Zeki Baştürk yazdı; SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI.

Zeki Baştürk yazdı; SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI.

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde;

Yerel seçimlere yaklaşık bir ay kadar bir süre kaldı. Adaylar, seçim çalışmalarına yoğunlaşmışken konserler de birbiri ardınca sürüyor. Bu akşam da İpekyolu Türk Sanat Müziği topluluğunun konseri vardı. Tayyare Kültür Merkezi’nin salonu ve balkonları tıklım tıklım doluydu. Seyircinin ilgisi yoğundu.

Şef Remzi Çelikyay’in yönettiği koro, mini bir hüzzam faslı ile başladı konsere. Fasıl şarkıları, bilinen , sevilen ve beğenilen eserlerden seçilmişti. Neşeli , hareketli ve eğlenceli şarkılar , izleyenleri hemencecik sarıvermişti.  Fark yaratan şef Remzi Çelikyay, daha ilk şarkılardan itibaren seyirci ile bütünleşmişti. İzleyiciler, tek bir vücut, tek bir ruh olmuş; şarkılara eşlik ediyordu.

Fasıl şarkılarının ardından ilk solist  Yakup Aslan , sahne aldı. Aşkın çelişkilerini anlatıyordu şarkısında. Çok istemesine karşın yapamadıklarına dikkat çekti.
” Gönlüm çok istiyor ama  kollarım sarmıyor, yüreğim söylüyor ama dilim varmıyor ” diyordu.

Güler Babalık, bir Karadeniz kızı. Yöresel giysiler içinde ve yerel şive ile Trabzon ve Rize türkülerini söylerken hamsi balığı gibi kıpır kıpırdı.

Aşk, zorludur. Aşk, çelişkilidir.
Masallara konu olur. Öykülerle anlatılır . Destan olur yaşanan aşklar. Kimileri dağları deler aşkı için. Ferhat gibi. Kimileri çöllere düşer Mecnun gibi.  Elif Akbulut İNCE, dağlara yazar aşkını. Dağlarda bulamayınca kadehlerde arar. Her sahne alışında daha bir beğeni toplar Elif. Özgüveni artar. Sahne deneyimi arttıkça sesini daha bir güzel kullanır.

Gözler, yalan söylemez. İçindeki tüm duyguları en gerçek biçimde dışa vurur. Bir bakışla yıldırım aşkı başlayiverir. O bakışlar, yüreğe ok gibi saplanır. Deler geçer. Keman ustası Özgür Baltalı, bir bakışın ruhunda uyandırdığı duyguları anlatır.
“Bana öyle bir bakışın vardı” derken aşka yelken açmış bir aşığın duygularını ezgilerle anlattı.

Bu güzel şarkının ardından koro,  ” Çile bülbülüm çile” şarkısını söylerken salondaki ve balkondaki izleyiciler, tüm ictenlikleri ile eşlik ediyorlardı. Sesleri yırtılırcasına  haykırdılar.

Son yılların en büyük halk ozanidir Mahzuni. Türküleri dilden dile dolaşır.Yiginlarin sesi olur. Zehra BAYSAL,
” Bir avcı vurdu beni, bin avcı yedi beni” derken  vurulan yaralı bir ceylanın acısını yaşıyordu. Ne zaman sahne alsa, izleyenleri coşturmasini biliyor.

Halk dilinde çok güzel dileklerimiz vardır. ” Bir yastıkta kocayın” diye. Sevenlerin, eşlerin ölünceye dek birlikte yaşamaları, birlikte yaşlanmalari istenir.
İsmail ÇAKIR, bu dileği şarkıyla seslendirir.
“Ömrümüzün baharı birlikte geçsin”

Onbeş dakikalık aranın ardından
” İnleyen nağmeler ” adlı şarkıyla başladı ikinci yarı. Şefliğinin yanı sıra güzel sesiyle yorumladı bu şarkıyı
Remzi Celikyay.

Akerdeon sanatçısı Mustafa TOP, ” Seninle bu aşkı kaldığımız yerden devam ettirelim” diyerek aşkın sürdürülebilir olmasını istiyordu.

” Ayrılık rüzgarı gönlüme doluyor” şarkısı ile Afitap YALKI , beğeni topladı.

Eşlerin, birbirlerinin gözünün içine bakarak şarkı söylemeleri de bir güzellik katıyor konsere. Sevil-Gurcan Kaplan çifti,
“Hatırla ey peri , o mesut geceyi” şarkısını
dansla süslediler.

Ünlü bir şair ve ünlü bir ressamdir Bedri Rahmi Eyüboğlu.  Bursa hapishanesinde mahpus yatan dünya şairi Nazım Hikmet için yazdığı bir şiir vardır: ” Şu sılanin ufak tefek yolları”. Uluslararası besteci
Zülfü Livaneli , bu şiiri  besteleyerek şarkı haline getirmiştir. Zülfü Livaneli, Ankara’da verdiği bir konserde Anıtkabir’ i göstererek ” Yiğidim aslanım burda yatıyor” Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü işaret etmiştir.
Yıllar sonra Atatürkçü bir aydın olan Uğur Mumcu için söylenir oldu.

Bu şarkı söylenirken salonda ışıklar kapandı. Telefonların ışıklarıyla görsel bir şölen oluştu. Solist Handan İlköz, öylesine içten ve öylesine duygulu okudu ki yürekler aydınlandı, geleceğe ilişkin umutlar yeşerdi. Bu şarkı
Mustafa Kemal Atatürk ve demokrasi şehitleri için söylendi. Duygu selinin yaşandığı bu ortamda aydınlığın ve demokrasinin güzelliği ve değeri bir kez daha somut biçimde anlaşıldı.

Sanat, böylesine güçlü, böylesine birleştirici bir özelliğe sahiptir. Herkesi aynı duygu ve düşüncede birleştirdi. Şef Remzi Çelikyay,
” Sanat siyasetin üstünde olmalı” sözüyle gecenin en önemli mesajını vermiş oldu.

” Ellerim böyle boş,  boş mu kalacaktı ? ” şarkısını koro seslendirdi.

Bir genç kız Betül BİLGİN. Kemençe sanatçısı. Bir koltukta birkaç karpuz birden taşıyor. Saz sanatçısı olmanın yanında ipek gibi yumuşacak bir sesi var. Aynı zamanda beste de yapıyor. Bu güzel ve çok yönlü sanatçı
“Bir genç kızı sevdim” tangosu ile büyük beğeni topladı ve alkış aldı.

Eğitimde ailenin yeri çok önemlidir. Anne ve baba, çocuklarına iyi örnek olurlar.
Özgür Baltalı, keman ustası. Aynı zamanda şarkı da söyler. Anne Evren Baltalı. Korist olarak görev yapıyor. Kızları Ezgi Baltalı. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi. Keman çaliyor, şarkı söylüyor. Üçü bir arada şarkı yorumlamalari ilginç geldi ve çok beğenildi.

Tuna Tepecik. Küçük yaşlarda başladığı müzik çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Her konserde aranan solist oldu. Her şarkıdan sonra çılgınca alkislaniyor. Kaset dolduruyor, klip çekiyor, sahne alıyor. Bu akşam ” Bu devirde kimse sultan değil padişah degil” diyerek kendini padişah sananlara ithaf ediyor şarkısını.

Topluluk başkanı Hülya Doğan, Remzi Çelikyay’a  çiçek sunumunda bulunduktan sonra Naciye CEVATEMRE mikrofona geldi. Her zaman ki gibi guleryuzlu, neşeli , eğlenceli, hareketli ve kıpır kıpırdı.

Son iki şarkı Atamız için söylendi. Atatürk’ün çok sevdiği “Kırmızı gülün alı var” ve “Vardar Ovası” şarkıları ile gece sona erdi. Gecenin sonunda herkes keyifli , herkes mutluydu. Sanatın birleştirici büyüleyici gücü , kendini bir kez daha göstermişti.Aydinlik
yüzlü ve aydınlık düşünceli insanların oluşturduğu birliktelik daha bir güzellik yayıyor çevrelerine.

Başta Remzi ÇELİKYAY olmak üzere, saz ustalarına, tüm korist ve solistlere sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Sesinize, yüreğinize, emeklerinize sağlık dostlar. Bu görsel şöleni izlemeye gelen değerli müzikseverlere de ayrıca teşekkürler.

Unutulmaz bir gece yaşattınız bizlere.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?