“İnandığımız Yolda Onları Asla Yalnız Bırakmayacağız!”

“İnandığımız Yolda Onları Asla Yalnız Bırakmayacağız!”

“Anne Yüreği “Özel Çocukları” Yalnız Bırakmadı!” onları böyle tanıtmıştık. Simbiyoz Aktivite; hafta sonu özel bireylere sucuk ekmek partisi vererek bir kez daha farkını ortaya koydu. “Bir çocuğu yetiştirip toplumda bir yeri, o kişinin torunları için rol model olmasını istiyorsanız, o çocuğunda özel durumundan dolayı size ihtiyacı varsa, ila ki; o çocuğun biyolojik anne veya babası olmanıza gerek yok.” Kendilerini özel çocuklara adayan 4 anne bir araya geldi ve Türkiye’de sadece 7 şehirde olan TSGA ağı eğitmenlerin de desteği ile  “Simbiyoz Aktivite” merkezini Bursa’da kurdu. Her hafta farklı bir etkinlik düzenleyen Simbiyoz Aktivite geçtiğimiz aylarda; Endülüs Parkta, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen bir kermese katılarak yine çocukların yüzünü güldürmüştü. Çocuklara çok yönlü eğitim veren Simbiyoz Aktiviteyi kuran Neslihan Edinçliler. Anadolu üniversitesi Özel Eğitim Bölümü zihin engelliler öğretmenliği mezunu, 27 yıldır özel eğitim alanında öğretmen ve yönetici olarak çalışıyor. Zihinsel engelli çocukların okullarda kullanacakları ders kitaplarının yazılım ekibinin içinde aktif rol aldı. Bocce antrenörü. Bir eğitimci olarak eğitim yaşamını tamamlayan özel bireylerin, toplumdan kopmalarını engellemek, onların sosyal ve sportif yaşamda var olmalarına katkıda bulunabilmek için çalışmalar yapan doğuştan gönüllü. Songül Kaya. Hacettepe Matematik Bölümü mezunu. Mental retardasyonlu ve beyincik gelişiminde problem olan özel çocuk annesi. Kurumsal bankacı olarak sürdürmüş bir emekli. Hülya Aras. 2 çocuk annesiyim. İTÜ’lü Elektrik Mühendisi olarak 29 yıl kurumsal çalışma hayatından sonra emekli olup, sosyal girişim alanına gönül vermiş. Dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 uzmanlığı, coach ve mentor uzmanı.  Asiye Asal. 2 engelli çocuğun annesi. Engelleri el birliği ile aşacaklarına inanarak yola çıkan 4 kadına ait Eğitim Merkezi kısa bir süre önce Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem tarafından açıldı.

Hayata dair ne varsa…

Merkeze hayatını adayan Hülya Aras; “Türkiye çapında Van, Gaziantep, Samsun, Mersin, Muğla, Adana’da benzerleri olan bir kurum kurmaya Asiye Asal, Songül Kaya ve Neslihan Edinçliler ile bir çay sohbetinde karar verdik. Bursa’da 18 yaşına kadar Nilüfer’de olan Niş Okulları toplumda farklı isimler verilse de bizim için Özel Çocuklar olan evlatlarımıza bazı eğitimler veriliyor. Ancak 18 yaşından sonra ise bu çocuklarımız eğer orada hayatlarını idame edebilecekleri bir meslek öğrenemiyorlarsa ortada kalabiliyorlar. Ki; büyük bir çoğunluğu da eğitim sonrası sudan çıkmış balığa dönüyor. Bir gün Bursa Niş Okuluna yolumuz düştü ve oturup ideallerimizi birbirimizle paylaştık. Özel eğitime gereksinimi olan bireylerle ekonomik kısıtlı girişimci gençlerin kaynaştırılarak sosyalleşip, değer üretebilecekleri bir merkezi hayal ettik.  Zaman içinde farklı dezavantajlı bireylere de yaygınlaştırmayı amaçladığımız sürdürülebilir bir sistem kurmak üzere 4 kadın girişimci olarak yola çıkmaya karar verdik. Bu konudaki ihtiyaca bir nebze de olsa katkı koymak temel amacımız. Bu kapsamda faaliyet gösteren tüm partnerlerle: kamu, sosyal girişim platformları, sosyal girişimciler, STK’lar, akademisyenler, teknoloji firmaları ve gönüllülerle sosyal etkimizi genişletmeyi amaçlıyoruz.” Dedi.

“Hedeflerimiz”

Aras; “Özel gereksinimi olan bireylerin iş hayatına geçişini sağlamaktan, Dezavantajlı bireylere kültürel, sanatsal, sosyal aktiviteler sağlamaktan, Özel gereksinimli bireyleri sportif branşlarda geliştirip yarışmalara katmaktan, Ne yapacağını bilmeyen ailelere rehberlik hizmeti vermekten, Engellilerin eşit haklara eriştiklerini görmekten, Ekonomik kısıtlı gençlere destek olmaktan, Sosyal girişimci olmak isteyenlere deneyimlerimizi aktarmaktan, Erken aşama girişim fikri olanları iş yaşamına hazırlamaktan, Bilgi ve tecrübelerimizi, değişik tatlar halinde kafemizde paylaşmaktan, Yaşadığımız çevredeki ev hanımlarını üretken hale getirmekten, Çevremizdeki orta öğretim öğrencilerinin sosyal hizmetlerde aktif rol almasından,  Toplumda farkındalık yaratmaktan, eleştirel düşünceye hizmet etmekten… Baktık ki; etrafımızda birey olarak Özel Çocuklara yardımcı olmak isteyen ama bir türlü elini taşın altına koyamayan birçok Bursalı ile karşılaştık. O nedenle de bizim çıkışımız onlar içinde büyük bir heyecan getirdi. Atölyelerde Özel Çocuklarımız ve aileleri ile birlikte el becerilerini geliştiren aktiviteler yapıyoruz. Bunları yapmak Özel Çocuklarımıza şevk oluyor. Derneğimiz bu eğitimler ile ilgili ücret almıyor. Eğitmenlerimizde gönüllülerden oluşuyor. Onun dışında sosyal girişimcilik ağlarına üyeyiz.” Dedi.

Çözüm Burada…

Gençlerin kendilerini geliştirmekte önlerine çıkan sıkıntıları gördüklerini belirten Aras; “Sosyal fayda sağlamak istiyorsunuz ama fikriniz mi yok? Bir fikriniz var ama nasıl ilerleyeceğinizi mi bilmiyorsunuz? Sosyal bir girişimcisiniz ama bir ortak çalışma alanına mı ihtiyaç duyuyorsunuz? Yarattığınız ürün, hizmet ya da modellerle toplumsal sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen toplumsal fayda odaklı bir aktörseniz ve bir sosyal kuluçka programına katılmayı istiyorsanız, biz hazırız. Deneyimlerimizi sizinle paylaşabilir ve önünüzü açabiliriz. Gönüllülerimiz ve destekçilerimiz ile birlikte kaynaklarımızı verimli, sürdürülebilir kılacak somut projeler geliştirerek özel gereksinimli bireylerin ve farklı aşamalardaki sosyal girişimcilerin katılımcı ve üretken olarak toplumsal hayatta yer almasını sağlamak bizim için ana hedef. Bunun için Akademi&Teknoloji, sosyal medya tanıtım, proje geliştirme mentorluk ağı, uluslararası sosyal aktivite, sosyal etki ölçümleme, STK işbirliği, eğitim, aile rehberliği, özel gereksinimli birey, sanayi&meslek yatırımcı, gönüllü yönetiminlerinden oluşturdduğumuz bir komisyon belirledik. Bizlere bugüne kadar destek olan Kurumsal Alanda; Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu, İstasyon TEDÜ Sosyal İnovasyon Merkezi, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı, AB Koordinasyon İzleme Merkezi, BEBKA, BTÜ/TTO, SODES gibi kuruluşlara teşekkür ederiz. Dernek ve Eğitim Merkezimiz Nilüfer Üçevler Mahallesi Dinç caddesi Belis Park 76H No 10’da olup ilgili telefonumuz 4442909 mobil 0533 363 1364’dur.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?