2022’de Hangi Dijital Pazarlama Araçları Daha Faydalı?

2022’de Hangi Dijital Pazarlama Araçları Daha Faydalı?

Bugünlerde neredeyse herhangi bir hizmet veya ürün arayışı İnternet ve aygıtlar ile başlayıp genellikle aynı şekilde (sipariş online olarak verilirse) tamamlanmış olur. Bu nedenle, her işinin tanıtmanın ilk etabı, onun internette ilan edilmesidir.

Dijital pazarlamanın amacı budur.

Önemli not: İnternet pazarlaması ve dijital pazarlama, İki farklı kavram vardır. Genellikle eş anlamlı olarak kullanılırlar, ancak bu bir yanılsamadır(gerçi araç ve stratejilerinin çoğu gerçekten aynı olsa da).

Birincisi, yalnızca İnternette çalışan araçları kullanır. İkincisi, genel olarak dijital araçlarla ilgili tüm iletişim ve reklam yöntemlerini kapsar: akıllı TV, tabletler, akıllı hoparlörler vs.

“Dahil etme” alanı

Müşterilerinizi çekmek için diğer dijital pazarlama araçlarını dahil etmeden önce, tam olarak onları çekecek bir alan yaratmanız gerekir.

Web sitesi ve SEO’su

Siteniz artık müşterilerinizle tanışmak için tek değil, yine de en uygun “ofis” haline gelmiş durumunda. Web sitenizde şirketiniz ile ilgili bilgileri ve eşlik eden içeriği yayınlayabilir (örneğin, bir beyaz eşya mağazası için talimatlar), ödemeleri kabul edebilir, müşterilerinize kişisel hesapları açabilirsiniz.

Ayrıca siteye esnek ayarlara sahip online bir mağaza ekleyebilirsiniz.

Aynı paragrafta, arama motorlarındaki (örneğin Google’da) SEO – web sitesinin tanıtıma aracından da bahsedeceğiz. Kullanıcı uygun bir sorgu girdiğinde sitenizin rakiplerinizinkinden daha yukarıda görünme olanağıdır. 2022’de artık hiçbir işletme için web siteleri şart değil. Özellikle hizmet ve satış sektörlerinde faaliyet gösteren küçük işletmeler, en azından başlangıç aşamasında, sadece sosyal medya hesaplarıyla idare edebilirler.

Sosyal medya hesapları

Aşağıdakiler için kullanılırlar:

  • satışlar — doğrudan sosyal medyada fiyat listeleri ve ürün açıklamaları yayınlayabilir;
  • izleyicilerle iletişim – sosyal medyada geri bildirim toplanabilir, sorular yanıtlanabilir, anketler ve oy işlemleri yapılabilir;
  • izleyicilerin güveninin artırılması – bazı müşterileriniz işletmenizin hesabını sosyal ağlarda bulamadığı halde, bir rakibinize gidebilir;
  • var olan müşterilerinizi tutarak, yenilerini çekmek için sosyal ağlardaki hesabınızda (eğlenceli, eğitici, belgesel) ilginç içerikleri yayınlayabilirsiniz.

Herkese gerekli olmayan bir web sitesinin aksine her şirketin sosyal medya hesaplarına ihtiyacı vardır. Bir site oluşturulması için ödeme ve zaman gerektirirken, sosyal ağda ücretsiz ve hızlı bir şekilde bir hesap oluşturulabilir.

Messengerler (Mesajlaşma programları)

Sosyal ağlar gibi, müşterilerle hızlı bir şekilde iletişim kurmak için anlık mesajlaşma programları kullanılır. Messengerler aracılığıyla soruları yanıtlayabilir, sipariş alabilir, geri bildirim toplayabilir ve ayrıca indirimler, satışlar ve yeni gelenler hakkında bilgi vererek müşteri tabanına postalar gönderebilirsiniz.

Lendingler (Açılış sayfalar)

Bu, kısa bilgiler içeren bir veya daha fazla sayfadır. Çok fazla bilgi içeren bir web sitesinin aksine, bir açılış sayfası genellikle bir ürün veya bir etkinlik (tanıtım, indirim, sunum) için geçici olarak oluşturulur. Bir açılış sayfasının (lending) görevi, bir ziyaretçisini bir müşteriye dönüştürmektir: diğer reklam araçlarından (örneğin, hedeflenen arama motoru reklamları) gelen bağlantılar ona yönlendirmeli.

Youtube kanalı

Bir Youtube kanalı, işletmenin video çekecek çok fazla konusu varsa kullanışlı olacaktır. Youtube kanalı, bir web sitesi, açılış sayfası, anlık mesajlaşma programları ve sosyal medya hesaplarından farklı olarak, esas olarak içerik dağıtmak için ve yalnızca sınırlı bir ölçüde yorumlarında izleyicilerle iletişim kurmak için kullanılır.

Reklam verilmesi

Reklam, tek bir ürünün, çeşitli modellerden oluşan bir hattın veya etkinliklerin (promosyonlar, satışlar, sunumlar) doğrudan tanıtımını hedefleyebilir. Aşağıdaki yerlere reklam verebilirsiniz.

Фrama motorlarında. Arama motoru reklamcılığı, sosyal ağlarda değil, Google ve benzerleri aracılığıyla daha sık aranan ürün ve hizmetler için yararlıdır.

Sosyal ağlarda. Bu esnek, oldukça ucuz ve etkili pazarlama aracıdır. Sadece sosyal medya hesapları olan (web sitesi olmayan) bir işletme için bu ana hesap olarak kullanılabilir.

Mobil uygulamalarda. Nispeten pahalı ve az esnek (sosyal ağlara kıyasla) bir araçtır. Serbest bir bütçeniz varsa ve diğer reklam araçları zaten test edilmişse, ek olarak uygulanabilir.

İlan platformlarında. Ücretsiz olabilir, ücretli de olabilir. Toplu tüketim ürünleri ve hizmetleri ile esas olarak B2C işi için uygundur.

Temalı sitelerde Örneğin, otomobil bayilerinin döşemesini yeniden yapan bir şirket, otomobil inceleme web sitelerinde veya bir otomobil yedek parça mağazasında reklamını vermesi faydalı olabilir.

Influencerler (Etkileyiciler). Temalı sitelerde olduğu gibi hedef kitlenize yayın yapan bloggerlardan reklam siparişinizi vermeniz gerekiyor.

Seyirci ile etkileşiminiz

Doğrudan reklamcılık her zaman etkili değildir. Tam tersine: Artık kullanıcılar her yerde göze çarpan reklamlara alıştı. Bu nedenle, genellikle onları basitçe göz ardı ederler. Bu nedenle, müşterilerinizi çekmek için yalnızca doğrudan hareket etmeniz değil, aynı zamanda ilgilerini artırmanız ve sadakatını başka yöntemlerle sağlamanız gerekir.

SMM. Bu, sosyal ağlarda bir hesap tutmaktan yorumlara yanıt vermeye kadar izleyicilerle yapılan tüm çalışmaları içerir.

Gönderiler (Postalama). Ancak hepsi arka arkaya değil, yalnızca potansiyel müşterilere göre: mevcut müşteriler veya kendi isteğiyle iletişim bilgilerini bırakmış olanlar.
Gönderiler e-posta, SMS, sosyal ağlar ve anlık mesajlaşma programları aracılığıyla yapılabilir. Müşterilerin ilgisini çekebilecek yeni ürünler, indirimler, promosyonlar ve diğer yenilikler hakkında bilgiler içerebilir.

Push bildirimleri. Gönderilme ile aynı, yalnızca şirketin mobil uygulaması veya bir tarayıcı aracılığıyla gerçekleştirilir. “Normal” posta listesinin aksine, daha fazla özelliğe sahiptir. Örneğin, bir fast food restoranı, bir kişi yanından geçerse indirimli bir bildirim gönderebilir.

Sohbet robotları. Bunlar, canlı bir kullanıcıyla “iletişim kurabilen” komut dosyalarıdır. İletişim için, “diyaloğun” geliştirilmesi için farklı seçenekler bota girilir. Örneğin, bir çevrimiçi elektronik mağazasında, bir sohbet robotu, bütçeniz için doğru özelliklere sahip bir laptop seçmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bir güzellik salonundaki bir sohbet robotu saç boyama için ücretsiz bir randevuya bir müşteriyi kaydolabilir. Botlar anlık mesajlaşma programlarına, web sitelerine ve sosyal ağlara entegre edilebilir.

Basınla çalışma. Medya artık internette de yayınlandığı için onunla olası çalışmanız dijital pazarlamaya aittir. İşinize ilgi gösteriyorlarsa gazetecilerle, örneğin sosyal etkinliklerde iletişim kurabilirsiniz.

Kullanıcı desteği. Bir tür yardım gerektirebilecek mal ve hizmetlerle ilgilidir. Bu, çeşitli çevrimiçi platformlar (örneğin, web tasarımları oluşturma platformu), uygulamalar ve bakımı, yapılandırılması, onarılması gereken ürünler (elektronik, ekipman) için geçerlidir.

İtibar yönetimi. Markanın itibarı sosyal ağlarda, forumlarda, incelemelerde, medyada ve YouTube’da ve diğer kaynaklarda onun hakkında yazılanları izlemesinden oluşur. Hakkında bir olumsuz yorum fark edilirse, marka buna tepki vermeli: Kötü bir yorumunun nedenini açıklar ve düzeltir. Örneğin, bozuk bir ürün için ücretsiz değişim veya onarım sunabilir veya hizmetten memnun olmayan bir müşteriye bir sonraki siparişinde indirim verebilir.

Gerilla Pazarlama. Açıkça reklam gibi görünmeyen standart olmayan ve göze batmayan “dokunuşlardan” oluşur. Bunlar hem ucuz yöntemler (forumlara bir marka veya üründen bahseden yorum yazma) hem de daha karmaşık ve pahalı yöntemler (filmde logo gösterme) olabilir.

CRM pazarlaması. Bu, tercihlerini ve davranışlarını belirleyip onlarla çalışmak için mevcut müşteriniz hakkında bilgi toplanmasıdır. Örneğin, bir müşterinizin doğum günü 5 Eylül – 4 Eylül ise ona tebrik ve indirim hediyesi içeren bir mesaj gönderebilirsiniz. Veya bir müşteriniz periyodik olarak aynı türden giysiler satın alırsa (örneğin, siyah kot pantolon ve açık renkli gömlekler), bu tür şeylerin yeni gelenleri veya bir takımda neyin şık görüneceğine dair seçimler hakkında mesajlar gönderebilirsiniz.

İçerik oluşturma

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, bir işletmenin yeni müşterileri çekmek ve mevcut müşterilerini elde tutmak için çeşitli içerikleri kullanabilir. Yazılar, resimler veya videolar olabilir.

İçerik ve amaca göre, tüm içerik aşağıdakilere ayrılabilir:

  • eğlenceli – örneğin: komik reklamlar, uygulamadan komik / olağan dışı vaka koleksiyonları;
  • eğitici – ürünlerinin kullanımına ilişkin talimatlar ve dersler, takım seçimleri, seçim ipuçları, incelemeler, ambalajın açılması, karşılaştırmalar;
  • belgesel – şirketin geçmişi, üretim sırları, kullanılan ekipman, kalite standartları hakkındaki videolar.

Bir işletmenin serbest bir bütçesi varsa, bir içerik planı oluşturulmalı ve düzenli olarak farklı türde içerikler yayınlamalıdır. Bu, çaba ve zaman gerektirir ve bugün doğrudan satışlara yol açmaz, ancak olumlu bir marka imajını oluşturmuş ve güçlendirmiş olur. Bu da uzun vadeli bir fayda sağlamış olur..

Dijital pazarlama eğitimi nereden alınır?

Her şirketin dijital pazarlamaya ihtiyacı olduğu için pazar, çok sayıda farklı seviyeli uzmana ihtiyaç duyar. Deneyimsiz yeni başlayanlar bile hızlı istihdam edilebilirler.

İşi bulabilmek için gerekli bilgiyi verecek olan dijital pazarlama kursu geçmelisin. Bu tür materyalleri, çeşitli online disiplinleri en iyi eğitim kurslarına bir araya getiren Laba Türkiye web sitesinde bulabilirsiniz. Buna sadece güncel bilgiler, anlaşılır bir sunum ve yeterli miktarda pratik içeren programlar dahil edilmiştir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?