İşçiyi Alnının Teri Soğumadan Kapının Önüne Koydular!

İşçiyi Alnının Teri Soğumadan Kapının Önüne Koydular!

“Bursa’da Otomativ Yan Sanayide Çalışanlar Tehdit Altında!” Türk Metal Sendikası Tofaş Şube Başkanı Ömürlü Bayram son zamanlarda işverenler tarafından oto yan sanayide çalışanların büyük bir tehdit altına alınarak mobling uygulandığını iddia etti. İşçilerin yetkili sendikalarda haklarının yeteri kadar savunamadıkları için kendilerini tercih ettiğini, işverenlerinde Türk Metal Sendikası Tofaş Şubesine söz geçiremediği için işçileri kapının önüne koyduklarını açıklayan Bayram bunun en son örneğini Kestel’in büyük sanayi işletmesi Bodo Bode Doğrusan Otomotiv Yan Sanayi Fabrikasında yaşadıklarını belirten Bayram; “İş yerindeki işçiler bize ulaştı ve bir çalışma yaptık. 06.11.2019 da yeterli üye sayısını alarak Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulunduk. 11.11.2019 tarihinde yetki tespit belgesi geldi. 28.11.2019 işveren yetkiye itiraz etti. İtiraz hakkı bulunan işletme işlemler sonuçlanmadan İlk etapta 6 çalışanı sonrasında 1 ve bugünde 4 işçiyi sorgusuz sualsiz işten çıkarttı. Bizim hukuki işlemlerimiz ve yazışmalarımız halen devam ediyor. Tüm bu yazışma fırtınası altında firmanın sahipleri olan Ömer Faruk Doğru ve İsmail Doğru’da, işçileri tek tek muhasebeye çağırarak e-devlet şifrelerini veya internet bankacılığı şifrelerini isteyip sendikadan istifa ettirmek istediklerini öğrenince Kestel Merkez Karakoluna bizzat giderek suç duyurusunda bulundum. Şimdiye kadar bu harekete maruz kalan işçilerden büyük bir çoğunluğu karakola giderek karşılaştıkları hadiseyi doğruladı. Fabrikasında toplam 226 çalışan bulunmakta ve Almanya’da bir firma ile ortak olup, Mercedes, MAN, Temsa ve Otokar’a havalı kapı üretimi yapmakta, önümüzdeki ayda İsviçre’de bir firma ile yeni bir anlaşmaya imza atacağını öğrendik. Biz sendika olarak 05.11.2019 Salı günü 114 üye ile yetki başvurusunda bulunmuştuk.” Dedi.

Baskılar Bizi Yıldıramaz!

Bayram sendika olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını belirterek; “Onlar, anayasal haklarını kullanarak, sendikal örgütlenme kararı verdiler. Örgütlenmek için de, kendi özgür iradeleriyle Türk Metal’i seçtiler. Çok kısa sürede çoğunluğu sağladık. Hemen yetki için bakanlığa başvurduk, 4 gün önce de yetki belgemizi aldık. Aldık ama ne olduysa da işte ondan sonra oldu. O gün düğmeye basılmış gibi, İşçinin emekçinin üzerinde oyunlar oynanmaya başladı. Mobing, baskı, taciz, tehdit had safhaya ulaştı. Amaçları, Fabrika içi sürgünler yer değiştirmelerle, Türk Metal üyesi kardeşlerimizi yıldırmaktır. Ama bilsinler ki, Hiçbir baskı, hiçbir tehdit bizi yıldıramaz. Türk Metal saflarında örgütlendikleri için kardeşlerimizin üzerinde baskı uygulamaya kalkmak bir suçtur. Açık açık söylüyorum, Baskı kuran, mobing yapan, tehdit eden suç işlemiştir. Bunun; idari, mali ve cezai sorumluluğu vardır. Kimse bu sorumluluklardan kaçamayacak. Bu işletme, Türk-Alman ortaklığıdır. Bu ülkeye katkı veren, Türk insanın iş ekmek sağlayan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Ama herkes bilsin ki, Türkiye ucuz işgücü pazarı değildir. Türkiye’nin metal işkolunda faaliyet gösteren en büyük sanayi kuruluşlarının neredeyse tamamında Türk Metal örgütlüdür. Onlar, Çağdaş endüstriyel ilişkiler anlayışıyla, Sendikal yaşama saygılı biçimde üretiyor ve kazanıyor. İşte bu kültürü, Türk işçisinin hak ettiği koşulları, Türk Metal üyesinin layık olduğu saygıyı bu işyerine de getireceğiz. Bu, bizim BODO BODE işçisine sözümüzdür. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.” Dedi.

Asla Yalnız Olduğunu Düşünme…

Bayram; “Onlar artık, yiğit metal işçisi kardeşlerinin yanında, Türk Metal’in safındalar. Bizim sayımız bir iki değil, bin değil, on bin değil. Bizim sayımız yüzbinleri aşıyor, yüzbinleri. Sadece Türkiye’den değil, yanımızda bütün dünyadan milyonlarca kardeşimiz var. Almanya’dan yüzbinlerce metal işçisi kardeşimiz, milyonlarca Alman emekçi var. Türk Metal’in üyesi olduğu, Dünyanın en büyük işçi örgütü olan Industriall, Buradaki gelişmeleri çok yakından izliyor. Biz, buradaki tüm gelişmeleri, bütün haksız uygulamaları her türlü ayrıntısına kadar bir rapor haline getirdik. Son gelişmeler üzerine Genel Başkanım Pevrul Kavlak aradı. Bütün kardeşlerime selam söyle, Hepsini gözlerinden öpüyorum dedi. Ve dedi ki, söyle onlara, onlar artık bizim aramızda, Türk Metalli kardeşler ocağındadır. Biz artık biriz ve beraberiz. Bundan sonra onların davası bizim davamız, Onların kavgası bizim kavgamızdır. Ve bilsinler ki, biz çıktığımız yoldan asla geri dönmeyiz. Kardeşlerim, Allah’a emanet olun. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın Türk Metal. Görüldüğü üzere asla işçi kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız!” dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?