GEMLİK’İN ÜSTÜ KAPATILAN DERELERİ AFETİ TETİKLER

GEMLİK’İN ÜSTÜ KAPATILAN DERELERİ AFETİ TETİKLER

İYİ Gemlik Meclis Üyesi Sedat Akkuş ilçenin dereleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Giresun ilimizde ve geçtiğimiz aylarda Bursa bölgesinde görülen şiddetli ve anı yağışlar ve bunların sonucunda oluşan afetler malesef ki tesadüfen olan olaylar değiller 2000 binli yılların başlarından itibaren ülkemiz tropikal iklim kuşağına geçmeye başladı ve önümüzdeki 100 yıl bu iklim değişikliği devam edecek.

Peki ne gibi etkileri olacak bu Tropikal İklimin ülkemizde özellikle sıcaklıklar kademeli olarak artış gösterecek, çok şiddetli yağmurlar, kısa süreli dolu yağışı ve fırtınaların Doğal Afetleri getireceğini göreceğiz ki görmeye başladık. Bu noktada özellikle derelerimizi sürekli kontrol etmeli temiz ve geniş tutmalıyız.

2015 yılında Kumlada bölgemizin son 60 yılının en şiddetli yağışı sonucu Kumla deresi tıkanarak taşmış ve büyük bir felaketi getirmiştir. Kumla derelerini düzenli bir şekilde temizlemeli olası bir felaket anında tıkanarak taşmasını önlemeliyiz.

CAKALDERE’NİN ÜZERİ ACILMALI

Bunun dışında diğer tehlikeli bir bölgede geçmişte geniş bir dere yatağı olan Cakaldere. Cihatlı eteklerinden odun depolarına kadar olan bölgeye adını vermiş Cakaldere Gemlik’in önemli derelerinden birisi idi taki üzeri kapatılana kadar.

Tarih tekerrürden ibarettir sözü şüphesiz Doğal Afetler içinde geçerlidir. Doğa o dereye ihtiyaç duymuştur ki orada o dere oluşmuştur. Bölgede yoğunlaşan konut yapısı ve dağların dikliği göz önüne alındığında bu derenin tekrar açılmasının gündeme gelmesi gerektiği kanaatindeyim.

CUMHURİYET MAHALLEMİZDEKİ DERENİNDE ÜZERİ KAPATILDI

Yapılaşma ve rant uğruna kapanan bir diğer deremizde Cumhuriyet mahallemizdeki inan marketin önünden geçerek denize akan o büyük dere oldu malesef ki bu dereninde üzeri kapatilmiş etrafı konutlarla doldurulmuş durumda felaket kapıya gelmeden bu derelerin üzerlerinin tekrar açılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını alanında yetkin kişilerle beraber bu konunun değerlendirilmesini belediyemizden talep ettik.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?