Dolar 46,9929
Euro 53,6680
Altın 6.225,55
BİST 14.321,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 31 °C
Açık

Orhan Sarıbal: Su baskını tarımsal faaliyet engel olacak

20.03.2024
A+
A-

Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal’dan Bursa-Ankara hızlı tren hattının Yenişehir noktasına ilişkin önemli ikaz: Su baskını tarımsal faaliyete engel olacak.

Sarıbal’ın yerinde işaret ettiği soruna dair sözleri şu şekilde:

Şu anda Bursa-Ankara hızlı tren hattının Yenişehir bölgesindeyiz. Bu bölgede zemin düz ve yoğun yağış alan bir bölge. Menfezler yapılmış ama yoğun su ve yoğun yağmur olduğu dönemlerde menfezlerden giden suyun drenaj sistemi maalesef kötü.

Çiftçilerimizin uyarısı üzerine buraya geldik.
Şu anda sular iki gündür çekilmiş ama mevcut arazi bataklık, sürüm, işleme yapılamıyor.
Bir uyarımız var: Eğer yan drenaj kanalları akıntı yönünde ve ana kanallara yeterli düzeyde bağlantı sağlanamazsa, hem de hızlıca, Mart sonuna geliyoruz. Mart, Nisan, Mayıs aylarında yağacak yağmurlar nedeniyle; ekim yapmak zorlaşacak, ekim yapılsa bile eğer bu menfezler çalışmaz, bu drenajlar çalışmazsa araziler su altında kalacak ve dolayısıyla hem verim kaybı, hem üretim kaybı ama en önemlisi, çiftçinin ciddi bir maliyet kaybı olacak.

Dolayısıyla tekrar biz bütün ilgilileri, bütün yetkilileri uyarıyoruz.
Drenajlar yetersiz, drenajlar su akıntısını sağlamıyor.
Menfezler yetersiz. Menfezler su drenaj kanallarının üstünde kalıyor.
Dolayısıyla bir sorun var. Bu sorunun acilen çözülmesi bugünden bize düşen uyarıyı yapma çabamız. Bütün yetkilileri burada bu çalışmaya davet ediyoruz.

Çiftçi üretmek istiyor. Tren yolu ve menfezler buna engel olmamalı.

Evet uyarımızı buradan da tekrar ediyoruz. Burası da bir başka menfeze yakın bir yer.
Tarım alanı ve bu arazinin sahibi ya da üretim yapmak isteyen çiftçi şu anda bu araziyi işleyemiyor, ekim yapamıyor, çalışma yapamıyor. Bu bizim genel bir uyarımızdır.
Bölgenin taban suyu yüksek, su alma kapasitesi yüksek ve drenajı mutlaka, mutlaka önemli bir şekilde yapılması gereken bir yer.

Eğer yoğun yağmur yağdığında bugün şu gördüğünüz arazi ama çok yağmur yağdığında, çok daha geniş bir alanda müthiş bir su birikintisi olacak ve bu su birikintisi üretimi doğrudan etkileyecek.

Uyarımızı buradan da tekrar ediyoruz.
Somut, görünen bir gerçek. Yetkilileri buraya çağırıyoruz.
Buradan yapılması gereken çok şey olduğunu biliyoruz.
Derhal yapmaları konusunda önerimizi uyarımızı bir kez daha yineliyoruz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.