“MHP’nin Sürekli Mudanya’da Gündeme Getirdiği Cemevi Kördüğüm!”

“MHP’nin Sürekli Mudanya’da Gündeme Getirdiği Cemevi Kördüğüm!”

“2014 en güzel cemevini ben yapacağım, 2019 ruhsatı hazır, 2020 iptal ettik…” Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın seçim vaatlerinde dilinden düşürmediği cemevi artık yapılamıyor.

Türkyılmaz’ın 2014 yılında: “Mudanya’da en güzel cemevini ben yapacağım”, 2019’da: “Ruhsatı kesildi önümüzdeki günlerde yapımına başlıyoruz”, 3 Temmuz 2020 meclis toplantısında ise: “25 yıllığına tahsis edilen arsa iptal edildi.” açıklamaları tepkilere neden oldu. AK Parti Meclis Grup Sözcüsü Kadir Kahraman ve MHP Grup Sözcüsü Adil Bayraktar’ın cemevi ile ilgili sorusuna cevap veren Türkyılmaz arsa tahsisi iptal edilen cemevini hala yapacağını iddia ediyor.

Mudanya Belediye meclis toplantısı Temmuz ayı ilk oturumunda gündemin 9. Maddesi adeta akıllara durgunluk verdi. Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz Alevi vatandaşlarla adeta dalga geçerken cemevi yapımını gerçekleştirmeyeceğini altına sığındığı bahanelerle bir defa daha tescilledi. MHP Grup Sözcüsü Adil Bayraktar: “Cemevi ile ilgili 2014 yılında söz vermiştiniz yerine gelmedi, 2019 yılında ruhsatının dahi hazır olduğunu seçim çalışmalarında Alevi kardeşlerimizin huzurunda söylemiştiniz. Şu anda arsa tahsisini iptal ettiğiniz yani sonlandırdığınızı görüyoruz bununla ilgili meclisi bilgilendirirseniz sevinirim.”dedi.

Hayri Türkyılmaz’ın vaat edip yapmadığı son olarak ta arsa tahsisini iptal edilen cemevi ile ilgili Alevi vatandaşların ne tepki göstereceği merak ediliyor.

AK Parti Grubu adına Söz alan Kadir Kahraman’da: “2014’te de bunu söylediniz yılında 2019’da ruhsatı falan hazır başlıyoruz dediniz.” deyince Hayri Türkyılmaz : “Çepni’de ki Sosyal Tesis gibi 6 yıl oldu.” diye araya girdi. Kahraman bu söz üzerine, “Başkanım bizim söylediğimizle Çepni’deki sosyal tesisle alakalı da söyleyeceklerimiz de var, madem Çepni’deki hizmet binasının söz verildi yapılmadığı kötü bir şey ise onumu emsal aldınız onun için mi yapmıyorsunuz?” diye sordu. Kahraman, “Sayın Başkan Belediye Başkanının konuyla alakalı vermesi gereken cevap bu değil yanlış alandan giriyorsunuz. Biz size neyi soruyorsak siz onu anlatın. 5-6 senedir burası için konuştunuz ve alevi kardeşlerimizi de rencide ettiniz. Bu konuyu 6 seneden beri en çok siz konuştunuz, bu konuda her alanda destek verdik size niye başlamadı hani ruhsatı hazırdı. 2019’da hemen başlanacaktı, başlansaydı şimdi ki siz burada Sayıştay denetçilerinin tavsiyelerini söyleyeceksiniz ama başlansaydı şimdi bitmişti. Kimse bir daha da yıkmazdı, yıktırtmazdı. Gerekçesini duyarsak seviniriz.” dedi.

Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, “Mudanya’mızda bir cemevi yapmak benim hayalim. 2014 seçim çalışmaları öncesi söyledim, 2019 seçim çalışmalarında da söyledim. Uzun bir arayış sonrası yer bulundu. Arkadaşlarımla görüştüm mimar ve mühendislerle dedim ki istediğiniz yeri gezin Türkiye’de yapılmış bütün cemevlerini görün Mudanya’da yapılacak cemevi hepsinden güzel ve faydalı olsun. Arkadaşlarım gezdiler çalışmalarını yaptılar ve projeyi sonlandırdılar. Ruhsat aşamasına gelince herkesin bildiği gibi imar planları iptal edildi. Tam ruhsatı kesilecekken imar planları iptal edildi ve bir tek çivi çakılamadı, Sayıştay geldi ve dedi ki böyle bir karar almanız kanuni değil bunu iptal edin dedi. Bunun yapımının başka yöntemleri var. Hemen biz geciktirmedik önümüzdeki hafta bizim danışmanlarımız geliyor bununla ilgili bu cemevini söylediğim gibi, ilk gün ne söylediysem bugünde aynısını söylüyorum en güzeli ve en faydalısı olacaktır.” dedi.

CHP Meclis Üyelerinin oy çokluğuyla kabul ettiği iptal edilen 9.madde şöyle:

“İlçemiz Siteler Mahallesi 1944 Ada 7 Parselde kayıtlı 1.011,49 M2 arsa vasıflı taşınmazın cemevi yapılmak üzere yılda 1 TL. bedelle Hacı Bektaş Veli Vakfı Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’ne 25 yıllığına 03.02.2017 tarih ve 2017/42 karar nolu kararı ile 10.03.2017 tarihli tahsis protokolünün iptal edilerek tahsisin sonlandırılması hususunda 5393 sayılı belediye kanununun meclisin görev ve yetkileri başlıklı 18. maddeye istinaden konunun mecliste görüşülerek karara bağlanması.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?