CHP’li vekilden Bakan Kurum’a şartlı Bursa daveti

CHP’li vekilden Bakan Kurum’a şartlı Bursa daveti

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gemlik’in deprem riskini bir kez daha gündeme getirdi. Bakan Murat Kurum’a “Depremden sonra değil depremden önce kaynak ayırın” çağrısında bulunan CHP’li vekil, aynı zamanda Bakan Kurum’a Bursa davetini de yeniledi.Komisyonda söz alan CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gemlik ile ilgili şöyle konuştu:

“BİR AN ÖNCE DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR”

“Gemlik ile ilgili bir iki yıl önce KHK ile ilçenin taşınmasına dair bir kararname çıkarıldı. Çünkü Gemlik deprem açısından çok riskli bir bölge. Yüz binin üzerinde insan yaşıyor. Bugün gerçekleşen deprem 3,5 değil de 6 üzerinde olsaydı bugün burada olamayacaktım muhtemelen. Binlerce insan enkaz altında olacaktı. Aynı zamanda Gemlik’te bir gübre fabrikası var ve olacak depremde sadece Gemlik değil, Bursa, İstanbul ve bütün Marmara’yı tehdit eden bir sanayi söz konusu. Bir an önce orada dönüşümün gerçekleşmesi gerekiyor.”

Kayışoğlu, dönüşüm için başvuru dahi yapamayan Gemliklilerin çaresizliğini dile getirerek şunları söyledi:

“ÇARESİZCE ENKAZ ALTINDA KALMAYI BEKLİYORLAR”

“Hisar Sitesi C blokun hasarlı olduğuna dair rapor var. Diğer bloklar rapor almak için bile başvuramıyorlar. Çünkü gidecek yerleri yok. Dönüşüm için krediye başvuramıyorlar. 125 bin lira verileceği söyleniyor. Orada oturan nüfus yaşlı olduğu için krediden faydalanamıyor. Çaresizler, çaresizce bir depremde enkaz altında kalmayı bekliyorlar. Dönüşümle ilgili belediyesinin çok ciddi çalışmaları var. Gerekirse bütün kaynağını belediye buraya ayırmayı düşünüyor ama sizden de bakanlık olarak beklentileri var. Önemli olan depremden sonra, insanlar öldükten sonra kaynağı ayırmak değil, depremden önce dönüşümün gerçekleşmesine ayırmak.”

Yalnızca deprem değil, Bursa’nın çevre sorunlarını da dile getiren CHP’li vekil Bakan Kurum’u Bursa’ya davet etti. Kayışoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sayın Bakan, buradan sizi tekrar Bursa’ya davet ediyorum ama öyle iktidar partisi vekillerinin götürdüğü yerlere değil… Gelin sizi Nilüfer Çayı’nın geçtiği bir köye götüreyim. İnsanlar uyuyamıyorlar. Nilüfer Çayı yıllardır zehir akıyor. 30 iç köyden geçip 103 kilometre boyunca zehir akıyor ve bu sularla topraklar sulanıyor. Sayın bakan, Bursa aynı zamanda havası en kirli illerden biri. Erken ölümlere neden olan bir kirlilik söz konusu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?