Zeki Baştürk yazdı; KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR.

Zeki Baştürk yazdı; KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR.

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde;

Bir yerde kadın varsa orada bir güzellik, bir incelik , bir zarafet  vardır. Bir yerde kadın varsa  orada  estetik vardır, paylaşım vardır, mutluluk vardır. Kadın elinin değdiği her yer, hemen başkalaşır, değişime uğrar. Büyülü bir el dokunmuş gibi bambaşka bir renge, bir görünüme dönüşür. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi “Dünyada her şey kadının eseridir.”

Bu akşam kadın dokunuşlarını izledik. Sazlarda ( kemanlarda, udlarda, neyde, ritim sazda) kadınlar vardı. Sunucu kadın, solistler ve koristler kadın. İkramlar, kadınların eseri. Özetle bu akşam her şeyde kadın eli, kadın emeği vardı. Her şey kadınların eseriydi.

Neva Kadınlar Gezeği, Nihavend makamında eserler sundu izleyenlere. Vurgu ve tonlamalarıyla, ses tonuyla usta sunuculara taş çıkartan
Mualla Ersan ŞENER’in sunumuyla başladı gezek.

Gezek, Bursa’ya özgü bir müzik ve eğlence geleneği. Kadınlar, bu geleneği sürdürmek amacıyla çıkmışlar yola. Kendilerine  “Neva” adını uygun görmüşler.
Neva, Türk Sanat Müziğinde bir makam adı olmakla birlikte ses ve uyum anlamını da taşır. Bu akşam, adlarına uygun gelişti her şey. Solistlerin giysileri, solistlerle sazlar, hepsi birbiriyle uyumluydu.

Gezek etkinliği koronun seslendirdiği Nihavend şarkılarla başladı. Sırasıyla;

“Bir gün o güzel şad edecek ruhumu sandım “,

“Bugün yine gönlümün bahçesinde gezindim”

“Sahilde o hoş buseleri aldığım akşam”,

“Gönlümün bülbülüsün aşk bahçemin gülüşün”,

“Aşk bu değil yapma güzel”,

“Dil seni sevmeyeni sevmede lezzet mi olur?”
gibi şarkılardan sonra hareketli ve eğlenceli parçalara geçildi.

“Ay beyaz ,deniz mavi”,

“İnleyen nağmeler”,

“Ya Rab kalbimin sahibi nerede?”,

“Yemeni bağlamış telli başına” ve

“Gel gönlümü yerden yere vurma güzel ”
şarkılarıyla hareketli, eğlenceli ve coşkulu biçimde
birinci bölüm sona erdi.

Onbeş dakikalık aradan sonra ikinci yarıya solistlerle başlandı. Yaklaşık on üç (13) solistin şarkı söylediği bu bölümde tam bir solistler geçidi yaşandı. Birbirinden güzel eserleri yorumlayan solistlerin ortak özelliği, yumuşak seslerle kulakları yormadan okumalarıydı. Yüksek sesle kulakları tırmalarcasına okuyan bir tek solist yoktu.

Sazlara mikrofon bağlanmayışı da olumlu bir gelişmeydi. Sazlar, koronun ve solistlerin sesini bastırmadı. Nitelikli bir konser oldu. Dinleyiciler büyük keyif aldı.

Konser, oyun havaları ve koristlerin çiftetelli oynamalarıyla sona erdi. Bu etkinliği düzenleyen, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Her şeyi güzelleştiren kadınlar, umarım bir gün dünyayı da değiştirirler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

10 yorum

  1. Zeki Bastürk hocam.Neva Kadınlar Gezeğimize geldığiniz için teşekkürlerimizi sunarım.Yazınızla bizi yüreklendirdiniz daha iyisini yapmak hedefimiz.Kaleminize sağlık.

  2. Zeki bey çok teşekkürler.Neva Kadın gezeği olarak Bursa’mızın bu geleneğini sürdürme gayretindeyiz.Sizlerin desteği bize güç veriyor…

  3. Sayın Zeki Baştürk hocam gecemize geldiniz şeref verdiniz,onore ettiniz bizi, harika yazınız için teşekkürler

  4. Bursa kültürünün bir parçası olan Neva Kadınlar Gezeğimiz i izleyerek yaptığınız güzel yorumlar için çok teşekkür ederiz.

  5. Gezeğimize katılıp çok güzel bir yazı kaleme almanız bizi onore etti Zeki Bey.Size sonsuz teşekkürlerimi Neva Gezek Grubu ve kendim adına iletirim.Bir sonraki gezeğimizde yüne bekleriz🙏.

  6. Sayın Zeki BAŞTÜRK
    Neva Kadınlar Gezeği’nin bir üyesi olarak yazmış olduğunuz, makalenizle çok mutlu oldum. Sizlerin desteği çok önemli.
    Sizin anlatımınız ve arkadaşlarımın paylaştığı videolarla ben de oradaymış duygusunu yaşadım.
    Kaleminize, gönlünüze sağlık.
    Teşekkürler…

  7. Merhaba Zeki bey,
    Gezeğimize gelip bizi izlediğiniz ve bizleri onore eden keyifli yazınız için teşekkürler.🌸🎶

  8. Zeki bey Gezek sunumumuzda sizlerinde aramızda olmasi ve grubumuzdan övgüyle bahsetmeniz bizleri mutlu etti.çok teşekkürler

  9. Sayin Zeki Bastürk..
    Bizleri gururlandıran,degerli takdirleriniz icin teşekkürler..Sizlerin yanımızda olmanız,güc veriyor..

  10. Bu organizasyonu yapan ve emeği geçenleri kutluyorum. Kadın demek; nezaket demek, zerafet ve incelik demek, yaratıcılık demek, sevgi, saygı, adil olmak ve hoşgörü demektir.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?