Dolar 46,9929
Euro 53,6680
Altın 6.225,55
BİST 14.321,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27 °C
Parçalı Bulutlu

Anadolu AnaDiller Mezarlığı Olmamalıdır.

22.02.2026
A+
A-

21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde ÇDP Bursa’dan Çarpıcı Uyarı: “Anadiller Can Çekişiyor, Sessiz Kalmayacağız”

UNESCO tarafından ilan edilen 21 Şubat Uluslararası Dünya Anadili Günü dolayısıyla Çoğulcu Demokrasi Partisi (ÇDP) Bursa İl Başkanlığı, yazılı bir açıklama yayımlayarak hem dünyada hem de Türkiye’de yok olma tehlikesi altındaki anadillere dikkat çekti. ÇDP Bursa İl Başkanı Nasır Yıldız imzasıyla yapılan açıklamada, özellikle Çerkesçenin geleceğine ilişkin kaygılar dile getirilirken, Uludağ Üniversitesi bünyesinde Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması çağrısı yapıldı.

“Binlerce Dil Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya”

Açıklamada, UNESCO verilerine göre dünya üzerinde konuşulan binlerce dilin, konuşur sayısının azalması nedeniyle yok olma tehdidi altında olduğu vurgulandı. Küreselleşme, zorunlu göçler, şehirleşme ve tek dilli eğitim politikalarının bu süreci hızlandırdığı belirtilirken, dil kaybının yalnızca kelimelerin değil; kültürlerin, hafızaların ve kimliklerin de kaybı anlamına geldiği ifade edildi.

“Anadiller maalesef can çekişmektedir” denilen açıklamada, her kaybolan dilin insanlığın ortak kültürel mirasından kopan bir parça olduğu kaydedildi.

Türkiye’de de Tablo Farklı Değil

ÇDP Bursa İl Başkanlığı, Türkiye’deki durumun da dünya genelinden farklı olmadığını belirtti. Resmi dil olan Türkçenin yanı sıra konuşulan Çerkesçe, Lazca, Zazaca, Pomakça ve benzeri birçok dilin gelecek nesillere aktarılamama riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Bu gidişat devam ederse, bir nesil sonra bu diller konuşulmaz hale gelecek ve Anadolu adeta bir anadiller mezarlığına dönüşecektir” uyarısında bulunuldu.

Dil kaybının, kültürel çeşitliliğin zayıflaması ve toplumsal hafızanın silinmesi anlamına geldiği belirtilerek, anadilin yalnızca bir iletişim aracı değil; aynı zamanda kimliğin, aidiyetin ve kültürel sürekliliğin temel unsuru olduğu vurgulandı.

Bursa’da 200 Bine Yakın Çerkes Nüfus Risk Altında

Açıklamada Bursa özelinde de dikkat çekici verilere yer verildi. Kentte yaklaşık 150 ila 200 bin Çerkes vatandaşın yaşadığı belirtilirken, Çerkesçenin yeni kuşaklara aktarılması konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğu ifade edildi.

Bursa’da faaliyet gösteren 14–15 Çerkes derneğinin anadil yaşatımı için çaba gösterdiği, ancak bu çalışmaların yeterli kurumsal ve akademik destekten yoksun olduğu belirtildi. Çerkesçe eğitiminin çoğunlukla gönüllü kişiler tarafından, profesyonel pedagojik altyapı olmadan ve amatör koşullarda verilmeye çalışıldığı kaydedildi.

“Gönüllü çabalar kıymetlidir ancak sürdürülebilir değildir” denilen açıklamada, mevcut şartlarda verilen dil eğitimlerinin istenen seviyeye ulaşamadığı, bu nedenle genç kuşakların anadillerinden her geçen gün daha fazla uzaklaştığı ifade edildi.

Uludağ Üniversitesi’ne Bölüm Çağrısı

ÇDP Bursa İl Başkanlığı, çözüm önerisi olarak Uludağ Üniversitesi bünyesinde Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması gerektiğini vurguladı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi’nde açılan Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümlerinin önemli bir örnek teşkil ettiği belirtilerek, benzer bir akademik yapılanmanın Bursa’da da hayata geçirilmesi istendi.

Açıklamada, üniversite düzeyinde açılacak bir bölümün:

  • Akademik ve bilimsel dil çalışmaları yapılmasını,

  • Nitelikli öğretmen yetiştirilmesini,

  • Ders materyali ve kaynak üretimini,

  • Anadilin kurumsal ve sürdürülebilir biçimde yaşatılmasını

sağlayacağı ifade edildi.

“Anadil Haktır”

ÇDP Bursa İl Başkanı Nasır Yıldız, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Anadil haktır. Anadilin korunması ve yaşatılması, temel insan hakları kapsamında değerlendirilmelidir. 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle tüm halkların anadil gününü kutluyor; yetkilileri ve kamuoyunu bu konuda daha duyarlı ve somut adımlar atmaya davet ediyoruz.”

ÇDP Bursa İl Başkanlığı’nın açıklaması, 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde dil çeşitliliğinin korunması ve anadillerin gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.