Zeki Baştürk yazdı; MAVİNİN GETİRDİĞİ ERİNÇ

Zeki Baştürk yazdı; MAVİNİN GETİRDİĞİ ERİNÇ

Köşe yazarımız Zeki Baştürk makalesinde;

Barışın ve kardeşligin kenti. Kurtuluşa giden yolda barisin imzalandığı yer. Mütareke alanındayız. Sağımda Mutareke binası. Solumda barışa imza koyan İsmet İnönü. Karşımda sahne.

Ilık bir yaz akşamı. Mudanya Lezzet Şenliklerinin üçüncü gecesi. Mudanya Sanat Derneği’nin Türk Sanat Müziği konseri. Alan tıklım tıklım. Yaz gecelerini serinleten poyraz . Beyazlar içinde saz sanatçıları, koro elemanları sahnede yerlerini aldılar. Sanki barışı ve özgürlüğü simgelemek istercesine. Beyaz, hani saflığı, arınmışligi anlatır ya. Öylesine güzeldiler, öylesine temiz. Beyaz kelebekler gibi kanat takmişlar sanki.

Koro dört nihavend şarkı ile başladı programına.

Şu gönlümü yaralayan,
Hep ağlattı beni kaderim,
İnleyen nağmeler ve
Çal kanunum çal şarkıları ile güzel bir giriş yaptı. Gecenin serinliğine karşın içimizi ısıtmaya yetti bu şarkılar.

Hicaz şarkılarla solistler geçidi başladı.
Solist Kadriye Turkyilmaz
“Aşkımız ne güzeldi” ;
Zeki Baltalı ise  ,”Gönlümü gönlüme bağladın ” eserlerini seslendirdiler. Keman ustası Zeki Baltalı, sesiyle de beğeni topladı.

Hüseyin Ergun, Hüzzam bir şarkıyı yorumladı. ” Rüzgar susmuş ses vermiyor nedendir? sorusuna yanıt arar gibiydi.

Tülin Samak, Muhayyer Kürdi
makamında “Ankara rüzgarı” adlı şarkıyı seslendirdi. Ses değil yürek verdi. Bir opera sanatçısı gibi güçlü bir ses. Bir sopranoydu sanki.
Mustafa Er;
“Bir bakışa bir gülüşe kandığımı kim bilecek? ile  Muhayyer Kürdi makamındaki şarkılara bir yenisini ekledi.

Bekarliktan usandım  Tango
Duru ve Bartu Berkmen kardeşler, “Bekarliktan usandım” Tango’suna can verdiler, ses oldular. Uyumlu bir biçimde şarkıyı yorumladılar. Gecenin sunucusu ve solisti Zeynep Kır, Nihavend makamındaki
“Beğendim biçimini” coşkulu, içten ve neşeyle okudu. Kıpır kıpır bir şarkı ve kıpır kıpır bir solist Zeynep Kır.

Mudanya Sanat Derneği Başkanıb Mutlu Türkyılmaz,  Bursa’nın seçkin bestecilerinden Erdinç Çelikkol’un çok sevilen ve çok bilinen bir şarkısını seslendirdi. ” Gel gönlümü yerden yere vurma güzel” ile yoğun alkış aldı.

Gecenin çıtı pıtı güzel kızı Ceren Bozkurt, ” Büyüleyen gözlerinle”  şarkısını söylerken gerçekten dinleyicileri büyüledi.

“Bir tatli huzur almaya geldik  Kalamiş’tan” gecenin zirve yapan şarkısı oldu. Özgün bestesi ile zaten farklı olan , tekrara düşmeyen bu zorlu şarkıyı okuyan solist, geceye damga vurdu. İniş çıkışları, güçlü ama yumuşak ses tonuyla büyük alkış aldı.

Konserin ilk bölümü, koronun seslendirdiği iki hicaz şarkı ile sona erdi. Birbirinden usta ve yetenekli saz sanatçılarına eğitimli ve özgün sesler de eklenince ortaya başarılı, eğlenceli ve zevkli bir konser çıkardı. Koro yönetmeni Salih Berkmen’in sazlarla ve koro ile uyumu da başarıyı artıran etkenlerden biriydi.

Kısa bir aradan sonra TRT sanatçıları, Canan Sezgin Ceylan ile Yahya Ceylan sahne aldı. Neşeli ve eğlenceli şarkılarla dinleyenleri coşturdular. neDinleyenleri de şarkılara ortak edince coşkulu bir gece yaşandı.

Açık havada , mavi gök ile mavi denizin buluştugu yerde  unutulmaz bir gece yaşadık. Yıldızların aydınlığında, mavinin yarattığı huzur içinde, barışın kentinde bu geceyi yaratanlara sonsuz teşekkürler.

ZEKİ BAŞTÜRK

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?