Bursa’nın 50 yıllık Hastane sorununa çözüm amacı ile 2016 yılında planlanan, bünyesinde 3 hastaneyi barındıracak olan Ali Osman Sönmez Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesinin açılması ile birlikte kaba halindeki devam eden çalışmalar durduruldu. İş adamı Celal Sönmez’in merhum babasını adına yapılan ve bugüne kadar 120 milyon lira harcadığı, 100 dönümlük alanda planlanan, 750 yatak kapasiteli Acemler Kavşağı üzerinde inşaatı devam eden hastane 2 ay önce Ramazan Bayramı öncesi inşaatın yapımını üstlenen firma tarafından durduruldu. Sağlık Bakanlığı tarafından da inşaatına katkı sağlanan hastanenin bir anda inşaatının durdurulması Bursa’daki siyasi parti temsilcilerini de harekete geçirdi.
Havanda su mu dövdünüz!
2015 yılında; Askeri Alan olan Acemler Kavşağı cepheli yer için 2017 ekiminde görevden istifa ettirilen zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zamanın Sosyal ve Güvenlik Bakanı, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’nun kişisel gayretleri ile Genel Kurmay Başkanlığına ait olan ve içerisinde Askeri Tesislerin olduğu yer uzun yazışmalardan sonra 100 dönümlük alan Sağlık Tesisi olarak tahsisi yapılmıştı. O dönemin Bakanları olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı 2016 yılı sonbaharındaki temel atma töreninde hastanenin 2019 yılı mart ayında açılacağı ifade edilmişti. Zamanın Ak Parti Bursa İl Başkanı Cemalletin Torun’un inşaatın hızla bitirilerek biran önce faaliyete geçmesi için Ankara’ya mekik dokumasına rağmen inşaat yavaşlatıldı. Sonrasında AK Parti İl Başkanı olan Ayhan Salman ile Başbakan Yardımcılığına getirilen AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’da inşaatın bitirilmesi için Merkezi Hükümet bütçesi için temaslara geçmiş, tüm girişimlere rağmen gereken bütçenin verilmemesi yüzünden inşaatın bitirilmesi sağlanamadı. 260 bin metrekarede günlük 15 bin hastaya hizmet verecek olan, bünyesinde Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum Evi ve Çekirge Devlet Hastanesini barındırılacak olan ve inşaatı durdurulan hastanenin şu anki akıbeti bilinmiyor.
Hayırseverlerin önünü kesersin!
İnşaatın durmasına ise tepkiler dinmiyor. Bölge sakinlerinin de biran önce bitmesini istediği Ali Osman Sönmez Hastanesi için kendi de hekim olan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan’da çok sert tepki göstererek; “ Merkezi Hükümetten bir çivi dahi alamıyorsunuz, okulunuzu, sağlık tesisini yapacak olan bir hayırsever çıkıyor ve mertçe bu ihtiyacı ben karşılarım diyor. Hiçbir şey yapamıyorsanız bari köstek olmayın. Şartnameyi Sağlık Bakanlığı yapmış. Maliyet artışını ön göremeyen bürokrat mı olur?” dedi. Özkan’ın hedefinde Ali Osman Sönmez Hastanesinin bugünkü durumu vardı. Özkan ilerde Bursa’nın ucube yatırımlarına hastanenin kötü örnek olarak tarihe geçeceği ve Bursa’nın hayırsever iş adamlarının da bu durumdan etkilenerek, ileride ihtiyaç olan kamu yatırımlarından hayırseverlerin çekilebileceği endişesini kırmızı ile çizdi.
Şehir Hastanesinin 3 yıllık kirasına bedel!
Özkan konu ile ilgili olarak; “Geride bıraktığımız Ramazan Bayramından bu yana hastanede çalışmalar durduruldu. 400’e yakın işçi işten çıkarıldı. Şu anda bir tasfiye süreci bulunuyor. Ülkedeki ekonomik krizden dolayı yeniden ihaleye çıkılacak. Planlamaya göre 315 milyon liralık bir rakam harcanacağı, tıbbi donanımla birlikte ise bunun 450 milyon civarında olacağından bahsedildi. Ekonomik kriz ile gelen maaliyetlerdeki artış ile yeniden ihaleye çıkılması durumunda bu bahsedilen bedelde yüzde 100 artış yaşanacak. Çok hızlı bir şekilde ihaleye çıkılsa bile sadece planlama, işçi bulma süreci en az 3 ayı bulur. Şu anda hastane inşaatının yüzde 37’sinin tamamlandığı söyleniyor. Yeniden başlayacak olan süreçle hastanenin tamamının yapılıp hizmete açılması en iyi ihtimalle 3 yılı bulur. Yapımı devam eden hastanenin tamamlanmasıyla burada ciddi bir trafik sorunu olacak. Hemen yanı başında stadyumun olması trafiği sıkıntıya sokacak. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden güzergahta bile sıkıntı yaşanıyorsa buradaki sorun daha büyük olacak. Bu nedenle bu konuya sadece sağlık yatırımı olarak bakmamak lazım. Şehir planlayıcıları ile bir araya gelerek bu işin konuşulması gerekiyor. Bu hastane ile ilgili Sağlık Bakanı’na soru önergemizi verdik. Öte yandan hastanenin akıbetinin ne olacağını bu hastanenin yeni açılan Şehir Hastanesi’ne kurban edilip edilmediğini sorduk. Soruların cevaplarını bekliyoruz. Biz bu soruları yurttaşlık görevi olarak, Bursa halkı için soruyoruz. Bursa Şehir Hastanesi ne ödenen kiralar ile 750 yataklı tam donanımlı bir hastane 3 yılda sıfırdan başlanıp bitirilebilir.” ifadelerini kullandı.