Zeki Baştürk yazdı; İNSAN HAKLARI GÜNÜ KONSERİ

Zeki Baştürk yazdı; İNSAN HAKLARI GÜNÜ KONSERİ

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde; “Bu hafta insan hakları haftası. Anlamlı bir hafta. İnsanları dil, din , cinsiyet ve renk ayrımı yapmaksızın herkesi eşit görmek isteyen bir hafta. Kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden birey olarak, insan olarak görmek isteyen bir hafta. Çünkü insan olmak Özge şeydir.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, bugünü (14 Aralık 2023 Perşembe günü) anlamlı bir etkinliğe ayırmış . Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, İnsan Hakları Günü Konseri’nde, siz değerli dinleyiciler için sahne aldı.

Orkestramız  bu hafta, sürükleyici bir yoruma sahip Orkestra Şefi Michael WENDEBERG yönetiminde, uluslararası üne sahip dünyanın en büyüleyici ve çok yönlü müzisyenlerinden biri olarak görülen Keman Sanatçısı Alexander MARKOV ile sahneyi paylaştı .

Konserde, çağımızda Fransız senfoni ekolünün kurucusu sayılan Cesar FRANK’ın en çok çalınan Re minör Senfonisi’ni seslendirdi.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, harika çocuk olarak yetişen, olağanüstü bir piyano ve org virtüözü olarak ün kazanan Camille Saint-SAENS’ın, parlak tekniği, zarif konçerto formundaki ustalığı, duygudan çok zeka yönünden soliste olanak sağlayan yazış stili bulunan 3. Keman Konçertosu’na ve  keman için bestelediği eserlerin içerisinde en çok çalınan ve sevileni, İspanyol stilinde yazdığı Rondo Kapriçyo eserine eşlik etti.

Salon tıklım tıklım dolu. İğne atsan yere düşmez. Bu denli kalabalığa karşın salon sessiz .Kimseden çıt çıkmıyor. Sinek uçsa vızıltısı duyulacak. O denli sessiz. Bilgili, bilinçli ve duyarlı bir dinleyici kitlesi var.

Konser, böyle bir ortama uyum sağlamak istercesine yavaş ve düşük bir tempoda başladı. Duyulur duyulmaz tonda bir başlangıç. Kutsal bir tapınakta tapınmaya gelmiş insanlar gibi. Erinç (huzur) duyuyor insan. Esrikleşiyor. Birden hızlanıyor tempo. Sarsılıyorsunuz. Sazlar coşmuş, sesler arşa çıkar gibi yükselmiş. Uykuya dalmış insanları sarsarak uykularından uyandırır gibi. İlk bölüm bu tempoda sona eriyor.

İkinci bölümde olağanüstü yetenek, keman virtüözü Alexander Markow çıkıyor sahneye. Keman çalmıyor, konuşturuyor onu. Birlikte dans ediyor, soyleşiyor onunla. Notalara dokunurken parmaklar görünmüyor. Öylesine hızlı ve hareketli. Hele elektro keman ile yaptığı gösteri ( show) olağanüstü güzellikteydi. Herkes şaşkın, herkes büyülenmiş gibi.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nı bu anlamlı etkinliğinden dolayı yürekten kutlarım. Böylesine olağanüstü bir yeteneği izleme ve dinleme fırsatı verdikleri için sonsuz teşekkürler.

Unutulmaz bir gece yaşadık. Emek verenlere , emeği geçenlere sanat adına, sanatseverler adına bir kez daha gönülden alkışlıyor ve teşekkür ediyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?