“Yeni Meydanlarda İşkence Görmek Değil, Nefes Almak İstiyoruz!”

“Yeni Meydanlarda İşkence Görmek Değil, Nefes Almak İstiyoruz!”

Bursa’nın siyasette nefes almaya da ihtiyacı olduğunu belirten Demokratlar “Meydan Projelerini” yakın takibe aldı. Vatan, Millet, Bayrak ve manevi değerlere sahip, Atatürk İlkelerine bağlı Bursalılarla siyaset üstü kucaklaşmayı hedefleyen DP Bursa İl Başkanlığı “Bursa Gündemini” değerlendirdi. Bursa’nın “Kentsel Dönüşüm ve Yapılanma” sürecinde bir süre önce Bursa’ya gelerek incelemelerde bulunan ve süreç içerisinde bir takım müjdeler veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarını da değerlendirdi.

Kentsel Dönüşüm, Kentsel Felaket Olmasın!

DP Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan uzmanlara yaptırdığı incelemeler sonucunda; “Şehrimizde yapılan her yatırımı, Bursalıların menfaatine olan çakılan her çiviyi yakından takip ederek, çekincelerimizi de ortaya koyarak değerlendiriyoruz. Bursa’nın şuanda en büyük ihtiyacı ayakları yerine oturmuş, maliklerin hak ve hukuklarını çiğnemeyecek olan Kentsel Dönüşüm’dür. Bu nedenle de geçen ay şehrimize gelen Bakanımız sayın Murat Kurum’un açıklamalarını, cümle aralıklarına da dikkat ederek gündemimize aldık. Sayın Bakan, Bursa’ya kazandırılacak olan bazı Kent Meydanlarından söz edince de heyecanımız bir kat daha arttı. Ancak geçen süre sonunda Bakanlık tarafından yapılan bazı uygulamaların tamamını inceleyince şevkimiz azaldı.”

“Endişeliyiz!”

“Çünkü; Eğer bir zamanlar “SÖZ VERİP TUTMADIĞINIZ” gibi bu “Meydan” kisvesi altına gizlenmiş devasa alış veriş merkezleri oluşturulacaksa, hiç yapılmalı bu meydanlar! Şehrimizin göz bebeği Ulucami ve Tarihi Hanlar Bölgesi civarında yapılacak olan kamulaştırma, geçmiş yıllarda olduğu gibi inşallah bir “ Şehre İhanet Projesine” dönüşmez. Bursa’da bunun en az 10 örneğini sayabiliriz. Gidin bakın Osmangazi’nin göbeğindeki “Kent Meydanı AVM!” meydan ile yola çıkıp koskoca bir kütle beton yığını ile yolların birleştiği yerde Ulucami’nin süiletini bozmak! Bu bölgede tesis edilecek olan “Osmangazi Meydanı” projesini de adım adım takip ediyoruz. Geniş bir alanda kamulaştırma marifeti ile yıkım işlemleri yapıldı. Ortaya konan projede yer üstünde tek katlı birtakım binaların dışında bina gözükmese de belediye yönetimlerinin geçmişte yaptıkları plan-proje değişikliklerini unutmadık!”

Gerçek meydan Orhangazi…

“Bursa’nın hafızası bu ihanetleri unutmayacaktır. Meydan projesi yapıyorum diye başlayarak, Ulucami’nin minarelerini 30 katlı binaların gölgesinde kaybolmasına Bursalılar bu sefer izin vermeyecektir. Şehreküstü Meydanı civarında yapılaşmaya izin vererek bu geniş alanda maalesef mezarlığa döndürülmüştür.  Bursa’nın tek gerçek meydanı var. Oda 1980’li yıllarda kazandırılan Ulucami-Orhangazi Camisi, Tarihi Büyükşehir Binası, Kozahan ve Emirhan,  Kapalı Çarşı ve Tayyare Kültür Merkezine komşu olan “Orhangazi Meydanı” dır. Bursa’nın tarihi de, kültürü de o meydandır. Bugün Tarihi Hanlar Bölgesinden başlayarak 430 bin metrekarelik bir alanın kamulaştırılarak yıkılacağı müjdesi verilirken, Tarihi Çarşıbaşı Meydanı gün yüzüne çıkartılması çalışmalarında esas alınacak nokta insan sirkülasyonu da dikkate alınarak, yapılacaksa butik sayıları da az olacak şekilde ecdadımızın kültürel mirasına sahip çıkacak olan büfe tarzı Bursa markalarını satan işyerleri olmalıdır.”

“Meydan adı altında Kent Cinayeti işlenmesini istemiyoruz!”

“Bize göre meydan; Şehrin vitrini olmalı, Şehrimize bir yabancı geldiği zaman görmek istemeli, şehrimiz hakkında fikir edinebilmeli o meydandan. Gelen misafirlerimizin, şehrimizi tanıtıcı her faaliyette ve her dokümanda gururla fotoğraflarını yayınlayabilmeliyiz. Ulaşımı kolay olmalı, tek vasıta ile o meydana gidebilmeli. Hemşerilerimizin sevinçli günlerinde ve üzüntülü günlerinde ilk aklına gelen mekan olmalı, her türlü olaya tepkisini özgürce ortaya koyabilmeli. Hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırıcı özelliklere sahip olmalı, insanlar burada vakit geçirmekten zevk almalı, bu özelliklerin en fazlasını karşılayabilen tek yer ise halen daha Ulucami’nin önündeki Orhangazi meydanıdır ki; gerçek kent meydanı burası. Bakanımızın müjdelediği meydanlarla ilgili olarak da bazı düşüncelerimiz var. Bunlar; Doğanbey tarafındaki yeni yapılanma ile beraber meydana cephe kısım da meydanla bütünlük oluşturulacak şekilde düzenlenmeli. Hatta Doğanbey yıkılmalı eğer yıkılamıyorsa kat malikleri ile anlaşılarak bazı katları traşlanmalıdır. Ulaşımı engellemeyecek şekilde insanlarımızın kalabalık gruplar halinde maç seyredebileceği, konserlere katılabileceği, bayram günlerinde bayramyeri olarak kullanabilecekleri alanlar ayrılabilmeli, bu alanlar olabildiğince özgür olmalı, AVM gibi özel yerlerden izin almayı gerektirmemelidir. Meydan trafiğe açık olmalı ama öncelik yayalarda olmalı. Öncelikle Kent Meydanı AVM’nin önünden geçen yol yer altına alınmalıdır. Meydan sadece kamu araçlarına açık olmalıdır. Yeni bir düzenleme gerçekleştirilip paylaşılmış, bu görsele göre projede yeşil boyalı olan yerde devasa bir kule yapılması düşünülüyor. Bu alan kamulaştırılıp meydana dahil edilmelidir. Kırmızı boyalı yerde mülk sahipleri ile anlaşma yapılıp, 15-20 katlı iş kulelerinin yapılması düşünülmekte. Bu kuleler ne kadar meydandan uzak ve seyrek düşünülürse o kadar iyi olur. Kulelerin etrafı yeşil alan olacağından meydanın daha geniş görünmesini sağlayacaktır. Mavi boyalı alana otel yapma düşüncesi vardı umarım bu projeden vazgeçilmiştir. Mavi boyalı alanın da meydana katılması, önündeki Fevzi Çakmak Caddesine giden yolun yer altına alınması çok uygun olur. Sarı boyalı yapının kesinlikle yıkılıp, meydanın doğuya doğru genişlemesi sağlanmalı. Sarı boyalı yer ile Osmangazi Belediye Binasının arasında kalan bütün yapılar yıkılıp, yeraltı çarşısı düşünülmeli ve çarşı Osmangazi İstasyonu ile entegre edilmeli. İşte o zaman Bursa’ya yakışan meydan gibi bir Meydan’a kavuşulur.” İfadeleri kullanıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?