“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GEYVE” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GEYVE” KİTABI RAFLARDAKİ YERİNİ ALDI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi akademisyenleri ve Geyve Belediyesi iş birliği ile yürütülen ‘‘Geçmişten Günümüze Geyve’’ isimli proje tamamlanarak kitaplaştırıldı.

Proje ile aynı ismi taşıyan kitapla, ilçenin tarihî ve kültürel değerlerinin gelecek nesiller tarafından bilinmesine ve yaşatılmasına katkı sağlamak, sahip olduğu potansiyeli ve birikimi gün yüzüne çıkararak dikkat çekmek ve Geyve hakkında yapılacak araştırmalara ışık tutmak amaçlanmıştır.

İpekyolu, hac ve kervan yolu gibi önemli kültürel yollara ev sahipliği yapan, geçmişi milattan önceki dönemlere kadar götürülebilen, çeşitli uygarlıklar için yerleşim yeri olan, Kurtuluş Savaşı’nda düşmana geçit vermeyen, pek çok tasavvuf erkânının manevi iklimini yansıtan ve yaşatan, verimli topraklarında yetiştirilen ürünlerle tarımsal üretime katkı sunan ve farklı kültürlere sahip insanlar için buluşma noktası olan ilçe, her anlamda adeta bir hazinedir. Kitap, son yıllarda ‘‘sarı elmas’’ olarak nitelenen Geyve ayvası ile adından söz ettiren ilçe için araştırma yapacaklara Geyve’yi farklı yönleriyle aktarmaktadır.

Geyve’nin tarihi, halk hekimliği, el sanatları, ünlü şahsiyetleri, inanışları, yöresel oyunları, müzisyenleri ve kıyafetleri, halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri, tarihî ve doğal güzellikleri ve mutfağı hakkında elde edilen veriler aracılığıyla bilgi paylaşımı yapılmıştır. Kitapta Geyve odağında yapılan çalışmalara da yer verilmiş, ulusal ve yerel basından ilgi çekici haberler ve resimler aktarılmıştır.

1,5 yıl süren çalışmada proje yürütücüsü ve kitabın editörü Geyve MYO Dr. Öğr. Üyesi Berrin Sarıtunç, ilçenin köylerini, kahvelerini, düğünlerini dolaşıp yaşlılarını ziyaret ettiklerini ayrıca somut olmayan kültürel mirasın kayıt altına alınması için çaba harcadıklarını ifade etmiş ve kitabın Geyve için önemli bir çalışma olduğunu belirtmiştir.

Proje ekibinde yer alan araştırmacılar Tuğba Saygılı ve Elif Uzun da bölgenin basın-yayın arşivine ulaşabilmek için Milli Kütüphanede ve Millet Kütüphanesinde uzun süre tarama yaptıklarını, genç-yaşlı, uzak-yakın, soğuk-sıcak demeden köy ve kasabaları dolaştıklarını bununla beraber Kuvâ-yı Milliye ile adını tarihe yazdıran, düşmana geçit vermeyen, kültürel yollar üzerinde yer alan Geyve’nin sosyo-kültürel tarihine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtmişlerdir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?