BEN OKURUM’DA 4. SEZON, DENİZ YÜCE BAŞARIR ve MİNE SÖĞÜT’ÜN “KÜÇÜK KARA BALIK” SOHBETİYLE BAŞLIYOR!

BEN OKURUM’DA 4. SEZON, DENİZ YÜCE BAŞARIR ve MİNE SÖĞÜT’ÜN “KÜÇÜK KARA BALIK” SOHBETİYLE BAŞLIYOR!

Türkiye’nin en iyi kültür-sanat podcast serileri arasında gösterilen “Ben Okurum”da dördüncü sezon, 60. bölümle başlıyor! Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı “Ben Okurum”un yeni sezondaki ilk konuğu, yazar Mine Söğüt oluyor. Başarır ve Söğüt, İranlı yazar Samed Behrengi’nin “dünyanın en devrimci balığı” olarak da tanınan Küçük Kara Balık’ı üzerine derin bir sohbete dalıyorlar. Mine Söğüt, “Bana yazı dilini, yazı mantığını, yazının büyüsünü öğretti,” dediği Küçük Kara Balık’ı “O küçücük hikâyede, o küçücük yolculukta bütün bir hayatta başınıza gelebilecek her şeyi modelliyor. Bir çocuğun büyürken çarpacağı bütün duvarları önden gösteriyor. Diyor ki, ‘Sana bunu bunu yapacaklar, dinleme!’ Onu bu kadar çarpıcı ve sarsılmaz yapan da bu,” sözleriyle anlatıyor. Özgürlük, adalet, eşitlik, ezen ve ezilenler gibi kavramlar etrafında dönen sohbet, İran’daki protestolara da uğrarken Söğüt “İran’a baktığım zaman, benim yaşlarımdaki bir kadın sokakta kendisine yapılan baskıya isyan ediyor. O da çocukluğunda bu masalı dinledi, bu çok ağır bir şey. Bu masallardan artık bir şey öğrensek!” diyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, dünya çocuk edebiyatının en sevilen masallarından birini odağına alan dolu dolu bir bölümle dinleyicileriyle yeniden kavuşuyor. Dördüncü sezonun ilk bölümünde deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, İranlı yazar Samed Behrengi’nin “dünyanın en devrimci balığı” olarak da tanınan Küçük Kara Balık’ını yazar arkadaşı Mine Söğüt ile konuşuyor. İkilinin, ta 1968 yılında yayımlanmış olan bir eserin insanlığın değişmeyen yaralarına nasıl dokunduğunu gözler önüne seren sohbetine, her zaman olduğu gibi Başarır’ın sesinden alıntılar eşlik ediyor.

“Benim iki yazarım var: Biri Samed Behrengi biri de Nazım Hikmet. Her ikisiyle de okuma yazma öğrenmeden önce tanıştım,” diye anlatan Mine Söğüt, “Okuma yazmayı da Cin Aliler ile öğrenmedim ben. Küçük Kara Balık en etkilendiğim kitaptı, heceleyerek oradan çözdüm. Defalarca okuduğumu hatırlıyorum. Yazı dilini, yazı mantığını, yazının büyüsünü bana Küçük Kara Balık öğretti,” sözleriyle devam ediyor.

“Çocuklarımızı koruyoruz zannederken korunmasız bıraktığımızı fark etmiyoruz.”

Behrengi’nin masallarının o elli yıl önceki kıymetini koruduğunu düşünüyorum. Çünkü dünya hâlâ aynı,” diyen Mine Söğüt, Küçük Kara Balık’ın çocuklar üzerindeki etkisi hakkındaysa şöyle konuşuyor: Küçük Kara Balık’ı okuyunca, çocukları çok seven, karanlık saltanata karşı yazıyla direnen, halkını anlamaya çalışan genç bir öğretmenin şaibeli bir şekilde öldürüldüğünü ve cesedinin bir nehre atıldığını öğrenerek başladım hayata. Biliyorum, bugün çocuk edebiyatı alanının pedagojik açıdan çok endişeleri var ve bunu çok hatalı buluyorum. Çocuklarımızı koruyoruz zannederken aslında onları korunmasız bıraktığımızı fark etmiyoruz. Eğer çocukları dışardaki kötülüklerden korumak istiyorsak, önce ona kötülüğün ne olduğunu tanımlayabilecek akla fikre sahip olması için alanlar açmamız gerekiyor.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?