Malzeme insan için tarihin her adımında çok büyük öneme sahip olmuştur. İlk insandan günümüze kadar yeni malzemelerin keşfi veya üretilmesi insan tarihinde öyle derin etkiler bırakmış ki, ilk çağların adı bile bu malzemelerin isimleriyle anılmıştır. Yeni malzemeler insanların tüm yaşam şekillerini, devletlerin politikalarını belirlemiş; medeniyetlerin kurulmasına öncülük etmiştir. Günümüzde dijitalleşen çağ ile birlikte belki bir malzemenin buluşu hayatımızı tamamen değiştirmiyor ancak yeni malzemeler dünyanın evrileceği yönü belirliyor, geleceği inşa etmemizde büyük rol oynuyor. Geleceğin problemlerini bugünden çözen malzemeler, geleceğin dünyasını daha yaşanabilir kılmak için bir kapı açıyor.
Yapı sektöründe ise malzemeler tasarımlara, hatta bazen tasarımlar da malzemelere yön veriyor. Değişen dünyada insanların ihtiyaçları ve yaşam tarzları da değişiyor, mimarlar ise bu değişimden doğrudan etkilenen veya değişimi etkileyen temel aktörler oluyorlar. Yeni malzemelerin keşfi ve mimarların öngörüleri sayesinde tasarımlar farklı yönlere evriliyor, yapılar zamana meydan okuyor ve insan hayatı daha konforlu hale geliyor.
Zamana Ayak Uydurmak
Hızla gelişen dünyada yapı malzemesi üreticilerinin değişen zamanla birlikte kendini güncellemesi; dolayısıyla sektöre güncel ihtiyaçlara cevap veren ürünler ve malzemeler kazandırması gerekiyor. Yapı malzemesi firmaları, yeni ürünleri ile hem yapı sektörünün gelişmesine katkı sağlıyor, hem de kendilerine yeni pazar payları yaratmış oluyorlar. Zamana ayak uyduramayan malzemeler yerini yeni, gelişmiş, inovatif malzemelere bırakıyor. Kendini yenilemeyen, araştırma ve geliştirmeye yeterince destek vermeyen firmalar ise sektörden siliniyor.
Sektörle Buluşmak
Sektörde tutunmak, zamana ayak uydurmak ve gelişmek amacıyla firmalar AR-GE süreçlerine bir hayli önem veriyor. Bu süreçlerin sonunda ortaya çıkan ürünlerin pazarda kendine yer bulabilmesi için firmaların bu ürünleri sektörün değerlendirmesine sunması, sektöre tanıtması gerekiyor.
Her yıl üretilen, keşfedilen onlarca yeni malzemenin bir araya geldiği ve doğru hedef kitle ile buluşabildiği malzeme yarışmaları, yeni malzemelerin tanıtılmasında akıllara gelen ilk seçenek oluyor. Bu yarışmalar ile bir araya gelen inovatif firmalar birbirlerinin gelişimine destek oluyor, yaratılan rekabet ortamı sektörün gelişmesine olanak sağlıyor.
Kullanıcıya Ulaşmak
Malzeme üreticilerine yeni keşifler konusunda motivasyon kaynağı olan yarışmalar, aynı zamanda onların sorun çözme becerilerine de destek oluyor. Uygulayıcı ve kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak üretilen yeni parçalar, tasarımlar ve ürünler kullanıcı ve uygulayıcı ile bütünleşiyor, kullanıcının hayatını kolaylaştıran malzeme kullanıcı için ilk tercih haline geliyor. Böylece yapı malzemesi üreticilerinin uygulayıcı ve kullanıcı ile de bağ kurması sağlanıyor.
Yeni Malzemelerin Sektöre Tanıtılması
Her üretici günümüz koşullarına ve ihtiyaçlarına uyum sağlamak adına yeni üretimler için emek veriyor ve sektöre katkı sağlamaya çalışıyor olabilir. Ancak bir malzeme kullanıcıya, uygulayıcıya ve mimara ulaşabildiği sürece tanınacak, değer görecek ve tercih edilecektir.
Yeni ürünlerin tanıtılması ise var olan ürünlerin tanıtılmasından her zaman daha zorlu bir yolculuğa sahiptir. Yeni ürün için alıcıya birebir ulaşmak, güvenilirliğini ve özelliklerini anlatmak ve kullanım alanlarını net bir şekilde açıklamak gerekmektedir. Yıllar içerisinde mimarın ve uygulayıcıların güvenini kazanmış olan yarışmalar yeni ürünler için bir sunum ortamı oluşturmakta, hedef kitleye doğrudan ulaşma imkanı sunmaktadır. Yarışmaya sadece katılım sağlamak bile ürün ile ilgili güvenlik kaygısını ortadan kaldıracak, önyargısı azalmış bir kitle tarafından dinlenme imkanı sağlayacaktır.
Mimarların gözdesi olan ve her daim takip etmeye çalıştığı yarışmalarda seçkin jüriler tarafından seçilen yapı malzemeleri, mimarların arşivine eklenmekte ve bu malzemelerin tercih edilme ihtimali artmaktadır. Yeni malzemelerin doğru kitleye en kolay şekilde ulaştırılmasının ana yollarından biri malzeme yarışmaları olmaktadır.
30. Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri Başvuruları Devam Ediyor!
1991 – 2017 yılları arasında Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen ve yapı sektörünün prestij ödülleri olarak anılan, Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödül programı “Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri”, bu sene 30. kez sektörle buluşuyor.
51 yıllık tarihinde mimarların, projelerin, şantiyelerin yapı malzeme firmaları ile tanışmalarını ve ürünlerle ilgili detaylı bilgi edinmelerini hedefleyerek yapı sektörünün en güvenilir kaynağı olan Yapı Kataloğu, 2020 yılı itibariyle Altın Çekül Ödülleri’ni bünyesinde düzenleyerek, yapı sektörünü uluslararası boyuta taşıyacak misyona büründü.
Bu sene, 30. yılını kutlayan Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri, yapı malzemesi alanında faaliyet gösteren yapı malzemesi üreticisi veya temsilcisi firmaların, kuruluşların, akademik grupların, araştırma laboratuvarlarının, girişimcilerin başvurularını bekliyor.
Yapı malzemesi alanında yeni fikir, teknoloji ve ürünleri destekleyerek sektörün gelişimine sağladığı katkıyı her geçen gün artırmayı hedefleyen Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri, “Yapıda Yenilikçi Ürün Ödülü”, “Fikir Ödülü” ve “İletişim ve Pazarlama Ödülü” olmak üzere üç ana kategoride sahiplerini bulacak. Ödül programının katılımcılarına sağlayacağı avantajlar şöyle:
Altın Çekül 2024 Jüri Üyeleri
Kendi alanlarında uzman mimarlar, akademisyenler, pazarlama ve sektör temsilcilerinden oluşan 2024 Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu jüri panelindeki isimler ise şu şekilde:
Türkiye’de yapı malzemesi üreten / temsil eden / ithal eden firmalar; yapı ürünleri, ticari ürüne henüz dönüşmemiş safhada olan fikirleri, pazarlama projeleri vb. ilgili kategorilerde yer alan ürünleriyle Altın Çekül’e başvurabilir.
Yarışma Takvimi
YAPI KATALOĞU Hakkında
Yapı Kataloğu, Türkiye’nin 1973 yılından beri yayımda olan ve yapı malzemeleri alanında, çok önemli bir boşluğu doldurmuş ilk ve tek malzeme kataloğudur. Yapı Kataloğu, 51 yıldır yapı malzemesi firmalarına, bir ürün vitrini, iletişim kanalı, malzeme seçicilerle tanışma imkanı sunan çok kanallı tanıtım hizmetiyle, inşaat piyasasındaki kilit endüstri profesyonellerine erişim sağlar. Mimarlar, iç mimarlar, inşaat mühendisleri, müteahhitler, şantiye şefleri ve satın almacılar Yapı Kataloğu’ndan ürün ve malzeme seçer, teklif alır ve satın alım yapar, ihale veya bayilik teklifi alır, detaylı bilgi sorgular. Yapı Kataloğu, firmaları bu profesyonellere yakınlaştırarak, ürün ve malzeme satışlarına katkı sağlar. Firmaların pazarlama çalışmalarına, online fuar kimliği, pazarlama otomasyonu, SEO, içerik pazarlaması, web sitesi trafiğini geliştirme, basılı reklamcılık gibi hizmetler sunarak destek olur. Bunun yanı sıra firmaların müşteri ilişkilerini, kullanıcılarından yönlendirdiği ürün formlarıyla yönetir ve CRM yapılarına katkıda bulunur. Yepyeni bir altyapıyla yenilenen Yapı Kataloğu, kolayca aranabilir bir formatta geniş kapsamlı ürün, tasarım, marka, proje bilgisi sağlamakta ve mimarlara yeni ürünler, vaka analizleri (case study), sürdürülebilirlik, BIM ve diğer yeni teknolojiler hakkında en son konularda bilgiler, günlük güncellemeler, düzenli bültenler ve blog içerikleri sunmaktadır.
www.yapikatalogu.com | info@yapikatalogu.com