YEPYENİ BİR YEŞİL BURSA İÇİN BURSA’NIN SAKİNİ DEĞİL, BURSA ANAYASA’SINDA SÖZ SAHİBİ OL!

YEPYENİ BİR YEŞİL BURSA İÇİN BURSA’NIN SAKİNİ DEĞİL, BURSA ANAYASA’SINDA SÖZ SAHİBİ OL!

“Halkın geniş bir kesim tarafindan bilinmez ama bir kentin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni planı, o kentin Anayasası niteliğindedir.” geçmiş dönemin Makine Mühendisleri Oda Bursa Başkanı ve 27’ci Dönem CHP Bursa Milletvekili Adayı İbrahim Mart’dan bu çağrı.

Mart; sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda; “Kente yön veren, kentin geleceğini belirleyen en üst ölçekli plandır. Kentte ki doğa, tarih, çevre, tarım, sanayi, kentleşme, ulaşım gibi tüm konularda belirleyici özelliğe sahiptir ve kentte yapılacak tüm çalışmalar da buna göre yapılır ve yapılmak zorundadır.

Öyle ki, kent yönetimlerine hangi parti yada kişiler gelirse gelsin buna uymak zorundadır. O nedenle, Kentin Anayasası niteliğindeki 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, katılımcı bir anlayışla ve toplumsal bir mutabakatla hazırlanmak zorundadır. Kenti yönetenler ben yaptı oldu, diyemez, dememelidir. Kentte yaşayan herkes de “kentin sakini değil, sahibi olmak” anlayışı ile yaşadığı kente sahip çıkmalı, kentte olup bitene seyirci kalmamalıdır.

1998 yılında en geniş toplumsal mutabakat ile hazırlanan BURSA 2030 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı önemli bir plandı. Ancak bu plan zaman içinde yine Bursa’yı yönetenler tarafından tam olarak uygulanmadı, yapilan plan değişiklikleri ile kentte derin yaralar açıldı. Bursa yeşil Bursa olmaktan cıktı, Gri Bursa’ ya döndü. 2011 yılında dönemin Büyükşehir Belediye yönetimi tarafından “Depremsellik” eksiği bahane edilerek güncellendi.

Bir yandan Depremsellik çalışmamaları yapılırken diğer yandan da plana aykırı tüm hareketler plana işlenerek meşrulaştırıldı. Ancak bu olan Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından onaylanmadı. Hangi planın yürürlükte olduğu, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının hangi plana göre yapıldığı belli olmadan bugüne gelindi. Bugün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, BURSA 2040 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlığı içinde.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin, kentin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir planı neye göre, kime göre ve hangi gerekçelerle hazırladığı ise merak konusudur. Bursa’ nın gelecek vizyonu nedir? Bursa 2040 yılında nasıl bir kent olacaktır? Daha da önemlisi Bursalilarin bundan haberi ve bilgisi var mıdır? Onay vermiş midir? Seçilmiş olmak bunun için yeterli değildir. Seçilmişlerin görev süresi bellidir ve görev süresince yürürlükte ki plana uymak zorundadırlar.

Daha uzun vadeli bir iş için Çevre Düzeni Planı hazırlamak gibi bir iş için mutlaka ve mutlaka toplumsal mutabakatı sağlamak, kamuoyunu bilgilendirmek ve onayını almak zorundadır. Bizlere düşen görev de yaşadığımız kente sahip çıkmak, olup bitene sessiz kalmamak özellikle kentin geleceğine ilişkin kararlarda söz sahibi olmaya çalışmaktır.

Sonuç olarak BURSA 2040 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, “YENİDEN YEŞİL BURSA, YENİDEN YAŞANABİLİR BİR BURSA” hedef ve vizyonu ve toplumsal mutabakatı sağlayacak şekilde katılımcı bir anlayışla hazırlanmalıdır.

Başta Bursa üniversiteleri ve Akademik Odaları olmak üzere ilgili tüm kesimlerin katılımı sağlanmalı, her aşamada Bursa kamuoyu mutlaka bilgilendirilmelidir. Aksi halde plan Bursa’ nın planı olmayacaktır! Bursa Hepimizin, Sahip çıkalım…” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?