Halepçe Katliamını Soykırım Olarak Tanımlayın!

Halepçe Katliamını Soykırım Olarak Tanımlayın!

Sivilleri hedef alan en büyük kimsayal saldırı olarak tanımlanan Halepçe Katliamı tam 33 yıl önce, 16 Mart 1988 sabahı yaşandı. Irak savaş uçakları ve topçularının, Kuzey Irak’ta Halepçe’ye hardal gazı ve ölümcül sinir gazı sarin ile yaptığı kimyasal saldırı binlerce insanın ölümüne neden oldu.

İdamından sonra suçlu bulundu

Olay yerine ilk varan Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti. Belçikalı ve Hollandalı doktorlardan oluşan bu ekip, kullanılan zehirler arasında muhtemelen siyanür de olduğunu bildirdi. Irak’ta 2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Enfal Hareketi kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı. Ancak başka bir hükümden aldığı idam cezasıyla 2006’da asıldı. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı “soykırım” uygulamaktan yargılandığı davada suçlu bulundu. Saddam Hüseyin’in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi. Halepçe’ye düzenlenen kimyasal saldırı sonrası bölgeden kaçan 500 bin kişi de Türkiye’ye sığınmıştı. Sığınmacıların büyük bölümü, Diyarbakır, Muş ve Mardin’de kurulan kamplara yerleştirildi.

Katliamın 33’cü yılında bir siyasiden soykırım çağrısı geldi. Gelecek Parti Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız; ” Halepce Katliamını Kınıyoruz Binlerce masumun katledildiği 33 yıldır yüreğimizde dinmeyen sızıdır Halepçe Katliamı tüm devletler ve uluslararası örgütler Halepçe Katliamı soykırım olarak tanımalıdır. Hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?