Pazarlar yangın yeri, fiyatlar el yakıyor!

Pazarlar yangın yeri, fiyatlar el yakıyor!

Soğuk hava nedeniyle pazar fiyatları cep yakıyor. Tüm ürünlere yüzde 100 zam gelirken, dereotu ve nane gibi yeşilliklerin fiyatı 7 liraya çıktı. Kabak, patlıcan, biber ise 30 liraya dayandı. Pazarcılar satış yapamamaktan yakınırken, vatandaş ise pahalılıktan dert yandı.

Bursa’da pazarlar yangın yeri gibi! Bu fiyatlar el yakıyor!

Havaların soğumasıyla beraber pazar tezgâhlarının ateşi yükseldi.

Ürünlerin soğuk havada daha az olması nedeniyle fiyatlar son iki haftada yüzde 100 artış gösterdi.

Taze fasulye, biber gibi ürünler 40 liradan tezgâhlarda yerini alırken, kabak, patlıcan, salatalık gibi ürünler 25 ila 30 lira arasında fiyatlandırıldı. 1050 Konutlar Pazarı’nda tezgâhı bulunan pazarcı esnafı Mahmut Kurt, meyve fiyatlarının son 2 haftada yükseldiğini vurguladı.

Maliyetlerin de arttığına işaret eden Kurt, ‘’Mandalinayı 15 lira, portakalı 8 liradan satıyoruz. Biz de işin içinden çıkamıyoruz, giderimiz çok fazla. 3 ay önce 12 liradan aldığımız poşeti şu an 35 liradan temin ediyoruz. Ayda 4 kere tezgâh açıyorum, geçen ay 300 lira ödediğimiz elektrik 670 lira oldu” dedi.

DEREOTU 7 LİRA

Sebze çeşitlerinin Antalya’dan geldiğini hatırlatan pazarcı Özhan Akgün de, ‘’Kar nedeniyle ürünler azaldı. Bu nedenle fiyatlar arttı. Biz de bu pahalılıktan şikâyetçiyiz. Çünkü gittiğimiz halden elimiz boş çıkıyoruz. Satışlarımız da düştü. Şu an nane ve dereotu 7 lira, maydanoz ise 4 lira. İki hafta içerisinde neredeyse tüm ürünlere yüzde 100 zam geldi” diye konuştu.

Artan maliyetlerden yakınan pazarcı Necat Yeşilfidan da, geçen sene 3 bin lira olan nakliye ücretinin bu sene 12 bin lira olduğunun altını çizdi. Yeşilfidan, şöyle devam etti: ‘’Salatalık ve kabak 25 lira, patlıcan 30 lira. Şu an tezgâhımızdaki en düşük ürün 20 lira. Vatandaş bu pahalılıkla ürün alamıyor. Artık kilolarca ürün alma dönemi bitti, taneyle satıyoruz.”

ETİKET KOYMAYA ÇEKİNİYORUZ

Ürün fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkati çeken pazarcı Sinan Derin, bu nedenle etiketleri tezgâha koymaya çekindiklerini anlattı.

Derin, ‘’Fasulye ve biber 40 liradan satılıyor. Bu fiyatlar çok yüksek. Vatandaşın da iyice alım gücü düştü. Bizim maliyetlerimiz de çok yüksek. Antalya’ya giden 28 tonluk TIR’ın ancak 7 tonunu doldurabiliyoruz. Şu an ürünü bedava bile alsak kilo başına 3 lira maliyet çıkar. Maliyetleri tezgâha yansıttığımız için ürünü satamıyoruz. Biz de geçinemiyoruz” dedi.

POŞETE % 300 ZAM

Ambalaj üreticisi Necat Donat da, elektirğe gelen zammın ürünlere 5-6 lira olarak yansıdığına işaret etti. Daha önce 4 bin lira olan nakliye fiyatının şimdi 17 bin lira olduğunu belirten Donat, ‘’Fabrikada 3 makine var birini zor çalıştırıyoruz. Mazot fiyatı da aldı başını gitti. Artık direnemiyoruz, ayakta duıramıyoruz. Son 6 ay içinde poşet fiyatlarına yüzde 300 zam geldi. 12 liraya sattığımız poşetleri şu an 35 liraya verebiliyoruz” şeklinde konuştu.

ELİMİZ BOŞ DÖNÜYORUZ

Pahalılıktan şikâyetçi olan vatandaşlar ise, şunları kaydetti: ‘’Pazardan sadece patates soğan gibi ürünler alabiliyoruz. 2 bin 500 lira emekli maaşıyla kilogram fiyatı 30 lira olan patlıcanı almak hayal oldu. Yeşilliğin 7 lira olması tarif edilebilir bir sorun değil. 150 liralık alışveriş yapıyoruz içinde sadece kış sebzeleri var. Bu pahalılığa bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Pazardan eve elimiz boş dönüyoruz.”

Ürün fiyatları şöyle; 

Maydanoz 4 TL, Dereotu 7 TL, Nane 7 TL, Roka 5 TL, Marul 5 TL, Patates 5 TL, Ispanak 15 TL, Pırasa 7 TL, Havuç 8 TL, Karnabahar 15 TL, Brokoli 15 TL, Mandalina 15 TL, Portakal 8 TL, Elma 5 TL, Domates 15 TL, Kabak 25 TL, Salata 25 TL, Patlıcan 30 TL, Biber 35 TL, Fasulye 40 TL…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?