Couchbase, Müşteriler için Yapay Zeka Destekli Uyarlanabilir Uygulamaları Hızlandıracak Yeni Özellikleri Duyurdu

Couchbase, Müşteriler için Yapay Zeka Destekli Uyarlanabilir Uygulamaları Hızlandıracak Yeni Özellikleri Duyurdu

Couchbase, uç ortamlarda vektör aramasını duyurarak yapay zeka uygulamalarının her yerde uygulanabilmesine imkan tanıyan ilk şirket oldu

Geliştirici üretkenliğinin artması için LangChain ve LlamaIndex desteği duyuruldu

Couchbase’in çok amaçlı veritabanı platformu, güvenilir uyarlanabilir uygulamaların daha hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulabilmesi için karmaşıklığı azaltıyor

Bulut veritabanı platformu şirketi Couchbase, Inc. (NASDAQ: BASE), Couchbase Capella ve Couchbase Server üzerinde yeni bir özellik olarak vektör araması ile işletmelerin, kullanıcılarla hiper-kişiselleştirilmiş ve bağlama uygun bir şekilde etkileşim kuran yeni bir yapay zeka destekli uyarlanabilir uygulamalar sınıfını pazara sunmalarına yardımcı oluyor. Couchbase, yerinde, bulutlar arasında ve uçtaki mobil ve IoT cihazlarında çalışmak için optimize edilmiş vektör aramasını duyuran ilk veritabanı platformu olarak kuruluşların her yerde uyarlanabilir uygulamalar kullanmasının önünü açıyor.

Couchbase Ürün Yönetimi ve İş Operasyonları Kıdemli Başkan Yardımcısı Scott Anderson, yeni gelişme ile ilgili düşüncelerini şöyle paylaştı: “Platformumuza vektör aramayı eklemek, müşterilerimizin yeni bir uyarlanabilir uygulamalar dalgası yaratmasını sağlamanın bir sonraki adımı ve vektör aramayı buluttan uca getirmemiz oyunun kurallarını değiştiriyor. Couchbase olarak anı yakalıyor ve vektör araması ile gerçek zamanlı veri analizini aynı platformda bir araya getiriyoruz. Girişimimiz, müşterilere çok amaçlı, gerçek zamanlı, yapay zeka entegresine hazır, güvenli, hızlı ve basitleştirilmiş bir veritabanı mimarisi sunuyor.”

Vektör Araması ve Uyarlanabilir Uygulamaların Yükselişi

Firmalar, son kullanıcılarına olağanüstü deneyimler sunan, üretken yapay zeka tarafından desteklenen, hiper kişiselleştirilmiş, yüksek performanslı ve uyarlanabilir uygulamalar oluşturmak için yarışıyor. Bu fenomenin yaygın kullanım alanları arasında sohbet robotları, öneri sistemleri ve semantik arama başta geliyor. Örnek olarak, bir müşterinin kıyafetini tamamlayacak bir ayakkabı satın almak istediğini varsayalım. Böyle bir durumda müşteri; marka adı, müşteri değerlendirmeleri, fiyat aralığı ve belirli bir bölgede bulunabilirlik ile birlikte kıyafetinin fotoğrafını bir mobil uygulamaya yükleyerek çevrimiçi ürün aramalarını daraltabilirler. Uyarlanabilir bir uygulama ile bu etkileşim, vektörler, metin, sayısal aralıklar, envanter sorgusu ve coğrafi eşleştirmeyi içeren hibrit bir arama yapılabilmesini sağlar.

Daha fazla kuruluş büyük dil modelleri kullanarak uygulamalara yapay zeka entegre ettikçe, vektör aramasıyla desteklenen ve RAG ile güçlendirilen arama özelliklerinin halüsinasyonları engellemek ve doğruluğu artırmak açısından önemi artıyor. Vektör veritabanları büyük dil modelleri için veri işleme ve depolama zorluklarını çözmeyi amaçlasa da birden fazla bağımsız çözüme sahip olmak IT yığınının daha da karmaşık bir hal almasına neden olur ve uygulama

performansını yavaşlatır. Couchbase’in birden fazla amaca hizmet edebilen yetenekleri bu durumu ortadan kaldırır ve LLM sonuçlarının doğruluğunu artırmak adına basitleştirilmiş bir mimari sunar. Couchbase ayrıca, geliştiricilerin vektör indeksini kullanarak tek bir SQL++ sorgusuyla bu tür uygulamaları daha kolay ve hızlı bir şekilde oluşturmasını sağlayarak birden fazla indeks veya ürün kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Couchbase’in yakın zamanda duyurduğu columnar hizmeti, vektör araması ile birlikte müşterilere maliyet etkinliği ve daha az karmaşık bir yapı sağlayan benzersiz bir yaklaşım sunuyor. Couchbase, iş yüklerini tek bir bulut veritabanı platformunda birleştirerek geliştirme ekiplerinin istedikleri yerde çalıştırabildikleri, güvenilir uyarlanabilir uygulamalar oluşturmasını kolaylaştırıyor. Müşteriler, tüm Couchbase ürünlerinde bulunan vektör araması ile şu kazanımları elde ediyor:

  • Benzerlik ve hibrit arama; metin, vektör, aralık ve coğrafi arama yeteneklerini bir araya getirir.
  • RAG, yapay zeka destekli uygulamaların daha doğru, güvenli ve zamanında çalışmasını sağlar.
  • Gelişmiş performans ile tüm arama şablonları tek bir dizinde desteklenebilir ve böylelikle yanıt gecikmesi azalır.

Yapay Zeka Ekosistemi Entegrasyonlarının Güçlendirilmesi

Couchbase, yapay zeka stratejisi doğrultusunda geliştirici verimliliğini daha da artırmak için yapay zeka iş ortağı ekosistemini LangChain ve LlamaIndex desteğiyle genişletiyor. LangChain entegrasyonu, geniş bir büyük dil modeli kütüphanesine erişim sağlamak için ortak bir API arayüzü sağlıyor. Couchbase’in LlamaIndex entegrasyonu ise geliştiricilere uyarlanabilir uygulamalar oluştururken daha fazla büyük dil modeli seçeneği sunuyor. Bu ekosistem entegrasyonları, sorgu istemini hızlandırmak, yanıt doğruluğunu iyileştirmek ve RAG uygulamalarını basitleştirmek için gerçekleştiriliyor.

LangChain CEO’su ve kurucu ortağı Harrison Chase; “Geriye getirme, verileri büyük dil modelleriyle birleştirmenin yaygın yolu haline geldi”. Birçok büyük dil modeli odaklı uygulama, modelin eğitim veri setinin ötesinde kullanıcıya özel veriler talep ediyor ve farklı kaynaklardan ek veri ile beslenmek için sağlam veritabanlarına güveniyor. Couchbase ile entegrasyonumuz, müşterilere vektör deposu için başka bir güçlü veritabanı seçeneği sunuyor ve böylelikle yapay zeka uygulamalarını daha kolay oluşturabiliyorlar.” dedi.

Destekleyen Görüşler

Trendyol’da teknoloji lideri ve yüksek kıdemli mühendis olan Emre Savcı, Couchbase’in vektör yetenekleri ile ilgili görüşlerini şu cümlelerle paylaştı: “Couchbase’in vektör yeteneklerini eklediğini görmekten heyecan duyuyoruz ve zamanlama olarak tüketicilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak üzere yapay zeka ve büyük dil modelleri uygulamaya başladığımız şu dönemden daha iyi bir zaman olamazdı. Geliştiricilerimiz, Couchbase ile çalışmaya başladığımızdan beri müşterilerimize mümkün olan en iyi alışveriş deneyimlerini sunmak için uygulamalar oluşturma ve ölçeklendirme konusunda çok daha çevik hale geldi. Vektör aramanın eklenmesi, ekibimizin kullanıcı deneyimini daha da iyi hale getirmesine ve alışveriş yapan müşterilerimize daha doğru ve kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmasına yardımcı olacak.”

Constellation Research başkan yardımcısı ve baş analisti Doug Henschen ise, “Kuruluşlar, inovasyonlarının sürücü koltuğuna yapay zekayı oturttukça yeni nesil uygulamalar inanılmaz derecede gelişecek. Yapay zeka yeni araçlara ve altyapıya ihtiyaç duydukça, kuruluşlar teknoloji yığınlarını basitleştirerek maliyeti yönetmenin yeni yollarını arıyor. Couchbase, vektör arama özelliği ile karmaşıklığı azaltıyor ve buluttan uca ve şirket içi ihtiyaçlara hitap eden çok amaçlı bir veritabanı platformu sunuyor. Bu da kurumların uyarlanabilir uygulamaların geliştirilmesini hızlandırmak için tek bir birleşik platformda daha fazlasını yapmasına olanak tanıyacak.” dedi.

Bu yeni yeteneklerin, Couchbase’in 2025 mali yılının ilk çeyreğinde Capella ve Couchbase Server üzerinde kullanıma sunulması, mobil ve uç için ise beta sürümüne geçilmesi bekleniyor.

Ek Kaynaklar

  • Couchbase Capella ve Server’daki bu ve diğer yeni özellikler hakkında bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
  • Vektör arama özelliğine sahip Couchbase Mobile’ın beta sürümüne buradan kayıt olabilirsiniz.
  • Couchbase vektör araması hakkında daha fazla bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
  • Yapay zeka destekli uyarlanabilir uygulamalara yönelik yeni özellikler ve yetenekler hakkında daha fazla bilgi sunan web yayınına katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.

Couchbase Hakkında

Modern müşteri deneyimleri, buluttan uca ve aradaki her şeye kadar uzanan uygulamaları güçlendirebilecek esnek bir veritabanı platformuna ihtiyaç duyar. Couchbase’in misyonu, geliştiricilerin modern uygulamaları nerede olurlarsa olsunlar geliştirmelerini, dağıtmalarını ve tüketmelerini kolaylaştırmaktır. Veritabanımızı hızlı, esnek ve uygun fiyatlı bulut veritabanı platformumuz Capella ile yeniden tasarladık ve kuruluşların, hepsi de sınıfının en iyi fiyat performansı olmak üzere müşterilerine birinci sınıf deneyimler sunan uygulamaları hızla oluşturmasına olanak sağladık. Fortune 100’de yer alan firmaların %30’undan fazlası modern uygulamalarını güçlendirmek için Couchbase’i tercih ediyor. Daha fazla bilgi için www.couchbase.com adresini ziyaret edebilir ve bizi Twitter’da @couchbase hesabından takip edebilirsiniz.

Couchbase®, Couchbase logosu ve Couchbase ürünleriyle ilişkili adlar ve markalar, Couchbase Inc.’in ticari markalarıdır. Diğer tüm ticari markalar ilgili sahiplerinin mülkiyetindedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?