Tam kapanma işe yaradı mı?

Tam kapanma işe yaradı mı?

Tam kapanma süreci sona ererken, ülke genelinde 2 haftalık kademeli normalleşme süreci başladı. İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine süreç ile ilgili genelge gönderdi. 17 Mayıs-1 Haziran sürecini kapsayan bu dönemde, tedbirler biraz da olsa gevşetildi. Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Vaka sayılarında belirgin bir azalma oldu. Aç kapa yaparak pandemi süreci yürümez. Pandemi sürecinin odağında toplum sağlığı vardır. Bilimden yararlanılarak ve kanıta dair sonuçlar uygulanılarak bu süreç bastırılır. Kötü yönetim uygulamaları ve bu uygulamanın şeffaf olarak halkla paylaşılmaması soru işaretine neden oluyor. Kafamızda çok sayıda soru var” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN     bursadabugun.com

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelge gönderildi.

Yasakların birçoğu ise hala devam ediyor.

Pandemi sürecinin odağında toplum sağlığının var olduğunu söyleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, pandemi savaşının ise en net yolunun aşılanmak olduğunu vurguluyor.

KAFAMIZDA ÇOK SAYIDA SORU VAR

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “17 Mayıs günü tam kapanma adı verilen süreci tamamlamış olduk. Tam kapanma adı verildi, fakat tam kapanma değil, kısmi bir kapanmaydı. Zorunlu ve hayati iş kolları dışındaki tüm iş kollarının kapatılmasıyla ancak tam kapanma gerçekleşir. Bu süreçte 16 milyon çalışan ve aşılanmamış emekçi işine gidip gelmeye devam etti. Bunun yanı sıra 60 yaş üzeri aşılanmış vatandaşlarımız evlerine hapsoldu. Bu sürece tam kapanma demek mümkün değil, ama hafta sonu kapanmalarında fayda gördük.Vaka sayılarında belirgin bir azalma oldu. Aç kapa yaparak pandemi süreci yürümez. Pandemi sürecinin odağında toplum sağlığı vardır. Bilimden yararlanılarak ve kanıta dair sonuçlar uygulanılarak bu süreç bastırılır. Kötü yönetim uygulamaları ve bu uygulamanın şeffaf olarak halkla paylaşılmaması soru işaretine neden oluyor. Kafamızda çok sayıda soru var. Bunları zaman zaman toplumla paylaşıyoruz” diye konuştu.

TÜRKKAN’DAN ÇARPICI SORULAR: TEST SAYISI NEDEN ARTMIYOR?

Test sayısı 200 bin civarında kaldı. Neden hala test sayısı artmıyor? şeklinde konuşan Türkkan, “2 milyon aşı yapma kapasitesi olan bir ülkede bu rakamlara ulaşamıyoruz. Neden bu kapasite varken sayının çok daha altında aşı yapıyoruz? Neden sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmiyor? Neden ilk günde tedavi rehberine alınan hidroksiklorokin isimli ilacı rehberden sessiz sakin bir şekilde çıkardılar? Oysaki ilk günlerde bu ilacın kullanılmasına karşı tepki oluşmuştu ve yan etkilerinden söz ediliyordu. Bu ilacın kullanılmasına yönelik hekimlere baskıyla ve ısrarla karşılaştık. Bu ilaç rehberden çıkarıldı. Neden bu ilaç uzun süre rehberden çıkarılmadı da şimdi çıkarıldı? Bu sorularının açıklanmaya ihtiyacı var. Öğrencileri gören öğretmenler aşılanmazken, turistleri gören turizm işletmecileri aşılanıyor. Neden turizm işletmecileri öncelikli davranılıyor? Ekonomi çarkları dönsün kaygısıyla turizm önceliklenerek yürütülen pandemi süreci başarıya ulaşmaz. Üstelik ek riskleri de taşıyor. Her ülkede varyant oluşma ihtimali var. Bugün çok tehlikeli olduğunu bildiğimiz ve bizi korkutan Hint pandemisinin yanı sıra Fransız pandemisinden bahsediliyor. Daha fazla öldürme ihtimali olan ve daha şiddetle bulaşabilen bir varyanttan söz ediliyor. Eğer turizme yönelik kapıları açan bir yaklaşım sergilerseniz bu varyantı ülkenize sokarsınız. Bizim pandemiden önceliğimiz eğitim olmalı. Biz bir an önce eğitimin olanaklarını genişletmeli,  koşulları sağlamalı ve yüz yüze eğitime geçmeyi hedeflemeliyiz. Turizm veya ekonomi önceliğimiz olmamalı. Test sayısını arttırmak zorundayız ve aşıyı erişebilir hale getirerek bu sayıyı artırmalıyız. Bursa’da aşıya ulaşamayan, aşı olmak için Çınarcık ve Bursa’nın birçok ilçelerine giden insanlar olduğunu çok net bir şekilde biliyorum. Pandemide savaşın en net yolu aşılanmak” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?