DOHADERN; Devlet, Millet, Özel Klinikler El Ele Kısırlaştırma Seferberliğine!

DOHADERN; Devlet, Millet, Özel Klinikler El Ele Kısırlaştırma Seferberliğine!

31 aralık 2022 evcil hayvanlara cip takılmasının son günüydü. Evcil hayvanlara verilen önemin sokaklara gösterilmesi gerçeğini dile getiren sokak hayvanlarıyla ilgili önemli çalışmalar yapan ve kısa adı DOHADERN olan Bursa Doğal Yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği bu tartışmalara müdahil oldu. DOHADERN Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş sistematik olarak sokak hayvanlarının taciz edildiklerini söylerken önemli bir tespitte bulundu.

Ateş; “Bir köpek/kedi 5 yılda 10.000 köpek/kedi oluyor… Bunun çözümü ise asla hayvanları katletmek ya da barınaklara hapsetmek değil. Acilen kısırlaştırma seferberliği başlamalı.

Önerdiğimiz bu kısırlaştırma seferberliğinden alınacak başarılı ve insani çözüm, benzer sorunlar yaşayıp çözümü hayvanları katletmekte arayan “utanç ülkeleri”ne de örnek olacaktır..

Bize millet olarak yakışan budur. Tarihe adımızı bir kez daha “Hayırsız Ada Katliamları” ile yazdırmayalım…

NASIL OLACAK BU KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ? 

Türkiye’nin her yerindeki özel veteriner klinikleri; randevu sistemiyle sahipli/sahipsiz ayırt etmeksizin, kişilerin getirdikleri tüm köpek/kedileri kısırlaştırıp çip takacak ve devletin bilgi sistemine kaydedecekler.

  • Veteriner bu hizmetin bedelini sistem üzerinden sadece kendisine olan maliyeti devletten alacak
  • Bir yandan mevcut bakımevlerinde yoğun kısırlaştırmalar sürerken, diğer yandan da özel klinikler devreye sokulursa; kısa zamanda sokak hayvanı nüfusunda gözle görülür azalmalar başlayacak
  • Bu çalışmanın devlete maliyeti, dev barınaklar inşa etmekten çok daha düşük olacaktır. Popülasyon istenen seviyeye düştüğünde, artık o dev barınaklara olan ihtiyaç da ortadan kalkacaktır…

Kısırlaştırma mücadelesinde en büyük engel bakımevlerinin yetersizliği ve özel kliniklerdeki kısırlaştırma ücretlerinin elde olmayan imkanlar nedeni ile madden yüksekliğidir. Öte yandan, himayesindeki ve çevresindeki köpek/kedilerin kısırlaşmalarını isteyip de buna imkan bulamayan duyarlı insan sayısı da oldukça fazladır. Bu konunun acilen TBMM görüşülüp yasal bir karara bağlanmasını talep ediyoruz.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?