Zeki Baştürk Yazdı; BURSA’DA BİR GEZEK AKŞAMI

Zeki Baştürk Yazdı; BURSA’DA BİR GEZEK AKŞAMI

Köşe yazarımız Zeki Baştürk bir kültür faaliyetini kaleme aldı.
“Bursa Dostluk Gezeği
Yeşil Bursa Sevgi Gezeği
Bursa İpekyolu Dostluk Gezeği
Yarına Şans Ver Derneği
Elif HANOĞLU
Güzelliklerle dolu bir gece yaşadık dün akşam. Amaç güzel, eylem güzel, sunucu güzel.Herkes, yaşamında bir şans verilmesini ister.
” Yarına Bir Şans Ver Derneği” de bu geceye öncülük ederek çocuklarımıza ve genclerimize bir şans vermek istemiş. Amaç üniversiteli gençlere burs sağlamak, kitap kampanyası ile Doğu’daki okullara kitap göndermek. Kitap bulamayan çocuklara kitap sevgisi aşılamak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak. Ne güzel bir amaç değil mi?
Bu güzel eylemi destekleyen yüzlerce bağışçı, salonu tıka basa doldurmuş. Bu iyilik yarışında yer almak için kucak kucak kitapla gelmişler. Salon , iğne atsan yere düşmeyecek denli kalabalık. Sahnede bir kitap yığını oluşmuş. Ne denli güzel bir eylem değil mi?
Sunucu Elif HANOĞLU. Diksiyonu güzel, hitabeti güzel. Öyle güzel anlatıyor ki gecenin amacını. İyilik yarısına katılmamak elde değil.
” Söz biter, saz başlar ‘ diyerek sahneyi saz ve söz sanatçılarına bırakıyor.
Bursa Dostluk Gezeği, Yeşil Bursa Sevgi Gezeği ile Bursa İpek Yolu Dostluk Gezeği saz ve söz sanatçıları sahnedeki yerlerini alıyorlar.
Gezek, gezmek eyleminden türedilmiş bir sözcük.
Gezek kültürü ise Bursa’ya özgü, Bursa’da sürdürülen bir müzik geleneği. Farklı yaş ve mesleklerden Türk müziği sevenlerin oluşturduğu amatör müzik topluluklaridir. Düzenli olarak (haftada bir ) üyelerinin evlerinde toplanırlar. Belirli kurallar içinde söyleşirler ve müzik icra ederler.
Topluluğun üyeleri için eğlence, dayanışma gereksinimi karşılayan gezekler, pek çok saz ve ses sanatçısının yetişmesinde bir okul işlevi görmüştür.
Ne güzel bir gelenek, ne güzel bir kültür değil mi? Gezek’lerin adı bile bu güzelliği yansıtmaya yetiyor. İçinde dostluk var, sevgi var, dayanışma var, konukseverlik var.
“Söz biter, saz başlar.” dedik. Güzelliklerle dolu bu gezek akşamı Hüzzam peşrevi ile başladı. Sonrası mı? Sonrası coşkulu, eğlenceli biçimde sürdü. Salondaki dinleyicilerin katılımıyla da coşku doruklara ulaştı. Birbirinden güzel şarkılarla sürdürülen müzik şöleni , oyun havaları ile sona erdi.
Bursa’da bir gezek akşamı, güzelliklerle başlayıp güzelliklerle dolu olarak gönüllerde hoş bir seda bıraktı.
Emeği geçenleri yürekten kutlarım.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?