Dolar 48,0997
Euro 56,1291
Altın 7.171,10
BİST 14.356,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32 °C
Parçalı Bulutlu

KESK-TMMOB-TTB: GREV HAKTIR, YASAKLANAMAZ! BİRLEŞİK METAL İŞ’İN, METAL İŞÇİLERİNİN HAKLI MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ!

STK
16.12.2024
A+
A-

Mevcut iktidar bir taraftan işçileri, emekçileri her geçen gün daha fazla yoksulluğa, sefalete, güvencesizliğe iten politikalara imza atarken diğer taraftan bu politikaların da bir sonucu olarak artan saldırılara karşı milyonların en temel anayasal haklarını kullanmalarını dahi engellemeye çalışıyor.

Bu kapsamda en son Cumhurbaşkanı kararı ile Birleşik Metal İş üyesi metal işçilerinin grevi “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle “ertelenmiştir”.

Öncelikle kararın adı ‘grev erteleme’ olsa da gerçekte fiilen grev yasağı olduğunu artık bu ülkede bilmeyen yoktur.

Nitekim bu son “erteleme” ile AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 21 grev “erteleme” adı altında yasaklanmıştır.

Bu yasaklamalara gerekçe olarak grevlerin ya “milli güvenliği” ya “genel sağlığı” ya da “kamu düzenini bozucu nitelikte” olduğu gerekçeleri ileri sürülmüştür.

Oysa Türkiye’de milli güvenliği de genel sağlığı da kamu düzenini de bozanlar ne işçilerdir ne de emekçilerdir.

Bu ülkede milli güvenliği de genel sağlığı da kamu düzenini de bozanlar:

  • İşçilere, emekçilere 19. Yüzyıl kölelik koşullarını dayatıp buna karşı hak arama yollarını kaptan, grevleri OHAL’den istifade ederek engellediklerini itiraf edenler, anayasaya aykırı olarak çıkardıkları KHK’ler ile mevcut grev yasaklarının kapsamını daha da genişletenlerdir.
  • Kayıt dışı, taşeron, esnek ve güvencesiz çalıştırma biçimlerini yaygınlaştırarak ülkeyi sermaye için ucuz iş gücü cennetine çevirenlerdir.
  • İşçilerin, emekçilerin insanca çalışma ve yaşam taleplerine kulak tıkayan, sendikal mücadelesini ‘suç’ olarak görenlerdir.
  • Sermayeye- patronlara teşvik üstüne teşvik veren, vergi ve prim borçlarına af üstüne af çıkartıp bütün yükü işçilerin, emekçilerin sırtına yıkanlardır.

KESK, TMMOB ve TTB olarak işçilerin, emekçilerin en temel anayasal hakkı olan grevin erteleme adı altında yasaklanmasını kınıyoruz.

Ülkede hayata geçirilen tüm emek karşıtı, sermaye dostu politikaların altında imzası olanların, yabancı tekellere ait devasa kârlar elde eden 8 işletmede çalışan işçilerin Anayasal hakkı olan grevi “milli güvenliği’ diyerek yasaklaması kabul edilemez.

Pervasız, hukuksuz, keyfi engellemeye karşı “Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar sürecektir” kararı alan Birleşik Metal İş Sendikasının ve metal işçilerinin haklı mücadelesini selamlıyor, tüm kamuoyunun bu haklı mücadelenin yanında olduğumuzu bilmesini istiyoruz.

KESK-TMMOB-TTB

https://www.tmmob.org.tr/icerik/kesk-tmmob-ttb-grev-haktir-yasaklanamaz-birlesik-metal-isin-metal-iscilerinin-hakli

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yeni Slow Radyo