Turizmde Bursa İçin Yeni Yol Haritasında Onların İmzası Var

Turizmde Bursa İçin Yeni Yol Haritasında Onların İmzası Var

Turizmde yol haritası çizildi Bursa turizmde nasıl marka olur? 2. Turizm Fuarı’nda sektör temsilcileri bu soruya cevap aradı. Turizmciler Bursa’nın kültürel zenginliklerine odaklanılması gerektiğini dile getirirken marka kent olmanın yolunun ortak akıldan geçtiğini vurguladılar. Hasan Eker: Osmanlı Devleti’nin ilk Başkenti Bursa. Osmangazi ve Orhangazi’nin türbeleri Bursamızda. Bu özelliğimizi çok iyi ve doğru bir çalışma ile tüm dünyaya duyurup Kentimizi..
 
Hasan Eker: “Osmanlı Devleti’nin ilk Başkenti Bursa. Osmangazi ve Orhangazi’nin türbeleri Bursamızda. Bu özelliğimizi çok iyi ve doğru bir çalışma ile tüm dünyaya duyurup Kentimizi turizmde vazgeçilmez bir marka haline getirebiliriz.”
 
Network Fuarcılık YKB Hasan Eker: “Hedefler, İcraata Dönüştü”
 
“2. Turizm Fuarı otellerin ve acentelerin stant açtığı profesyonel bir organizasyon olarak gerçekleşti. Katılım oldukça yoğundu. Bu yıl 2.’sini düzenlediğimiz fuarın Bursa’ya yansımasının çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Biz, fuarımıza şehir dışından katılan acente temsilcileri ve Otel yetkililerine yönelik ‘Turizmde Marka Bursa’ hedefimiz çerçevesinde 2 günlük programlarla kent turları da düzenledik. Şehir dışından katılımcılarımız Bursa’nın tarihi ve turistik değerlerini görme ve gezme imkânı buldu. Bu anlamda da faydalı bir çalışma gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Turizm fuarımızda şehir dışından acenteleri ile Bursa’daki otellerimiz yıllık anlaşmalar yaptılar. Sektör hedefleri ile alakalı tamamen konuşulanların icraata geçtiği bir fuar geçirdik diyebiliriz. Bursa’nın turizmde marka kent olma beklentisi çerçevesinde de kurduğumuz diyaloglar mühim bir adım olarak değerlendirilebilir.”
 
YEŞİLİ VE OSMANLI KÜLTÜRÜ İLE TURİZMDE MARKA BURSA
 
Turizmde Bursa’yı uluslararası marka değer haline getirebilmek için Turizm Tanıtım Birliğimizle ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında yol haritamızı iki şıkta topladık. 1.’si Arap Pazarı’na ‘Yeşil Bursa’ formatıyla ulaşmak, 2.’si Arap Pazarı dışında kalan tüm ülkeleri ‘Osmanlı Kültürü’ merkezli bir yol haritası ile ulaşmak. Osmanlı kültürü derken, Osmanlı Devleti’nin ilk Başkenti Bursa. Osmangazi ve Orhangazi’nin türbeleri Bursamızda. Bu özelliğimizi çok iyi ve doğru bir çalışma ile tüm dünyaya duyurup Kentimizi turizmde vazgeçilmez bir marka haline getirebiliriz.
 
TURSAB Başkanı Murat Saraçoğlu: Ortak Akılla Marka Olabiliriz
 
Murat Saraçoğlu: “Bursa turizmde marka olacaksa eğer turizm paydaşları ile ortak çalışmalar sergileyerek olacaktır. Yeni dönemde mevcut olan diğer turizm ve tanıtım dernekleri ile turizm platformu olarak bir araya gelerek daha da güçlü bir yapı oluşturacağız.
 
Turizm Fuarları şehirlerin tanıtımında çok önemli unsurlardır. Bizler Turizm Tanıtım Grubumuzun da temsilcileri olarak 2.Turizm Fuarı’nda bu doğrultuda mühim çalışmalar gerçekleştirdik. Şöyle ki; Türkiye’nin turizm alanında gerçekleştirdiği çok sayıda fuarı da yok. Sadece Antalya’da çok kapsamlı bir fuar gerçekleştiriliyor. Bursa’da düzenlediğimiz turizm Fuarı da 2 yıldan bu yana sektörümüz adına gerçekleştirilen önemli bir organizasyon olarak dikkat çekiyor. Bursamız adına gerçekleştirdiğimiz 2. Fuarımızı değerlendirirsek ‘Yankı bulan bir buluşmaya imza attık’ diyebiliriz. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından acente yetkilileri başta olmak üzere sektörümüzün dinamiklerini ağırladık. Fuar kapsamında “Bursa’ya neden az turist geliyor?” sorusuna yanıt aradık. Bir değil, birkaç önemli cevapta bu sorunun yanıtlarını bulduk. Ayrıca fuar kapsamında ‘Otel- Acente Buluşmaları’ da çok çok etkili sözleşmelerle son buldu. Amacımız bundan böyle daha kapsamlı yoğun olarak yurt dışından sektör temsilcileri ve konukları ağırlayabileceğimiz fuarlar gerçekleştirilmek.”
 
ÖRNEK BİR PLATFORM OLUŞTURDUK
 
Bursa’nın turizmde marka değer bir tablo yansıtabilmesi için örnek bir turizm platformu çalışması sergiliyoruz. Bu çerçevede ortak akılla eylem planları oluşturuyoruz. Bursa için tek akıl ve tek hedef doğrultusunda mesafe kat etmeye çalışıyoruz. Bursa turizmde marka olacaksa eğer turizm paydaşları ile ortak çalışmalar sergileyerek olacaktır. Yeni dönemde mevcut olan diğer turizm ve tanıtım dernekleri ile turizm platformu olarak bir araya gelerek daha da güçlü bir yapı oluşturacağız. Bursamızın her şeyi var. Dağı, denizi, en başta tarihi, kültürel değerleri… Ama turizmde marka olamıyoruz. Arap turist Bursa’ya geliyor. Bir süre sonra kentimizden bir konut alıyor ve her yıl gelip gitmeye başlıyor. Bu tablo tabii ki de ekonomi adına çok olumlu. Fakat turizm sektöründe her geçen yıl çıtayı yükseltmek için yurt dışından ya da yurt içinden gelen turistin bir acente ile çalışması ve şehirde bir otelde belli bir dönem konaklaması gerekiyor. Ancak o zaman bir turizm faaliyeti gerçekleştirmiş oluruz. Bu arada en mühim unsur yeni Pazarlarda tercih edilen kent olabilmek.
 
GÜNEY KORE İLE BAĞLANTI KURULDU
 
Dünyaya turist nerelerden geliyor? Turizm Platformu yetkilileri olarak bu sorunun yanıtını aradık . Ortadoğu , Japonya, Malezya, Güney Kore… Bu ülkelerde yaşayanlar dış ülkeleri gidip görmeyi çok seviyor ve istiyor. Bizim Güney Kore ile ortak değerlerimiz var. En başta orada yatan şehitlerimiz var. Ancak turizm alanında Güney Kore ile hiçbir şey yapılmamış. Çalışmalarımız çerçevesinde Güney Kore’de bilimsel bir dizi incelemede bulunduk ve Bursa’ya turist çekebilmek için ciddi bağlantılar gerçekleştirdik.
 
Haluk Beceren:
 
Bursa adına kentimizde etkin bir turizm fuarı düzenleyebilmek için Turizm Tanıtma Birliği ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte çok çaba harcadık. Sektör temsilcilerimizi bir araya getirebilmek ve bu fuarın Bursa’nın turizmde marka kent olabilmesine ciddi katkı sağlayacağını anlatabilmek için Büyükşehir Belediye Başkanımızın da yoğun çabası oldu. Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker’in yolun gayretleriyle de sonunda turizm sektörümüzün de Bursa adına gerçekleştirdiği bir fuarı oldu.Üstelik turizm alanında Bursa fuar gerçekleştirebilen Antalya’dan sonra 2. Büyük kent. Sürekli Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alamadığını ve kentimizin bu alanda nasıl marka olabileceğini konuşuyor, tartışıyoruz. İşte tam da bu noktada önemli bir konu var. Bursa aslında turizmde de ciddi bir marka ama hak ettiği noktada değil. Çünkü metropol kent İstanbul’a çok yakın.Ve bu bizim en büyük dezavantajımız. Yurt dışından ve içinden turist olarak herkes İstanbul’a geliyor ve İstanbul’dan başka kentlere dağılıyor.
 
Önceleri İstanbul’da toplanan yerli yabancı turistlere belli kafilelerle Anadolu turu yaptırılırdı. Bu tur kapsamında da kafileler Bursa’ya da getirilir, şehrimizin değerleri tek tek tanıtılırdı. Fakat şimdi bu tür geziler düzenlenmiyor ve turistler Anadolu’nun belli başlı kentlerine uçakla seyahat etmeyi tercih ediyorlar. Bursa mevcut tabloda günübirlik turlardan da hak ettiği payı alamıyor. Nedeni de Bursa’nın otel fiyatlarının yüksek olması. Eskişehir gibi iller günübirlik kısa süreli gezilerde otel fiyatları nedeniyle ağırlıklı kabul görüyor. Ayrıca son dönemde her sektörde hissedilen ekonomik kriz de turizm sektörümüzü belirgin oranlarda etkiledi. Özellikle bu yıl iç turizmden ciddi pay bekleyen Bursa’nın sektör dinamikleri hedeflerinin altında bir grafik sergilemek zorunda kaldı. Ekonomik tablo düzeldiğinde bursa adına yapılan çalışmalardan daha etkin bir biçimde verim alacağımızı umuyorum.
 
ULUDAĞ’DA 2 YILDIR KİRA SÖZLEŞMESİ BEKLİYORUZ
 
GÜMTOB; Güney Marmara Turizm ve Otel işletmecileri Birliği olarak Uzun yıllardır Uludağ gibi bir turizm değerinin hak ettiği tabloya ulaşabilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Kültür Turizm ve Tanıtma Birliğimizde de GÜMTOB olarak özellikle Uludağ ile ilgili yapılabilecekler üzerinde çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin en büyük kış turizm merkezi Uludağ yıllardır yetki karmaşası içinde. Hangi kurum ne yapmak istiyor belli değil. Anımsayacaksınız bir süre önce Devletten kiralanan otellerini kira sözleşmelerinin 49 yıllığına yeniden uzatılması için bir kanun çıkarıldı ve sözleşme süresi gelmiş otellerin kanun gereği süreleri yeniden uzatıldı. Türkiye’de 300 otel bu kanundan istifade etti. Biz de Uludağ 1. Bölge otel temsilcileri olarak başvurumuzu yaptık ancak 2 yıldır bizlere olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapılmadı.
 
DEVLET BİR AN ÖNCE ULUDAĞ’IN ÖNÜNÜ AÇMALI
 
Biz kira sözleşmelerimizin yenilenmesi ile ilgili yaşadığımız bekleme sürecini gerekli mercilere ilettik, vekillerimizi de haberdar ettik, çözüm beklediğimizi belirttik. Henüz bize net bir tarih verilmiş değil. Konunun Turizm Bakanına iletildiği ve kısa sürede karara varılacağı söyleniyor. İnşallah Uludağ otelcileri olarak bizler de kanundan çıkan hak ettiğimiz kira sözleşmelerimizi uzatma haklarımızı kullanabiliriz. Bu bekleme sürecimiz nedeniyle hiçbir otel sahibi yatırım yapamaz hale geldi. Geleceğimizi göremiyoruz çünkü. Uludağ’daki oteller Milli Parklar İdaresi’ne bağlı olduğu için bekliyor. Ama kanunlar bütün otelleri kapsıyor. Bize açıklayacağı bir bilgi verilmiyor. İfade edilen sadece imza aşamasına gelindiği. ‘Uludağ 1. Bölge otelleri eskidi’ deniyor. Fakat biz bekletildiğimiz için yatırım yapamıyoruz. Devlet bir an önce önümüzü açmalı. Bursa’nın turizmde marka kent olabilmesi için çok fazla çakrası var. Sanayi kenti, otomobil imalat merkezi, dağı, denizi, tarihi ..Tabii ki bu değerlerimizi bir araya getirmek için de bir dinamiğe ihtiyacımız var .Şimdi bir şansımız var .Büyükşehir belediye Başkanımız taşın altına elini bıraktı ve kısa zamanda önemli adımlar atıldı. Süreç böyle devam ederse turizmde marka kent olabileceğimize ciddi inancımız var .
 
Kültür Turizm Ve Tanıtma Birliği Genel Koordinatörü
Anıl Bayık: Bursa’yı Yeni Pazarlarda Tanıtıyoruz
 
Anıl Bayık: “Hedefe ulaşma için de yol haritamız ve pazarlarımız belli… Biz Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği olarak ciddi bir çalışma trafiği ile ilerliyoruz. Bursa her yıl ciddi sayıda Arap turist ağırlıyor. Amma velakin sadece Arap turist ile yetinmememiz gerekir.
 
Bursa’mızda 2.’sini düzenlediğimiz Turizm Fuarımız ilkine göre göre çok çok daha verimli geçti diyebiliriz. Enerjimizde geçen yıla göre çok üst seviyelerdeydi. Yine geçen yıla göre çok daha fazla sayıda gerçek kontratlar yaptı sektör temsilcilerimiz. Acente ve otel yetkilileri bu tablodan oldukça memnun. Fuara katılım yoğundu. Özellikle Bursamızın turizm hedeflerinin yaşama geçirilmesi adına düzenlenen fuarında ciddi katkı sağladığını belirtmeliyim. Bursa sadece yerel turistten değil, uluslar arası alanda turizmde belirgin bir paya sahip olması gereken bir kent.”
 
TURİZMDE MARKA KENT HEDEFİ İÇİN YOL HARİTAMIZ BELLİ
 
Hedefe ulaşma için de yol haritamız ve pazarlarımız belli… Biz Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği olarak ciddi bir çalışma trafiği ile ilerliyoruz. Bursa her yıl ciddi sayıda Arap turist ağırlıyor. Ama sadece Arap turist ile yetinmememiz gerekir. Malezya ve Endonezya’da kısa süre önce Bursa adına etkin bir tanıtım yaptık. Acentelerimizi de bu tanıtım toplantılarına davet ettik ve Bursa’mızı anlattık. Yanımızda bakanlık ve büyükelçiliğimizden yetkililer de vardı. Aynı çerçevede ve kapsamda Çin ve Güney Kore’ye de ziyaretler gerçekleştirdik. Bu temaslarda amacımız Bursa ile turist hedeflenen ülke ve kentler arasında ciddi bir köprü kurmak. Bunu da başarıyoruz. Bir sonraki adımda Bursalı turizm acenteleri yetkilileri ve otel temsilcilerini Pazar olarak belirlediğimiz ülkelere bire bir götürüp ciddi bir tanıtım ve işbirliği olanağı sağlamak. Sağlık turizmini bir sonraki süreçte çıkarma niyetindeyiz. Bu noktada otellerimiz yetkililerinden konaklamada cazip imkânlar için söz aldık.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?