Dolar 49,9422
Euro 55,7635
Altın 6.222,90
BİST 10.759,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18 °C
Yağmurlu

Gönül Boran Özüpak’tan Emekli Maaşlarına Sert Tepki: “Adalet İstiyoruz, Sadaka Değil!”

31.10.2026
A+
A-

EYT Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı ve Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunlara ve emekli aylıklarının hesaplanma sistemine tepki gösterdi. İntibak düzenlemesi ve aylık bağlama oranlarında adalet çağrısı yapan Özüpak, “Emeklilik siyasi takdirle verilecek bir lütuf değil, kazanılmış bir haktır” dedi.

Emeklilerin ekonomik koşulları ve emekli maaşlarının yetersizliği tartışılmaya devam ederken, Gönül Boran Özüpak’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

EYT Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı ve Emekli ve Emekçiler Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Özüpak, yıllarca çalışarak prim ödeyen emeklilerin hak ettikleri geliri alamadığını savunarak mevcut emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesini istedi.

Açıklamasına “Bizim yerimize siz mi çalıştınız? O primleri siz mi ödediniz?” sözleriyle başlayan Özüpak, emeklilerin devletten karşılıksız bir yardım değil, çalışma hayatları boyunca ödedikleri primlerin ve emeklerinin karşılığını istediğini vurguladı.

“Kimse emekliye babasının hayrına para vermiyor”

Emekliliğin bir lütuf değil, kazanılmış bir hak olduğunu belirten Özüpak, Anayasa’nın 60. maddesinde güvence altına alınan sosyal güvenlik hakkına dikkat çekti.

Özüpak, yıllarca çalışan, prim ödeyen ve gençliğini çalışma hayatında geçiren milyonlarca emeklinin bugün ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirterek, emeklilerin haklarının siyasi tercihlere bağlı olmaması gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında, “Kimse emekliye babasının hayrına para vermiyor. Biz yıllarca ödediğimiz primlerin ve alın terimizin karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2008 düzenlemesi ve aylık bağlama oranları eleştirisi

Özüpak, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik düzenlemesinin emekli aylıkları üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Aylık bağlama oranlarının düşürülmesinin emeklilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini savunan Özüpak, enflasyon hesaplamaları ve büyümeden emeklilere yeterli pay verilmemesinin de gelir kaybına neden olduğunu ileri sürdü.

En düşük emekli aylığının taban ödeme hâline getirilmesinin farklı prim günleri ve kazançlarla çalışan vatandaşlar arasındaki maaş farklılıklarını azalttığını belirten Özüpak, daha fazla prim ödeyen ve daha yüksek kazanç üzerinden çalışan emeklilerin haklarının korunması gerektiğini dile getirdi.

Üç temel talep: İntibak, ABO ve hakça emekli aylığı

Emeklilerin sorunlarının çözümü için üç temel başlıkta düzenleme yapılmasını isteyen Özüpak, taleplerini şöyle sıraladı:

1. Adil intibak düzenlemesi: Her emeklinin aylığının, çalışma hayatı boyunca ödediği prim günleri ve prime esas kazançları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

2. Aylık bağlama oranlarında adalet: Daha fazla prim ödeyen ve daha yüksek kazanç üzerinden çalışan emekçilerin bu katkılarının emekli aylıklarına yansıtılmasını istedi.

3. Hakça emekli aylığı: Emekli maaşlarının siyasi tercihlere ve dönemsel kararlara göre değil, çalışma hayatı ve ödenen primler esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu.

“Emeklileri birbirine kıyaslayarak adaleti saklayamazsınız”

Özüpak, açıklamasında yalnızca iktidara değil, muhalefete de çağrıda bulundu. Siyasi makamların vatandaşın sesini kısmak veya ayrıcalık sağlamak için değil, millete hizmet etmek için kullanılması gerektiğini ifade etti.

Emeklilerin birbirleriyle kıyaslanarak mevcut sorunların çözülemeyeceğini belirten Özüpak, bir emeklinin hakkının başka bir emeklinin mağduriyeti üzerinden oluşturulamayacağını vurguladı.

Emeklilik sisteminde kalıcı ve adil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Özüpak, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Millete hizmet etmek için görevde olduğunu unutanları, bu millet unutmayacaktır.

Emeklilik haktır, pazarlıksızdır!

Adaletli intibak, ABO adaleti şarttır!”

Gönül Boran Özüpak’ın açıklaması, emekli aylıklarının hesaplanması, prim günlerinin maaşlara yansıması ve intibak düzenlemesi tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yüz Ağdası
Yeni Slow Radyo