Geçmiş Dönem Meclis Üyesinden Yeni Belediye Başkanına Teşekkür! “Halkın ve Pazarcı esnafının haklı ve yerinde isteklerine duyarsız kalmadığından dolayı kendisini tebrik ediyorum.”

Geçmiş Dönem Meclis Üyesinden Yeni Belediye Başkanına Teşekkür! “Halkın ve Pazarcı esnafının haklı ve yerinde isteklerine duyarsız kalmadığından dolayı kendisini tebrik ediyorum.”

“Cuma pazarı 09.08.2019 tarihinden itibaren Ömerbey Mahallesi’nde Yeşildere ve Çırna Sokak’ta kurulacaktır.” Mudanya’da bu duyuru ile başlayan ve siyasi gerginliklere neden olan pazaryeri CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın ilçe erkleriyle yapmış olduğu görüşmelerden sonra tekrar açılması yönünde adım atıldı. Geçmiş dönemin keskin muhalefeti MHP Gurup Sözcüsü Bülent Erden, başkana teşekkür ederek; ” 2019 – 2024 yılları arasında Mudanya Belediye Meclisi üyeliğim sırasında 5 yıl boyunca Mudanya Demirhane Mevki dolgu alanında uzun yıllardır hizmet veren CUMA PAZARI’nın kurulduğu kapalı pazaryerini dönemin CHP’li belediye başkanı Hayri Türkyılmaz’ın alternatifini ortaya koymadan kapatmasını her fırsatta gündeme taşımıştım. Demirhane Mevkii Kapalı Pazaryerinin kullanılmasını engelleyecek hiçbir kanuni dayanağın olmadığını halkımızın yağmurda, soğukta, pandemi koşullarında büyük sıkıntılar çektiğini ısrarla ve belgeleriyle defalarca gündeme taşımama ve açılmasını talep etmeme rağmen inat eden CHP’li eski belediye başkanı Hayri Türkyılmaz ve onun hakla hukukla bağdaşmayan tüm uygulamalarına gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım misali destek veren CHP’li geçmiş dönem Meclis Üyeleri sayesinde halkımız mağdur edildi. Alınan beddualar, vebal onlara yeter kanaatindeyim.

31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde Mudanya Belediye Başkanı seçilen Sayın Deniz Dalgıç ise haksız, mesnetsiz, hukuksuz uygulamaya son vereceğini CUMA PAZARI’nın kurulduğu Demirhane Mevki Kapalı Pazaryerini açacağını duyurdu. Kendisine aldığı doğru karardan dolayı teşekkür ediyorum. Halkın ve Pazarcı esnafının haklı ve yerinde isteklerine duyarsız kalmadığından dolayı kendisini tebrik ediyorum. Önemli bir hatırlatma olarak Demirhane Kapalı Pazaryerinde sadece CUMA PAZARI değil bir de GİYSİ PAZARI halkımız arasında SOSYETE PAZARI olarak anılan giyim eşyaları satılan bir pazar sadece hafta sonu pazar günü kuruluyordu. Bu konuda da hem halkımızı hem pazarcı esnafı mağdur edilmeden ortak bir payda ile akılcı bir çözüm üretilerek GİYSİ PAZARI’da tekrar bu alana taşınabilir düşüncesindeyim.
Trafik endişesi ile kapatılan bu pazarın karayoluna bitişik AVM’nin talepleri doğrultusunda kapatıldığı söylemlerini Sn. Belediye Başkanı duydu mu bilmiyorum. Ancak pazarcı da halkımızda GİYSİ PAZARI konusunda da mağdur. Hiç değilse yaz sezonu dışında yağmur, soğuk ve çamurun olduğu Mudanyamızın nüfusunun azaldığı aylarda GİYSİ PAZARI Demirhane Mevki Kapalı Pazaryerine geçici olarak taşınabilir kanaatindeyim. Yaz mevsiminde trafiğin çok yoğun olduğu sezonda ise şu an kurulduğu açık alana alınabilir. Bu çözüm önerimi Sn. Başkan Deniz DALGIÇ’ın yerinde inceleyerek değerlendirmesini temenni ederim. Halkının sesine kulak veren bir belediye başkanı olarak görevine devam etmesini dilerim. Diğer yandan eski belediye başkanı Hayri Türkyılmaz tarafından Halitpaşa Mahallemizde yapılan Kapalı Pazaryerinin asansörlerinin çalışmadığı, çok sık araızlandığı, yaşlı vatandaşlarımızın sıkıntı çektiği bana gelen bilgiler arasında. Bu konuda da kolayca çözüm üretilebilir düşüncesindeyim.” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
ERDEN: “Neden Hala inat Ediyorsun! Aç Artık Şu Pazar Yerini!”
MHP; Mudanya’da Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın “Mahkeme Kararı” gerekçesi ile açmadığı kapalı pazar yerini tekrar gündeme getirdi. MHP Mudanya Belediye Meclis Üyesi Bülent Erden söz konusu olan “Mahkeme Kararı’nı” sosyal medyasından paylaştı. Kararda Kapalı Pazaryerinin kapatılması ile ilgili herhangi bir hüküm yok! Alınan kararda çıkan sonucun Pazarcı Esnafı lehinde olduğunu belirten Meclis Üyesi Erden; “Dünya genelinde hızla yayılan korona virüs sebebiyle can alan kovid-19 salgını ülkemiz insanı içinde büyük tehlike oluşturmuş durumda.Özellikle alışveriş ortamlarında sosyal mesafeye dikkat edilmemesi, alınan tedbirlere rağmen salgının yayılmasına olanak sağlayan etkenlerden en önemlisi. Mudanya’da mevcut pazar yerlerindeki tehlikeye daha önceki açıklamalarımda dikkat çekmiş gerek sosyal mesafenin korunamadığından gerekse maske kullanım eksikliğinden dolayı Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’i göreve davet etmiştim. O tehlike salgınin ikinci dalgasında da hayati geçerliliğini gösteriyor. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a bulaşın pazar yerlerinde yayılma riskini en az seviyelere indirmek için önerilerimden biri olan ve geçtiğimiz mart ayında da medya üzerinden kamuoyu ile buluşturduğum teklifim olan, faaliyetine geçtiğimiz yıl son verdiği Demirhane Dolgu Alanı Mevkindeki Kapalı Pazar yerini gerekli düzenlemeleri yaparak derhal hizmete açmasıdır. Kapalı Pazaryeri temizlenerek, dezenfekte edilmeli, denize ve Ozdilek AVM tarafına bakan brandaları 3’er metre toplanarak temiz hava sirkülasyonu sağlanmalı zaten var olan kapılardan 2’si sadece giriş, 2’si çıkış kapısı olmalıdır.
Kapalı Pazar yerine girişlerde daha önce Türkiye’mizin çeşitli belediyeleri tarafindan güzel örnekleri hayata geçirilen ve halen hizmette olan pazar yerlerinde olduğu gibi vatandaşlarımizın içinden geçeceği dezenfekte tünelleri konulmalı, HES kodu ile birlikte pazara maskesiz gelen vatandaşlara ücretsiz maske verilmeli, maske takmamış olanlar kesinlikle alışveriş alanlarınna alınmamalıdır. Yerlere sarı ok işaretleri çizilmeli ve vatandaşların tek bir hat üzerinden alişverişlerini yaparak pazar alanında tek yönlü bir trafik oluşturulmalıdir. Bu toplum sağliğıimiz açısindan alınması gereken önlemlerin yapılması Mudanya Belediye’miz için kolay önemli bir tedbirdir. Mudanya bulunan mevcut Pazar yerleri şu anki durumu ile kontrolü zor ve sosyal mesafenin korunabilmesi bakımından risklidir. Yine salgn sürecinde Ilçe Stadyumu pazarcı çadır bağlama demirlerinin Mudanya Belediyesi tarafindan sağlanması durumunda giriş ve çıkış kapilarınin ayrı tutulabilmesi bakımından dikkatle değerlendirilmesi gereken önemli bir yerdir.
MUDANYA BELEDÍYE BAȘKANI SAYIN HAYRÍ TÜRKYILMAZ MAHKEME KARARINI GEREKÇE GÖSTEREREK KAPALI PAZARYERÍNÍN FAALÍYETINÍ DURDURDU. MUDANYALI VE PAZAR ESNAFI YAĞMUR, ÇAMUR VE SOĞUKTA AÇIK ALANDA İKİNCİ KIŞINI YAȘIYOR. DEFALARCA TALEP ETMEMİZE RAĞMEN PAZARI KAPATMA DAYANAĞI 2008 YILINDA ALINMIŞ MAHKEME KARARINI BÍZÍMLE PAYLAŞMADI. SÖZ KONUSU KARARI EKTE ARZ EDİYORUM. DAVA BURSA SEYYAR PAZARCILAR ODASI NIN MUDANYA BELEDİYESİ’NE KARŞI AÇILMIŞ OLUP KENDİLERİNE YER TAHSİSİ YAPILMAMASININ iTiRAZINI İÇERMEKTEDIR. KARARDA ÖZETLE; KARARDA PAZARIN KAPATILMASI KONUSUNDA BİR HÜKÜM BULUNMAMAKTA. BİZ İLK GÜNDEN BERÍ KAMU YARARI GÖZETİLEREK HALKIN MAĞDUR OLMAMASI ADINA YENİSİNİ YAPIN SONRA MEVCUDU KAPATIN ÖNERİSİNDE BULUNDUK. TAKDİR DEĞERLİ HEMŞEHRILERÍMIZÍN.
NOT, Mahkeme kararı yeterince okunamayabilir.
Bursa 2. idare mahkemesi
Esas no 2007/1870
Karar no 2008/1438
Halitpaşa Mahallemizde yapımı devam eden Kapalı Pazaryeri inşaatı nın tamamlanmak üzere olduğunu bu gün paylaştınız.
Bitirildiğinde şu an Ömerbey Mahallemizde kurulan Cuma Pazarı kapatılırsa hem Ömerbey Mahalle insanımız hem de Halitpaşa Mahalle sakinlerimiz için sıkıntılı günler yaşanacağı kanaatindeyim.

Zira şimdiden halkın nabzını tuttuğumuzda tüm endişeler Ömerbey Mahallemizde kurulan Cuma Pazarının kapatılacağı, Halitpaşa Mahallemizde istenilmeyen bir trafik ve gürültü yoğunluğu yaşanacağı yönündedir.

Sayın Başkan Türkyılmaz,

Demirhane mevki dolgu alanında bulunan eski Kapalı Pazar yerini hizmete açmıyorsunuz en azından Ömerbey Mahallesi’nde şu an kurulan Cuma Pazarı buraya kazandırılacak bir semt pazarı ya da Ömerbey Mahallesine Kapalı Pazaryeri kazandırılmasına kadar müsaade ediniz devam etsin.

Mudanya’mızın nüfusu son TÜİK 2021 verilerine göre 105 bin kişiyi aşmıştır.

Ömerbey Mahallemizde bulunan Cuma Pazarından çok sayıda vatandaşımız istifade etmektedir. Bu vatandaşlarımızın pek çoğu orta yaşın üzerinde hatta yaşlı insanımızdır.

Dolayısıyla Ömerbey Mahallesi’nden Halitpaşa Mahallesine giderek pazar arabalarını doldurup konutlarına gelmek onlar için ya büyük sıkıntı ya da imkansız olacaktır.

Dar gelirli, yaşlı vatandaşlarımız bu uzun mesafeyi nasıl yürüyecekler?

Pazar arabalarıyla şehir içi minibüslere düşmeden nasıl binip inecekler?

Taksi tutmaya kalksalar bütçelerine göre yüksek bedeller ödeyecekler.

İnsanımızın küresel ölçekte yaşanan pandemi sonrası ekonomik maliyetlerin artığı bir dönemde semt pazarlarına erişiminin ve nispeten hesaplı alışveriş imkanının önemini hatırlatmak kıymetli halkımızdan aldığımız oyların gereği boynumuzun borcudur.

Sayın Başkan mevsim koşullarını da göz önüne aldığımızda yağmuru, fırtınası, soğuğu göz önüne alınmalı halkı düşünerek gerekli adımlar atılmalıdır. Ömerbey Mahalle’miz de halkımızın istifade ettiği pazar mutlaka geliştirilerek imkan dahilinde kapalı bir alanda korunmalı, devam etmelidir.

Böylelikle haftanın bir günü de olsa Halitpaşa Mahallemizin trafik yükü de hafifleyecektir.
Pazarcı esnafı ise Halitpaşa Mahallemizde bitirilecek pazar yeri tezgahlarının kendilerine olan parasal maliyetleri endişesini taşımaktadır. Ömerbey mahallesinde kurulan Cuma Pazarı, Halitpaşa Kapalı Pazar yerine taşınarak pazarcı esnafına ekstra tezgah maliyeti yüklenirse maalesef onlarda bu yükü sattıkları sebze meyve ve diğer ürünlere yansıtmak durumunda kalacak yani bedeli Mudanyalı’lar acı şekilde ödemek durumunda kalacaklardır.

Diğer bir konu ise Mudanyamızda evde üreten, aile bütçesine katkıda bulunmak için çırpınan hakikaten ihtiyaç içinde olan fakat üreterek çalışarak ihtiyaçlarını alın terleriyle kazanma gayreti içinde olan kadınlarımız var.

Bu fedakâr, çalışkan kadınlarımız için kapalı bir alanda mini bir çarşı mutlaka oluşturulmalı düşüncesindeyim. Hatta bu konunun toplumsal huzur, barış ve mutluluğumuz açısında ivedi şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyor ve kadınlarımıza sunacağınız fırsatlar ve kolaylıklar hususunda müjdeli haberlerle adım atmanızı öneriyorum.

Sayın Başkan kamuoyu önünde yaptığım çözüm odaklı bu önerimi samimiyet ve iyi niyet çerçevesinde değerlendireceğinizi ümit ediyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?