“Bir yanlış dört doğruyu götürüyor” Eylülde tekrar kapanabiliriz uyarısı

“Bir yanlış dört doğruyu götürüyor” Eylülde tekrar kapanabiliriz uyarısı

Tam kapanmada alınan tedbirler vaka sayılarını düşürmeye devam ediyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanından Prof. Dr. Emel Yılmaz, “Tam kapanma niyetiyle yola çıkılmış, fakat tam kapanılamamış bir durum. Bilimsel olarak tam kapanmadan beklentilerimiz var. Bizler marketleri tıklım tıklım doldurduğumuzda, tam kapanma amacına ulaşılmamış oluyor” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

 Bursa Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanından Prof. Dr. Emel Yılmaz alınan tedbirlere uyulmadığı takdirde Eylül ayında tekrar kapanabiliriz diyor.

BİLİMSEL OLARAK TAM KAPANMADAN BEKLENTİLERİMİZ VAR

Prof. Dr. Yılmaz, “Tam kapanma niyetiyle yola çıkılmış, fakat tam kapanılamamış bir durum. Bilimsel olarak tam kapanmadan beklentilerimiz var. Bizler marketleri tıklım tıklım doldurduğumuzda, tam kapanma amacına ulaşılmamış oluyor. Dışarıda mesafeyi koruyarak oksijen almak buna engel değil. Bu durum tam kapanmayı nasıl anladığımıza bağlı. Bizim istediğimiz şey, yoğunlaşmadan çekirdek aileyle kapalı mekanda olmak, dışarıda az da olsa nefes almak ve kalabalık oluşturmadan ihtiyaçlarımızı gidermek. Tam kapanmayı duyan 3 hafta apartman dairesinde ne yapacağım diyerek, kendini dışarıya atıyor. İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyükşehirler umarım virüsü kırsal alana taşımazlar” şeklinde konuştu.

BİR YANLIŞ DÖRT DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR

Salgının dinamiğinde artışlar azalışlar olacak şeklinde konuşan Yılmaz, “Tam kapanmayı iyi yorumlayabilmemiz için zamana ihtiyacımız var. Vaka sayısındaki azalma, kapanmanın getirdiği pozitiflik olabilir. Yaz aylarına girerek biraz daha avantajlı bir döneme giriyoruz. Geçen yıl bu durum fena gitmemişti, bu yıl da fena gitmez. Kapanma ve yazın getirdiği avantajla beraber aşı da işin içinde olursa o zaman biz başarıyı elde ederiz, yoksa Eylül ayında tekrar kapanırız. Bu işin bir an evvel bitmesini istiyorsak kurallara uymamız gerekiyor, fakat bu şekilde ne zaman biter biz de bilmiyoruz. Sadece öngörüyoruz. İnsanların bunalmışlıklarına hak veriyoruz. Dört yanlış bir doğruyu götürüyor olayı tam tersi oluyor. Bir yanlış dört doğruyu götürüyor, çünkü içimizdeki bir kişinin davranış farklılığı birçok masum kişiyi sıkıntıya sokabiliyor. Bu yüzden davranışlarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. İç mekanlarda çok yakın durmayın. Bu virüs solunum yoluyla bulaşıyor. Tüm virüslerin bulaş şekli aynı. Virüs kış aylarında daha çok görülürken yaz aylarında azalır, çünkü solunum yoluyla bulaşan hastalıklar klasiktir. Pandemiyi kırmak istiyorsak, sosyal mesafeyi dış ortamda da iç ortamda da uygulayacağız. Aşılama zamanımız geldiyse onu kaçırmadan hemen aşılanmalıyız. Bunun başka bir formülü yok” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?