Corona Ekonomiyi Sarstı, Borçlar Ertelensin!

Corona Ekonomiyi Sarstı, Borçlar Ertelensin!

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “korona virüs ve Türk Ekonomisi’ne etkileri” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Tatlıoğlu, “Dünya sağlık örgütü tarafından küresel salgın ilan edilen Korona Virüs ile ilgili olarak,bu aşamada virüsün yayılma hızının yavaşlatılmasının kritik önemde olduğunu ve koordinasyonun sağlanabilmesi adına bir kriz masasının kurulması gerektiğini” söyledi.

Çin’de virüsün ortaya çıktığı dönemde, sonrasında İran ve İtalya’da yaşananları göz önüne aldığımızda ilk adımın salgından etkilenecek insan sayısını azaltmak olacağını söyleyen Tatlıoğlu, Türkiye’de başlayacak olası salgın durumunda özellikle ekonomik açıdan yaşanabileceklere değindi.

GIDA İHRACATI VE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINA ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

  • İvedilikle çözüm üretilmesi gereken konunun, halihazırda tırlara yüklenmiş malların sınırlarda beklemesiyle ilgili olduğunu söyleyen Tatlıoğlu,salgından en hızlı ve en büyük oranda etkilenen sektörün lojistik olduğunu belirterek, yürütmenin bu konuda hızla adım atması gerektiğini söyledi.
  • Salgın ile birlikte özellikle gıda ihracatında büyük bir arz fazlasının ortaya çıkacağına değinen Tatlıoğlu, bu konuya da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

VERGİ ÖDEMELERİ ERTELENMELİ

  • Salgınla ilgili olarak, ekonomik ve ticari hayatımızda adımlar atılmasıgerektiğini söyleyen Tatlıoğlu,talebin düşüşü ile beraber üreticilerin kredi, vergi ve SGK ödemelerinde birtakım aksamaları da beraberinde getireceğine değinen Tatlıoğlu,“Mali sistemimizde Mart ve Nisan vergi ayları.Virüsünün ekonomik etkilerinin dünyada ilk çeyrekte ama Türkiye’de ise ilk çeyreğin sonuyla ikinci çeyrekte etkili olacağı kanaati hâkim. Bu bakımdan tüm bu yükümlülüklerin ertelenmesi ve uzun vadeli (24-36) bir ödeme planına bağlanması gerekir. ” dedi.

ÇİFTÇİ ve ESNAFLARIN KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENMELİ

  • Ekonomik büyümede yaşanacak düşüş, halihazırdaki kredilerin tamamının geri ödemelerinde sıkıntıları da beraberinde getireceğini dile getiren Tatlıoğlu, çiftçi ve esnafların kredilerinin uzun vadeli bir plana bağlanarak yapılandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İSTİHDAM KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

  • Halihazırdaki yaygın işsizlik tablosuna eklenecek istihdam kayıplarına ilişkin önlemler alınması gerektiğini söyleyen Tatlıoğlu,bu konuda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, üretimi düşürmek zorunda kalacak firmalara belirli kıstaslar üzerinden kaynak aktarımınındüşünülmesi gerektiğini söyledi.
  • Piyasadaki yavaşlamayı dizginlemek adına, tüketimi teşvik edecek bir parasal genişlemeye gidilebilir. Fakat bu politikanın, enflasyon üzerinde yaratacağı etki hesap edilmeli.

“Klişe tabirle de olsa her kriz kendi fırsatlarını yaratıyor” diyen Tatlıoğlu,Çin kaynaklı virüs 2020’nin ilk çeyreğinde Türk imalat sanayisine yönelik talebin artmış olduğunu, yapılacak düzenlemeler ile salgın süresince artan dış talebin süreklilik kazanması sağlanabileceğini belirtti.

TURİZM EN DERİN ETKİLENECEK SEKTÖR

Turizm sektörünün de salgından en çok etkilenecek sektörlerin başında geldiğini söyleyen Tatlıoğlu, yabancı turist sayısında yaşanacak düşüşün önüne geçilebilecek bir durumda olmadığını söyledi.Özellikle sezonun geç açılmasından kaynaklı istihdam kayıplarının önlenmesi için sektöre kaynak aktarmak, düşük faiz ve uzun vadeli kredilerin gündeme alınması gerektiğini ifade eden Tatlıoğlu, “Haziran sonrası dönemde ise iç turizmin desteklenmesi ve bu yıla özel vergi muafiyeti uygulanması düşünülmelidir” dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?