÜYÜZ’

Bundan sonra inşallah bu başarılarımızı sürdürmek olacak. Bu sene kasım ayında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılacak Dünya şampiyonasında hedefimiz oraya katılabilmek için büyükler yarışmalarında herkes gidemiyor, elemeler oluyor. 2022 Açık Siklet Avrupa Şampiyonasında ilk 8’e giren sporcular gidebiliyor. Yine 2023 Mayıs ayında Polonya’da yapılacak Avrupa şampiyonasında kilolarında ilk dörde giren sporcular oraya davet ediliyor yani her sporcu dünya şampiyonasına gidemiyor mutlaka bir kota alması gerekiyor. Öncelikli hedefimiz Dünya şampiyonası kotası alacak sporcu sayımızı arttırmak olacak. Senpai Evgeny Prudnikov Hocamız temmuz ayından beri bize yardımcı oluyor. Onunla birlikte inşallah bu hedeflerimize ulaşacağız. Size Sempai Evgeny Prudnikov Hocamızı tanıtmak isterim. Rus vatandaşı, 10 yıldır Bulgaristan’da yaşıyordu biz Türkiye’ye davet ettik. Yıldırım Belediyesi Jimnastik Spor Kulübü’nde Kyokushin Karate Antrenörlüğü yapıyor, orada beraber çalışıyor. Hocamızın iki dünya, dört Avrupa şampiyonlukları bulunmakta. Senpai Evgeny 35 yaşında iki kez dünya şampiyonu olmuş, Senpai Evgeny 40-45 yaş arası için hazırlık yapıyor. Bir sakatlık olmazsa Senpai 40-45 yaş arasında artı 90 kilo da dövüşecek, ben de 50-55 yaş arasında -90’da dövüşmeyi planlıyorum. Aşağı yukarı beraber bir aydır başladık hazırlık yapıyoruz müsabakalar kasımda 11 ay gibi bir hazırlığımız olacak. Senpai yüzde 90 şampiyon olur, biz de beraberinde şampiyon olursak çok iyi olur. İnşallah senpai yakında sensei olacak. 1 ile 2. den senpai, 3 ile 4.den sensei, 5 olduğun zaman da shihan olunuyor.

DSC_0601

‘MÜCADELE RUHU KAZANIYORLAR’

Karate sporunu yapan kişi aynı anda sporculuk da yapabilir, antrenörlük de yapabilir hakemlik de yapabilir. Zaten hakemlik bunun işi sporcularını hazırlıyorsun ve bu sporculara birileri hakemlik yapması lazım. Hangi tekniği vurduğu zaman puan aldığı, nasıl vurduğu zaman ceza alacağını bilen insan hakemlik yapabilir. Dünyada bu sporu öğreten insanlar aynı zamanda bu sporun hakemleridir. Hakemlik için ne yapılmalı? Sadece bir kursa katılmanız ve o kurallarla alakalı detaylar size orada öğretiliyor, sertifika alıyorsunuz, ondan sonra hakemlik yapabiliyorsunuz. Biz Türkiye’de bu işi resmiyette öncüleri olarak antrenörlükle yapıyoruz hakemlik de yapıyoruz. Hakemlik olarak da kariyerimiz dünya orta hakemliği, geçtiğimiz kasım ayında sınava girdik orada kazandık daha önce yine girmiştik bunun da kategorileri var, ilk girdiğinde yardımcı hakem oluyorsun. İkinciye girdiğinde normal köşe hakemi oluyorsun, üçüncüye girdiğin zamanda orta hakem oluyorsun. Biz de bu sınavların hepsine girdik kazandık. Şu anda uluslararası orta hakemim. Hem sporcularımızı hazırlıyoruz hem de organizasyon, şampiyona yapıldığı zamanda ihtiyaç varsa hakemlik de yapıyoruz.

DSC_0614

Mehmet Bey, ‘spora normal ideal başlangıç yaşı kaç ya da geç kalınmışsa kaça kadar başlanabilir?’ diye sormuş.
İdeal başlangıç yaşı 9 -10 yaş diyebilirim ama jimnastik gibi illaki 5 yaşında olması gerekmiyor 15 yaşında da başlanabilir, 18 yaşında da başlanabilir.

DSC_0543
Ayşe Hanım sormuş, ‘bu sporu çocuklarımıza nerede başlatabiliriz?’

‘OKTAY YILMAZ BAŞKANIMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER’

Bu konu ile ilgili detaylı bilgi vermek isterim, Türkiye Kyokushin organizasyonu Türkiye branş şefi olaraktan Erikli Mahallesi’nde 75 yıl semtinde bir dojomuz var. Dojo Karate sporunun icra edildiği yerdir. Orada bir dojomuz var. Orada pazartesi, çarşamba, cuma günleri 17-22 arası çalışmamız var. Abdulsamet Koçak adındabir senpaimiz var, toplamda 3 kişi ders veriyoruz. Onun haricinde salı, perşembe, cumartesi günleri Yıldırım Belediyesi Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde derslerimiz var. Yıldırım Belediyesi olarak çalışmalar yürütüyoruz. Bütün çocuklarımızı, gençlerimizi bekliyoruz. Genel olarak Kyokushin Karate sporu için gelenlerin çoğunluğu kız. Ama hem kızlar hem erkekler gelebilir, bizde kesinlikle herhangi bir sınırlama yok. Bu arada Yıldırım Belediyesi tüm sporlara büyük destek veriyor. Yıldırım Belediyesi bünyesinde kadın spor merkezleri var. Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde yüzme, jimnastik, halter, güreş, boks, kyokushin karate, kick boks var. Bu şekilde bütün spor dallarına kapısını açmış durumda. Ayrıca özel çocuklarla da ilgili bir bölüm var, orada da jimnastik eğitimi veriliyor. Bunun haricinde de sportif organizasyonlarda Yıldırım Belediyesi bütün spor branşlarına Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde olarak destek veriyor. Yıldırım Belediyesi bu organizasyonları yapıyor,Oktay Başkan Yıldırım’ı Sporun merkezi başkenti yapmak istiyor, o yüzden kendisine buradan çok teşekkür ediyorum. Kulüp Başkanı Muammer Özbey var, sağ olsun hiçbir ayrımcılık yapmıyor, bütün sporculara bütün sporlara büyük destek sağlıyorlar. Kyokushin Karate’de Türkiye’de belediye olarak Yıldırım Belediyesi Türkiye çapında öncülüğü yapıyor diyebilirim.

DSC_0632

‘FİZİKEN GELİŞİM SAĞLIYOR’

Kyokushin Karate’yi ben Türkiye branş şefi olarak çok önemsiyorum. Bu önemsememin temel sebebi şudur; Kyokushin Karate sporu yapılırken fiziken bir eğitim yapılıyor, bu sporcunun fiziken gelişmesini sağlıyor. Ama bu eğitimi uzun süreli bir şekilde verilmesinin sonucunda sporcu saygıyı, disiplini, mücadele ruhunu kazanmış oluyor. Bununla birlikte kötü alışkanlıklardan da uzak kalmış oluyor. Kyokushin’in karakterinin bana göre en önemli özelliği saygılı, disiplinli mücadele ruhlu İnsanlar yetiştirmek bu saygıdan kasıt da öncelikle anne, baba, büyüklerine saygıyı öğretiyor. Kyokushin karatenin uluslararası organizasyon düzeninde 25 maddesi var. maddelere geçmeden önce bu sporun amacı kısmında diyor ki ; Anne, babasına karşı saygılı ve kendi memleketini seven insanlar yetiştirmek ve dünya barışına katkı sunmak için bu sporu yapıyoruz. Kyokushin Karate yapan bir insan kolay kolay aşırı zorda kalmadığı sürece sokakta kavga yapmaz. Ben 34 yıldır bu sporu yapıyorum şu ana kadar sokakta kavga etmedim. Kavga edilmez zaten sporun kurallarına göre hocanın gözetiminde hakemlerin gözetiminde müsabakalar yapılır ama kurallar çerçevesinde kuralların dışına çıkılmaz. Bu iklimi alan insanların kötü alışkanlıkları olmaz ciddi bir eğitimden geçtiği için her insanın emeğine saygı gösterir.

Main

‘ÜLKEME HİZMET ETMEK GURUR VERİCİ’

Benim amacım Kyokushin Karate ile spor yoluyla ulaşabileceğim gençlere bunu işimizden kesinlikle daha fazla önem veriyorum. Para bir şekilde kazanılır ama nesilleri ihmal edersek hiç iyi olmaz. Madde bağımlısı olabilirler, bu bizim çocuğumuz olmayabilir ama komşumuzun çocuğu olur. Yarın bizim çocuğumuz da olabilir onun için biz de imkanlarımız varken, bizim böyle bir bilgimiz varken bir de şu benim için çok önemli. Senpai iki dünya, dört Avrupa şampiyonu böyle profesyonel işini bilen bir hocamız bünyemizde çalışıyor, bununla beraber daha çok çocuğa daha çok gence hitap etmek bu yolla ülkeme hizmet etmek istiyorum. Herkesi bu spora meraklı herkesi ayrıca dojolarımıza beklediğimi eklemek istiyorum. Başta Bursa’da yaşayan insanlarımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 85 milyon insanımıza Bursa’dan sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?