NOBEL’in Kriteri ve Ruhuna Tezat Ödül Verilmemelidir!

NOBEL’in Kriteri ve Ruhuna Tezat Ödül Verilmemelidir!

“İçimizde hala alev alev yanan Bosna Trajedisini ve insanlık dramını unutamazken bu neyin Nobel’i?” CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan Nobel Komitesinin kuruluş amaçlarına ters düşerek, 2019 Nobel Edebiyat Ödülünün, Srebrenitsa katliamını kabul etmeyen, Sırp kasabı Miloseviç’e hayranlığını ifade eden, cenazesine katılan, Avusturyalı ırkçı, sözde yazar Peter Handke’ye vermesini büyük bir skandala imza attığını belirterek; “01 Mart 1992’de Bosna Hersek, Referandum sonrası bağımsızlığını ilan etmiş ve o dönemde Sırplar Yugoslavya ordusunun gücünü kullanarak ve Bosnalı Sırpları da silahlandırarak bölgede katliamlar yapmışlardır.” Dedi.

Kasap hayranına NOBEL verilemez!

Özkan; “1 Temmuz 1995’de,  BM tarafından 400 silahlı Hollandalı Barış gücü askerlerinin gözetimi altında, Srebrenitsa güvenli bir bölge ilan edilmiş olmasına rağmen, Avrupa’nın ortasında ve dünyanın gözü önünde Srebrenitsa Potocari’de çocuk, genç, kadın, yaşlı, savunmasız 8.372 sivil Müslüman Boşnak kardeşimiz Sırp kasabının emriyle milisleri  tarafından vahşice katledilmişlerdir. 1992-1995 yılları arasında, 1995 yılında imzalanan Dayton Barış Anlaşmasına kadar yaklaşık  3.5 yıl süren savaşta, Sırp milisler tarafından sadece Srebrenitsa da değil, Foça, Zvornik, Vişegrad, Prijedor olmak üzere birçok şehirde, işkence, tecavüz ve katliamlarla Müslüman Boşnak kardeşlerimize soykırım ve etnik temizlik uygulanmıştır. Tarihin O acı ve karanlık dönemde hayatını kaybeden tüm Boşnak Kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Bu savaşta, halkına liderlik yapan unutulmaz merhum Aliya İzzetbegoviç’i de rahmetle ve saygıyla anıyoruz.” Dedi.

Vicdanları sızlattı!

Özkan;“Holanda’nın Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Bosna Hersek’te yaşananlara “Soykırım” derken, Sırp komutan Mladiç müebbet hapse mahkum edilirken, Bosna Kasabı olarak bilinen Karadzic’e 40 yıl hapis cezası verirken, Srebrenitsa katliamında suçlu bulunan ayrıca onlarca kişiye ağır hapis cezasına çarptırılırken,  Hollanda yüksek mahkemesinin, Srebrenitsa katliamında “ülkesini kısmen suçlu” bulurken, Nobel Komitesi’nin bunları görmezlikten gelip, savaş suçlularına hayranlığını belirten birine ödül vermesi çok düşündürücüdür. Boşnak kardeşlerimizin, 24 yıldır dinmeyen, bitmeyen acıları ve hala kayıplarına ulaşma mücadelesi verirken, Nobel Komitesinin Peter Handke’ye verilen ödülün geri alınması hak hukuk mücadelesi veren bütün dünya halklarının vicdanlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır.” İfadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?