Mk Yurttaş’ın “Unveil” Adlı Sergi ve Performans Serisi BAS’ta Hayata Geçiyor

Mk Yurttaş’ın “Unveil” Adlı Sergi ve Performans Serisi BAS’ta Hayata Geçiyor

Mk Yurttaş’ın “Unveil” adlı sergi ve performans serisi, 27 Nisan-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında, Performistanbul işbirliği ile BAS’ta hayata geçiyor.

Mk Yurttaş’ın sanatçı kitaplarıyla ilgili bir araştırma projesi olan “Unveil”, türler arası (interspecies) / posthuman beden ve mekan konularına odaklanıyor. Mk Yurttaş’ın sanatçıların işlerini ve bu işlerle ilgili metinleri inceleyerek başlayan araştırmaları, BAS sanatçı yayınları koleksiyonunun özgül yapısıyla etkileşerek yeni bir süreç ile devam ediyor.

Örtük olanı açığa çıkarmak, başka niyetlerle üretilmiş işlerle ilgili spekülasyon/manipülasyonlar üretmek, kesişimler yakalamak üzerine temellenen “Unveil” projesi performatif bir sergilemeyi kapsıyor. Bir arşivi ve/veya koleksiyonu “perform” etme temel yaklaşımını içeren çalışma, canlı sanatın türler arası hallerini (performans sanatı, biyosanat, biyoteknolojik sanat, süreç tabanlı sanat, yeni medya sanatı, yemek sanatı) araştırıyor.

“Unveil” kapsamında, sanatçının BAS’ın mekanına yayılan çeşitli medyumlardaki işleri, sergi süresince gerçekleştireceği performanslarla aktive edilerek izleyicileri kendi pratiği üzerinden bir arşiv okuma sürecine davet ediyor. Şehirlerdeki kültürel mirasın gizli tanıkları olan “kurumsallaşmamış” arşivleri canlandırmak üzere alternatif bir bakış ile yeni okumalara olanak verecek olan projenin BAS’tan sonra başka arşiv ve koleksiyonlarla da etkileşimlerini sürdürmesi hedefleniyor.

Performanslar (rezervasyonlu):

27.04.2024        saat 18:00

03-04.05.2024  saat 18:00

10-11.05.2024  saat 18:00

Sergi cuma ve cumartesileri saat 15:00-18:00 arası açıktır. Diğer günler kapalıdır.

Performanslar rezervasyonludur ve kontenjan 8 kişidir.

Kısıtlı kontenjan nedeniyle rezervasyon ve katılım konusunda özeninizi rica ederiz.

Rezervasyon için:

https://calendly.com/mkyurttas-unveil/unveil-bas

Mk Yurttaş Hakkında

Mk Yurttaş, sanatçı ve araştırmacı/akademisyen. İTÜ Mimarlık Lisans ve “beden ve mekân hibritleşmesi” üzerine İTÜ Mimarlık Yüksek Lisans derecelerini;  “Günümüz Çağdaş Sanatında Disiplinlerarası Bir Kavram Olarak Posthuman Beden” isimli çalışmasıyla YTÜ Sanatta Yeterlik Doktora derecesini aldı. Bu araştırmasıyla  UAL Central Saint Martins MA Fine Art programına kabul edildi. Performans, yerleştirme, ses, video, fotoğraf, çizim, metin, mekâna müdahalelerden oluşan çalışmaları Türkiye, Hollanda, Almanya, İtalya, Polonya, Hong Kong ve ABD’de uluslararası sergilerde ve e-flux, ortaformat, Art Unlimited, Varlık yayınlarında yer aldı. Mk’nın sanat pratiği “mikaye” adıyla devam eden bir araştırma projesidir ve kurmaca personaların birbirleriyle bağlantılı oldukları bir şizodüzlemdir. mikaye’deki işler yerleşik anlam yapılarına bağlı kültürel kodlarla oynar ve “şizo-kreatif”, “hayaletsi-oluş”, “posthuman” gibi anahtar kelimelerin aralarında dolanırlar.Mk, İstanbul’da yaşıyor ve sanat/akademik araştırmalarına Performistanbul işbirliğiyle ve Haliç Üniversitesi’nde devam ediyor.

BAS Hakkında

BAS, Banu Cennetoğlu tarafından İstanbul’da başlatıldı. 2006’dan bu yana farklı iş birlikleri aracılığı ile sanatçı yayınlarının toplanması, sergilenmesi, üretimi ve dağıtımı üzerine çalışıyor. Sanatçılar tarafından yürütülen ve kâr amacı gütmeyen BAS‘ın kütüphanesinde 1.000’i aşkın sanatçı kitabı, dergisi ve diğer basılı malzemeler yer alıyor. 2016-2019 yılları arasında Yasemin Nur ve Seçil Yersel ile birlikte varlığını sürdüren BAS, şu an Aslı Özdoyuran ve Marina Papazyan tarafından yürütülüyor.

BAS, Cuma ve Cumartesi günleri 13.00-18.00 saatleri arasında randevu ile ziyarete açık. Randevu için info@b-a-s.info‘ya yazabilirsiniz.

Mk Yurttaş                 https://mkyurttas.com/

https://www.instagram.com/mkyurttas/

Performistanbul        www.performistanbul.org

www.instagram.com/Performistanbul
BAS                             https://b-a-s.info/simdi/

https://www.instagram.com/bas._.bas._.bas/

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?