KURTULUŞ’TAN… KURULUŞ’A…

KURTULUŞ’TAN… KURULUŞ’A…

Eğitimci Yazar Zeki Baştürk’ün de katıldığı, CHP Yıldırım Teşkilatının eğitim faaliyetleri kapsamında “Kurtuluştan… Kuruluşa…” konferansının ikincisi ilçe binasında, ilçe başkanı Nihat Yeşilyurt’un açılış konuşması ile başladı. Baştürk gözlemlerini; “Araştırmacı yazar Fahrettin Balcı’nın verdiği konferans, Parti Okulu’nda yapıldı. Sunuculuğunu İsmail Tekin’in yaptığı Kurtuluştan Kuruluşa konulu etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın açılış konuşmasının ardından Fahrettin Balcı, konferansına başladı.

Konuşmacı, Osmanlı’nın çöküş nedenleri olarak bilimden, fenden, sanattan uzaklaşma, gösteriş ve şatafatın artması sonucu halkın yolsullaşmasını gösterdi. Yunanlıların İzmir’ e çıkmasıyla başlayan işgal günleri ve Anadolu içlerine doğru ilerlemeleri halkın tepkisine neden olduğunu anlattı.

Bir yanda Yunanlıların kentlerimizi işgal etmesini isteyen, bunun için davet mektubu gönderen , hatta kentlerin kapılarını açan varsıllar , işbirlikçiler; bir yanda Kuvay-ı Milliye’ye savaş açanlar, iç isyanları çıkaran hainler, öte yandan Yunanlı’lara karşı başlatılan direnişler, başkaldırışlar ve örgütlenmeler.

“Para yok, silah yok, ordu yokken” 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan ulusal kahraman Mustafa Kemal ardından Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri. TBMM’nin açılışı. Ulusal egemenliğin padişahtan alınıp halka verilmesi. Bir ulusun yazgısını değiştiren 1.ve 2. İnönü Savaşları. 22 gün 22 gece aralıksız süren Sakarya savaşı. Başkumandanlık Meydan Savaşı ve Yunanlıların İzmir’de denize dökülüşü. Fahrettin Balcı, tüm bunları akıcı bir dille özetledi. Dinleyenler, soluk almadan dinledi bu güzel ve öğretici konuşmayı.

CUMHURİYET VE DEVRİMLER

Emperyalistler yenilmiş, ulusal kurtuluş savaşımız kazanılmıştı. Ülkemiz bağımsızlığına, halkımız egemenliğine ve özgürlüğüne kavuşmuştu. Askeri alanda kazanılan zafer, diğer alanlarda da kazanılmalıydı. Köhnemiş bir imparatorluktan genç ve yeni Cumhuriyet’e; ümmetten yurttaşlığa geçilmeliydi. Ardı ardına başladı devrimler.

Cumhuriyet’in ilânı başlı başına devrimdi. Saltanat, kaldırıldı, halifelik kaldırıldı. Tekke ve zaviyeler kapatıldı. Öğretim Birliği yasası ile tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı. Medenî kanun çıkarıldı. Kılık kıyafet değiştirildi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Soyadı yaşadı kabul edildi. Tüm bunlar, kısa sürede gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti dünyadaki saygın yerini aldı. Cumhuriyetimizin 96.yılı nedeniyle emeği geçenleri kutlar, katılımcılara teşekkür ederiz. Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatacağımıza ant içeriz.” İfadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?