Bursa’da 2021 Edebiyat Yıllığı Onlar Hazırlayacak!

Bursa’da 2021 Edebiyat Yıllığı Onlar Hazırlayacak!

“Kentimizin kültür sanat hayatına katkı yapacağını düşündüğümüz bir girişimi başlatmanın heyecanını, kültür-sanat-edebiyat kamuoyumuz ile paylaşıyoruz.” Bursalıların yakından tanıdığı geçmiş dönem Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve edebiyat eserlerinden oluşan kitapevi sahibi Fehmi Enginalp duyduğu heyecanı bu cümlelerle paylaştı.

Enginalp; “İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarını aşma sürecinde, kültürün, sanatın, edebiyatın etkin biçimde yaşatılıp izlenmesi önem arz etmektedir. O bağlamda “Bursa 2021 Edebiyat Yıllığı” hazırlanmasına ve yayımlanmasına başlanmıştır. Yıllık çalışmasıyla edebiyatın yaşatılıp algılanmasına katkı ve destek sunulması öngörülmektedir. Geleceğe bilgi-belge aktarmak ve ulusal ölçekte kent belleğine yapıt / ürün eklemek, temel amaç olarak benimsenmiştir. Birikimin değere kavuşturulup kent insanının ilgisini canlı tutmaya yönelik “Bursa Edebiyat Yıllığı” hazırlama kararı benimsenmiş, kolektif çalışma ile belirlenen yol haritası 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe konmuştur.

Benimsenen amaç doğrultusunda yürütülecek çalışmalar, BURSA EDEBİYAT YILLIĞI kılavuzunda tanımlanan içerik çerçevesinde tamamlanacak, sonuçları derlenip yayımlanacaktır.

Tüm edebiyat gönüllülerinin desteğini bekleriz.

BURSA EDEBİYAT YILLIĞI KILAVUZU

AMAÇ

Bursa’da yaşayan edebiyatı kayıt altına alarak, kentin edebiyat hafızasını canlı bir şekilde gelecek nesillere aktarmak amacıyla yürütülecek faaliyetleri içermektedir.

KAPSAM

Bursa edebiyatına katkı sağlayacak eser, kişi, kurum ve dergi… vb. faaliyetlerin tümünü kapsar.

TANIM

Edebiyat Yıllığı: Bir yıl içerisinde Bursa’da gerçekleşen edebiyat etkinlikleri ve yayınlanan kitap, dergi, makale vb. yayınların yer alacağı, kapsamlı derlemeler bütünüdür.

Yayın Kurulu: Yıllığı hazırlamak üzere, gönüllülük esasına göre oluşturulmuş bir kuruldur. Kurul kendi içinde bir organizasyon şeması ya da görev dağılımı belirleyebilir.

YÖNTEM

Bu, herkesin öneri ve katkısını açık katılımla ortaya koyacağı kolektif bir çalışmadır. Edebiyatın her dalında kitaba dönüşen çalışmaların yıllıkta yer alması sağlanacaktır. Ayrıca, yıl boyunca Bursa’da gerçekleşen edebiyat olaylarını haber vererek, olayların içinde bulunanların gözlemlerini yazarak, sanatçı/şair/yazar kişilerle söyleşi yaparak ya da yıl içinde Bursa edebiyat ortamının genel resmini çizen makalelerle katkıda bulunulabilecektir. Yayın Kurulu’nda yer alacak gönüllü kurul üyeleri, eser haline dönüşmüş çalışmaların en güzel görünümle basılması için gerekli çalışmayı yürüteceklerdir.

Yayın Kurulu, her ay Bursa’da gerçekleşen etkinlik, yayınlanan kitap ve dergileri takip edip, ay sonunda o aya ait çalışmaları tamamlayıp, bir sonraki aya geçilerek, disiplinli bir çalışma yürütecektir.

Her ay güncel haber-ürün verileri tamamlandıktan sonra, yıl sonunda genel gözden geçirmeler yapılarak yayına hazır hale getirilmiş olacaktır.

Bursa kentini ilgilendiren yazılar, şiirler, deneme, öykü benzeri ürünler, ayrı ayrı klasörlerde toplanacak ve değerlendirilecektir.

HEDEF

Araçsallaşmanın, sayısallaşmanın, görselleşmenin son hızla devam ettiği günümüzde, kentimizin edebiyat alnında faal, üretken olan kişi ve kurumları kaydetmeyi, böylece gelecekte geriye dönüp bakacaklara bir arşiv sunmayı hedefliyoruz. 25 yıl önce Bursa’daki edebiyatçıları hatırlamıyoruz belki ancak o tarihteki ilk internet sayfası açma deneyimleri kayıtlardadır. Diğer sanat dallarını da kapsaması hedeflenen yeni sayılarıyla süreli yayına dönüşmesi planlanan bu yıllığın ortaya çıkmasının da bir milat olmasını umut ediyoruz. Böylece edebiyatın içinde nefes alanları teşvik ve takdir etmiş olacağız.

1. Yakın Hedefler:

a. 2021 yıllığının Bursa Kenti Edebiyat Yıllığı 2022 başında basılı ve dijital olarak yayınlanması tasarlanıp yayımı gerçekleştirilecektir.

b. Tamamlanacak eserin, internet ortamında yayımlanması (halihazırda yayında olan www.bursadakultur.org sitesinde ya da oluşturulacak yeni bir sitede/ e-

dergide?/ blog sayfasında) kamuoyuna duyurulması, koşulsuz erişime açılması sağlanacaktır.)

c. Hazırlıkları başlamış olan 1923-2000 Bursa Edebiyat Tarihi projesinin tamamlanması, böylece, edebiyat yıllığı fikrinin temel kazısının bitirilmesi anlamında önemli aşama kat edilecektir.

2. Orta Vadeli Hedefler

a. İlerleyen yıllarda, Bursa Kültür Sanat Yıllığı şeklinde hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapılması.

b. Gelişmeler ve çalışmaların göstereceği şartlara bağlı olarak, gerek ekonomik gerekse entelektüel birikim koşullarına göre “Bursa Kenti Sanat-Edebiyat Vakfı”a dönüştürme hedefi bulunmaktadır.

İÇERİK

1. Edebiyatın her dalında kitaba dönüşen çalışmaların bu yıllıkta duyurulması sağlanacaktır.

2. Yıl içinde aşağıdaki yayın türleri izlenecek ve yıllıkta yer alacaktır:

a. Bursa’da yayınlanan şiir kitapları

b. Bursa’da yayınlanan romanlar

c. Bursa’da yayınlanan hikayeler

d. Bursa’da yayınlanan makale, deneme kitapları,

e. Bursa’da yayınlanan dergiler

f. Bursa’da yayınlanan diğer edebiyat yapıtları

3. Bursa’da yıl içinde yürütülen edebiyat etkinliklerine yer verilecek.

4. Ülkemizde ve ağırlıkla Bursa’da etkinliğini sürdüren medya organları; gazete, dergi, kitap ve web sitesi, sesli-görüntülü yayıncı kuruluşlar; Bursa’da veya Bursa dışında ikamet eden Bursalılar ile Bursa’ya ilişkin eser/ yapıt, ürün vermiş şairler, yazarlar ile bağlantı kurulacak ve yıllık için destek istenecektir.

KURUCU KATILIMCILAR

1. Alper Can

2. Fehmi Enginalp

3. Hilmi Haşal

4. Nuri Demirci

5. Bülent Elitok

6. Şaban Akbaba” ifadeleri ile yeni çalışmayı özetledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?