Zeki Baştürk yazdı; CUMHURİYET NEDİR?

Zeki Baştürk yazdı; CUMHURİYET NEDİR?

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde;

100. yılını kutladığımız en büyük bayramımız olan Cumhuriyet nedir? Bunun anlamını iyi bilmek gerekiyor.

Cumhuriyet, bir yönetim biçimidir. Demokrasilerin gelişmiş olduğu ülkelerin devlet biçimidir. Cumhuriyet, tüm dünyada yaşanan ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel dönüşümdür. Bu dönüşümün sonucunda  gelişen yönetim biçimidir .

Egemenlik hakkı belli bir kişi veya aileye ait değildir. Cumhuriyet, hükümet ya da devlet başkanının belli bir süre için ve önceden belirlenmiş yetkilerle ve halk tarafından demokratik yöntemlerle seçildiği bir yönetim biçimidir.

Cumhuriyet, ulusun egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir. Cumhuriyet aynı zamanda kişilerin de birey olarak bağımsızlaştığı ve özgürleştiği bir yönetimdir.

Cumhuriyet yönetiminde  ” tebaa ya da köle”  yoktur.  Eşit haklara sahip  yurttaşlar vardır.

Cumhuriyet yönetimi, egemenliğin ulusun elinde olduğu bir yönetimdir. Egemenlik, kayıtsız ve koşulsuz ulusundur. Cumhuriyet yönetiminde ulus,  bu egemenlik hakkını demokratik seçimlerle seçtiği kişiler aracılığıyla kullanır. Anayasa ve yasalarda öngörülen süreler için belirli zamanlarda seçtiği milletvekilleri ile kullanır.

Cumhuriyet yönetimi ulus egemenliğine dayalı, yurttaşların eşitlik ilkesini esas alan hukukun üstünlüğüne dayalı özgürlükçü bir yönetim biçimidir.
Cumhuriyette, halkın kendi kendini yönetmesi esastır.

Cumhuriyet yönetimi, hukukun üstünlüğüne dayanır. Herkes Anayasa ile bağlı ve yasalar  önünde eşit haklara sahiptir.

Halkın, seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçme ve seçilme hakkı Anayasal güvence altına alınmıştır.

Cumhuriyette, halk  seçim yoluyla temsilcisi olan milletvekillerine bir meclis ve bir hükümet kurma yetkisi vermektedir.

Cumhuriyet’le yönetilen ülkelerde egemenliğin bir kişiye, bir zümreye, bir sınıfa ya da bir gruba dayanması kabul edilemez.

Cumhuriyet yönetimlerinde yargı yetkisi tam bağımsız mahkemeler aracılığıyla kullanılır.

Cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.

En büyük bayramımızın 100. yılı kutlu olsun! Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşasın..

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?