Karsan Otonom e-ATAK Finlandiya’nın da İlk Sürücüsüz Elektrikli Otobüsü!

Karsan Otonom e-ATAK Finlandiya’nın da İlk Sürücüsüz Elektrikli Otobüsü!

Karsan İskandinav Pazarında İlkleri Başarmaya Devam Ediyor!

Karsan Toplu Taşımada Tampere Şehrini
Bir Adım Öne Geçiriyor!

‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile ileri teknolojili mobilite çözümleri sunan Karsan, Avrupa’nın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarıyla yenilemeye devam ediyor. Bu kapsamda Karsan, İskandinav ülkelerinin en büyük toplu taşıma otoritelerinden biri olan Norveçli VY Grup ile geçtiğimiz Kasım ayında otonom araç satış sözleşmesi imzalamıştı. Şimdi ise Karsan, anlaşma kapsamında VY Grup’a Finlandiya’nın REMOTED firmasına Tampere şehrinde kullanılmak üzere 1 adet 8 metrelik Otonom e-ATAK teslim etti. Karsan’ın ADASTEC iş birliği ile geliştirdiği sürücüsüz modeli Otonom e-ATAK’ın, Michigan Eyalet Üniversitesi ve Stavanger’ın ardından Finlandiya’nın da ilk yolcu taşıyan ve gerçek yol koşullarında kullanım gösterecek tam boy sürücüsüz otobüsü olacağını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “İskandinav ülkelerinde Karsan ilkleri başarmaya devam ediyor. Bu kapsamda bir ilki daha gerçekleştirerek Finlandiya’nın ilk otonom araç projesini hayata geçiriyoruz. ADASTEC iş birliği ile geliştirdiğimiz, Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de Tampere şehrinde hizmet verecek. Avrupa başta olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarımızla dönüştürmeye devam ediyoruz. Karsan planladığı satış stratejileri ile her pazarda ilkleri başarmaya devam ediyor. Bu yeni proje ile de toplu taşıma çözümlerinde Tampere şehrini de bir adım öne geçiriyoruz. İskandinav pazarlarında otonom ve elektrikli araçlarımızla toplu taşıma sorunlarına öncelikli çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz” dedi. ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise “Karsan ve Applied Autonomy ile kurduğumuz sağlam iş birliğimiz çerçevesinde, projemizi hayata geçirmemize imkân tanıdığı ve vizyonumuza güvendiği için REMOTED’a teşekkür ederiz. Güvenlik ve verimliliği her koşulda ön planda tutan teknolojimiz, mevcut iş birliklerimizin gücünü sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda geleceğin ulaşım çözümlerine dair ortak vizyonumuzu da somutlaştırıyor” açıklamalarında bulundu.

Geleceğin teknolojilerini bugüne taşıyan ve öncü hamleleri ile sektöre yön veren Karsan, global pazarlarda ilkleri başarmaya devam ediyor. Avrupa’da elektrikli toplu taşıma pazarındaki yenilikleriyle dikkatleri üzerine çeken Karsan, sürücüsüz taşımada da ilkleri hayata geçirmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Karsan Otonom e-ATAK, Finlandiya yollarına çıkmak için gün saymaya başladı.

Tampere halkı sürücüsüz taşıma konforuna geçiyor!

İskandinav ülkelerinin en büyük toplu taşıma otoritelerinden biri olan Norveçli VY Grup ile otonom araç satış sözleşmesi imzalayan Karsan, Finlandiya’nın Tampere şehrinde kullanılmak üzere 1 adet 8 metrelik Otonom e-ATAK’ı teslim etti. Geçtiğimiz yıllarda, ABD’de Michigan State University (Michigan Eyalet Üniversitesi) içerisinde 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyan, Otonom e-ATAK, Norveç’in Stavanger şehrinde de 2022 yılından bu yana otonom olarak hizmet veriyor. Otonom e-ATAK’ın, Michigan Eyalet Üniversitesi ve Stavanger’ın ardından Finlandiya’nın da ilk yolcu taşıyan ve gerçek yol koşullarında kullanım gösterecek tam boy sürücüsüz otobüsü olacağını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “İskandinav ülkelerinde Karsan ilkleri başarmaya devam ediyor. Bu kapsamda bir ilki daha gerçekleştirerek Finlandiya’nın ilk otonom araç projesini hayata geçirdik. Bir buçuk yılı aşkın süredir 25.000’nin üzerinde yolcu taşıyan Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de Tampere şehrinde hizmet verecek. Avrupa başta olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarımızla dönüştürmeye devam edeceğiz” dedi.

Otonom e-ATAK’ın geliştirilmesinde Karsan’ın birlikte çalıştığı ABD-San Franscisco merkezli Türk Teknoloji şirketi ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ise konuyla ilgili “Karsan ve Applied Autonomy ile kurduğumuz sağlam iş birliğimiz çerçevesinde, projemizi hayata geçirmemize imkân tanıdığı ve vizyonumuza güvendiği için REMOTED’a teşekkür ederiz. Yıllardır soğuk hava koşullarında gerçekleştirdiğimiz operasyonlardan edindiğimiz tecrübelerin ardından, Tampere, Finlandiya’da otonom otobüsümüzü yollara çıkarma hazırlığını yapmak, bu zorlu koşullarda deneyimimizin ve seviye-4 otomasyon teknolojimizin üstün performansını bir kez daha kanıtlama fırsatı sunuyor. Güvenlik ve verimliliği her koşulda ön planda tutan teknolojimiz, mevcut iş birliklerimizin gücünü sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda geleceğin ulaşım çözümlerine dair ortak vizyonumuzu da somutlaştırıyor” şeklinde açıklama yaptı.

İskandinav pazarındaki payımızı artıracağız!

Karsan’ın planladığı satış stratejileri ile her pazarda ilkleri başarmaya devam ettiğini vurgulayan Okan Baş, “İskandinav ülkelerinin en büyük toplu taşıma otoritelerinden biri olan Norveçli VY Grup üzerinden Finlandiya Tampere şehrinde kullanılmak üzere teslimatını gerçekleştirdiğimiz Otonom e-ATAK ile toplu taşıma çözümlerinde Tampere şehrini bir adım öne geçiriyoruz. İskandinav pazarlarında otonom ve elektrikli araçlarımızla toplu taşıma sorunlarına öncelikli çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sürücünün yaptığı herşeyi uyguluyor!

Planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen seviye-4 Otonom teknolojisine sahip Otonom e-ATAK, gece veya gündüz her türlü hava koşulunda 40 km/s hızla otonom sürüş gerçekleştirebiliyor. Bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiren Otonom e-ATAK, geleceğin toplu taşımasına yön veren özelikleri ile Finlandiya’nın Tampere şehrinde hizmet vermeye başlayacak.

Karsan Hakkında:

Türk otomotiv sanayinde 57 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerinde üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan’ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası yılda tek vardiyada ~20 bin araç üretebilecek yapıya sahip. Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 99 bin metrekaresi kapalı toplam 203 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

Türk Otomotiv sanayisindeki tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma vizyonu doğrultusunda iş ortakları ve lisansörleri ile birlikte yeni ve mevcut ürünlerin türevlerini geliştirerek yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde yer almayı hedefliyor. Toplu taşıma sektöründe “yenilikçi ürün ve hizmetleri”, “fikirden pazara” geliştirmek ve pazara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle Ana Üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetiyor. Karsan kendi markası altında çevre dostu Jest ve Atak modellerini üretiyor. Avrupa’da sınıfının lideri %100 elektrikli e-JEST ve e-ATAK modellerinin üretimini gerçekleştiren Karsan, AR-GE operasyonlarını Türkiye’de yöneten ADASTEC ile de seviye 4 sürücüsüz otobüs Autonomous e-ATAK modelinin üretim ve satışını gerçekleştiriyor. %100 elektrikli olan Karsan markalı uzun otobüsler 10-12-18 metrelik e-ATA serisi ve Hidrojenli 12 metrelik e-ATA Hydrogen araçlarıyla birlikte Menarinibus için de 10-12-18 metre otobüsleri üreten Karsan, 2022 itibariyle Renault markası için Megane Sedan otomobillerinin de üretimini gerçekleştiriyor. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında endüstriyel hizmetler de sağlıyor.

ADASTEC Hakkında

2018 yılında kurulan ADASTEC Corp, büyük ölçekli otobüsler ve ticari araçlar için otomasyon çözümleri sunan ABD merkezli bir şirkettir. Son teknoloji Seviye 4 otonom sürüş yazılım platformumuz flowride.ai, büyük ölçekli otobüs otomasyonunda üstün kabiliyetleri ile sektör standartlarını yeniden tanımlamış ve ADASTEC’i bu alanda öncü bir konuma taşımıştır. Kalite ve yeniliğe olan sarsılmaz bağlılığı sayesinde ADASTEC, prestijli ISO sertifikalarına layık görülmüştür ve merkezi Michigan, East Lansing’de bulunup, Türkiye ve Hollanda’da global varlığı ile faaliyet göstermektedir.

Dünya çapında birçok farklı ülkede operasyonlarını yürüten ADASTEC Corp, sektörün öncü şirketleri ile kurduğu güçlü ortaklıklar aracılığıyla toplu taşımayı daha sürdürülebilir ve verimli bir sistem haline getirme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Büyük ölçekli otobüs ve ticari araçların fabrika çıkışlı otomasyonu ve toplu taşıma sistemlerine sorunsuz entegrasyonu konusunda derinlemesine uzmanlığa sahip olan ADASTEC, modern şehirlerin artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ölçeklenebilir, ekonomik ve yüksek güvenlik standartlarına sahip çözümler geliştirmeye kendini adamıştır. Daha fazla bilgi için www.adastec.com  ziyaret ediniz.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?